rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:116/180)

Śniadaniowe gofry z groszkiem cukrowym, bobem i kozim serem / Breakfast waffles with sugar peas, broad beans and goat's cheese 126

groszku cukrowego 250 g. bobu 2 łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła 4-5 szt. rzodkiewek 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera pęczek szczypiorku wraz z cebulką garść migdałów kiełki słonecznika sól, pieprz Wszystkie składniki na ciast o gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek

Delicious Place
DROŻDŻÓWKI Z KAKAO 180

jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.   Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości ok. 2 cm, układamy na blasze zachowując małe odstępy. Składniki na kruszonkę

słodki bratek
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 214

powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C

Ostra na Słodko
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z serem Korycińskim. 172

Korycińskiego   2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii  Wykonanie : Szynkę i ser  drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 209

ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić w plastry ok 2cm grubości. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć i pozostawić

Obiad gotowy
Ślimaczki z budyniem 498

mleko i mocno mieszamy jeszcze przez 1-2 minutki. Odstawiamy do schłodzenia. Można dodać do budyniu ok. 100 g rodzynek. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy równo przestudzony budyń i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto około 20-25 minut

Smaki Na Talerzu
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 163

bazylią.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Kiełbasę drobno kroimy. Układamy na całym cieście mieszankę cukinii i pieczarek, układamy kiełbasę, posypujemy żółtym serem oraz pokrojoną w plastry mozzarellą. Zwijamy w roladę i tniemy w 2 cm paski. Układamy roladki na formie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w

słodki bratek
Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami 119

cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami. Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości około 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon. Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem

In my kitchen
Francuskie mini szarlotki 248

czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków).  Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Makowiec mojej Mamy 213

równe części. Masę makową również podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o o długości około 30 cm i szerokości około 25 cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce podkładając pod spód. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia

Opowieści z piekarnika
Ciasto 3 Króli 164

przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem

Moje domowe kucharzenie
Bezowo truskawkowa rolada 132

Jak zostały wam białka polewam wykorzystać je na zrobienie rolady z bezy. Robi się ja bardzo szybko. Idealnie pasują do niej sezonowe truskawki i mamy pyszny

wesoła kuchnia
ODRYWANE BUŁECZKI Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 130

masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 17 kawałków. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe

słodki bratek
Roladki drożdżowe z makiem 150

migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec

Z Marcepanem
Makowiec świąteczny 167

migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru

Z Marcepanem
Rolada z truskawkami 162

Skoro są truskawki, to można je wykorzystać do rolady. Pyszna, umiarkowanie słodka i z lekkim kwaskiem truskawki. I nie trzeba się obawiać, że jest to trudne ciasto. Powiedziałabym, że takie samo jak inne. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Drożdżowe bułeczki z malinami 159

rozpadną i całość będzie miała konsystencję gęstego dżemu, jeżeli maliny nie są zbyt słodkie można je posłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy maliny i zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około

Delusional Trine
Świąteczne ciasto drożdżowe z żurawiną 138

rondla, dosypujemy cukier i cynamon i podgrzewamy chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty marcepan. Mieszamy.  wykonanie: Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (niezbyt cienko, na 2-3 cm) smarujemy na całej powierzchni masą i zwijamy w roladęRoladę przecinamy wzdłuż na 2 części i zaplatamy jak warkocz.  Przekładamy do formy tworząc wieniec i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z dżemem malinowym 188

wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Moje rosło około 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Na całej powierzchni rozsmarować dżem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż

Jemy Pijemy
ŻARŁOSTACJA - szkoda, że już po :( 133

NASZE MENU Subtelna i kobieca rozpływająca się w ustach - niebiańska delicja! Pavlova Najlepiej smakuje między posiłkami. Mleczna kanapka Malinowa królowa. Rolada malinowa Powiało chłodem, zapachniało truskawkami. Truskawkowy sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny

Kuchnia w opałach
Makowiec 169

żółtka i śmietanę , dobrze wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia.Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć w kilku miejscach

Sama słodycz i szczypta chili
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 203

siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości.Doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ).Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości.Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ).Kroimy na 6-8 plastrów.Każdy lekko zgniatamy na ukos.Układamy na blasze  , smarujemy odrobiną mleka.Wk

Ostra na Słodko
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 122

kostkę. Dodać do cukru. Rodzynki zalać wrzątkiem by stały się miękkie, odstawić, a następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników.Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.Piec

Food Square
Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką 224

Ciasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam  

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 197

poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania