rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:116/180)

Rolada buraczkowa ze śledziem 306

oryginalną przystawką na wielkanocnym stole. Jeśli macie czas i chęci zachęcam Was do przygotowania dodatkowo rolady pomidorowej i szpinakowej. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach. Rolada buraczkowa ze śledziem Składniki: 450 g pure z buraków (u mnie firmy Hortex ) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego(...)przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Pozostawiamy ją do wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce

PatiGotuje
Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 304

strony od której będziemy zaczynać zwijanie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Całość zwijamy tak jak roladę. 4. Nożem kroimy 6 cm kawałki (bułeczki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wierzch bułeczek smarujemy olejem. Bułeczki pieczemy około 25 minut. Powinny się

kruche babeczki
Ciastka francuskie z jagodami 178

brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie

Zasmakuj Kuchni
ROLADA WAFLOWA 5510

Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1

Z Majeczką w kuchni
Rolada orzechowo - czekoladowa 88

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem(...)zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pizzowe roladki 194

sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek.   Ketchup  lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez

Moje domowe kucharzenie
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 166

wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym   gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu  piec w piekarniku rozgrzanym

Gotowanie z pasją
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 126

wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym   gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu  piec w piekarniku rozgrzanym

Gotowanie z pasją
Kluski makaronowe z ziemniakami 139

miski przerzucamy ziemniaki i mieszamy je z osadzoną na dnie skrobią. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko i sól. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim równo ziemniaki i ściśle zwijamy tworząc roladę. Kroimy ją na mniej więcej 2 centymetrowe kawałki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc

PatiGotuje
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI I SALAMI 153

Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, następnie pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy 15 minut. Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami lub szynki, pieczarki, posypujemy startym serem, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem

słodki bratek
ZAWIJANA PIZZA – CHLEBEK PIZZA 165

ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kolejną godzinę ( ja pominęłam tą część). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt i posypać startym serem. Zwinąć w roladę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na pół godz żeby nieco podrosło. Piec w 180 st. przez około

Pieguskowa Kuchnia
Rollsy z kurczakiem 1856

sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną ostrą lub słodką wedle uznania Całość zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze

Mechanik w kuchni
Bezglutenowe drożdżówki z serkiem i borówkami 180

wyjmij na podsypany mąką stół i lekko wyrób ( ciasto trochę się klei, ale nie syp zbyt dużo mąki). Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 30 cm. Posmaruj powierzchnię serkiem i posyp borówkami. Całość zwiń w roladę. Pokrój na ok. 12 równych części - ślimaków. Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej drożdżówki ściętą częścią do góry. Odstaw

Kuchnia bezglutenowa
Makowiec podwójnie rolowany 172

wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym zdjęciu. boki zwijamy do spodu ,lekko

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania