rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:123/180)

Domowe drożdżówki z konfiturami 231

godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 142

rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu

Moje domowe kucharzenie
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 580

wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście(...)pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny   Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo

Ola la LCHF
Strucla z powidłami 172

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą

Domowa Cookierenka Agi
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 172

spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉 Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia.  Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży(...)jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 728

spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉 Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia.  Składniki: 3/4 szklanki mąki kokosowej 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży(...)jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 195

miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oklepać, blat podsypać mąką i rozwałkować cienki prostokątny placek. Ser pokruszyć i wyłożyć na rozwałkowanym placku, następnie zrolować w dość ciasną roladę, zawinąć w kształt ślimaka i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Całość spłaszczyć i delikatnie

Smaki Armine
Zakręcony makowiec 132

więc tam przesiewam mąkę, wlewam rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy, smarujemy masą makową  i zwijamy jak na klasyczną roladę. Następnie zwinięty rulon, rozcinamy wzdłuż na długość ok 3/4 całej rolady. i zawijamy na przemian, jak warkocza tylko

Życie zaczyna się w kuchni
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA 195

rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Całość smarujemy schłodzoną masą makową ( jeśli będzie nam mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty). Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ). Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm. Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku

Ostra na Słodko
Drożdżowy kulebiak z kapustą 140

ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
Rolada szpinakowa z łososiem 99

wyrównaj. Ciasto szpinakowe pieczemy około 20 minut , powinno się lekko zarumienić. Nie wolno dopuścić do zbytniego przypieczenia ciasta, gdyż może zacząć się  kruszyć ,a w najgorszym przypadku łamać łamać. Wierzch smarujemy serkiem i posypujemy koperkiem. Układamy plastry wędzonego łososia. Zwijamy roladę zaczynając od najdłuższego boku. Całą roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny

Z Kuchni Do Kuchni
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 162

Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser

codojedzenia
Ślimaczki francuskie 150

ciasta francuskiego 100 g żółtego sera 1 łyżka sezamu 3 łyżki ketchupu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Smarujemy 2 łyżkami ketchupu, posypujemy solą i sezamem. Układamy z jednej strony ser i zwijamy w roladę. Tniemy na 2 cm kawałki. Układamy na blaszce i smarujemy lekko ketchupem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem. 110

myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą. 4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy

Izabelawkuchni
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 356

dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa rozwałkować na takie same prostokąty. Położyć jeden na drugim i zwinąć w roladę. Schłodzić kolejne 30 minut. Roladę pokroić na około centymetrowe plasterki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania