Delikatne i kruche zrazy z karkówki 229Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Beza Pavlova z kremem i malinami 254Beza Pavlova z kremem i malinami to jeden z moich ulubionych deserów . Tym razem Madzia zrobiła mi ogromną niespodziankę i przygotowała ten pyszny tort bezowy . Beza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 189koperkiem i słonecznikiem http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ Roladki z kruchej szynki http://szczypta.com/ Rolada z indyka https://mydishesandsweets.wordpress.com/ Pierożki drożdżowe z kapustą https://yummycookingwithilka.blogspot.com/ Pasztet z fasoli http://www.zchatynakoncuwsi.pl/ Tatar ze śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto
Kuchnia Bazylii
Cynamonowe śliszki 183przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdą część posmarować miękkim masłem ok. cm od brzegów zostawić nie smarowane, cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym , posypać na masło, zawinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na równej wielkości ślimaczki, ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem ciasno obok siebie
Wanilia i Kardamon
Naleśniki ryżowe z masłem migdałowym i bananami 186mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój na kawałki
Food Square
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i cukrem kokosowym 229jajko, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego
Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 328margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki- ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny- ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem- zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada- kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetrów i układać na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Bereniki
Zrazy wołowe 266Tradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smak
rolada bezowa z owocami 201Uwielbiamy bezy. I chyba pod każdą postacią je robiłyśmy w domu, a jednak nie - nie wiedziałam, jak zrobić z niej roladę. Beza sama w sobie jest wymagająca więc gdy zobaczyłam przepis w gazecie i do tego czas wypieku tego cuda to niecałe 30 min (czas oczekiwania na zjedzenie większy ;) ), wiedziałam że muszę ją zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki(...)rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie posypać owocami ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego
Gotowanie z pasją
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 225lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto i krem z lodówki. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować w kształt kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać(...)ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać łyżką. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany (za rzadki lukier wchłonie się w ciasto i nie będzie widoczny). W razie potrzeby (gdyby lukier był zbyt gęsty i nie dawał się mieszać) dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Gotowym lukrem posmarować drożdżówki. Na podstawie przepisu
Moja Delicja
Chlebek włoski z pesto i botwinką 172mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy pesto, obkładamy listkami botwinki, posypujemy posiekaną szynką, posiekanymi łodygami botwinki, rozkruszonym serem kozim. Chlebki zwijamy jak rolady, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 min w 180st. Artykuł Chlebek włoski
Dorota Smakuje
Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 265piyrwy gołdali bierkownicy) abo i na stole sie to rozwałkujcie- tak, żebyjście mieli te ciasto rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka, wōszt i boczek. Potyn kołżdy jedyn trza zawinōńć- trocha jak rolady: nojważniyjsze je to, żeby wszysko wlazło rajn 14 i nasze szołdry niy rozwalōły sie przi
Chop w kuchni
Tarta z makiem 315roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej
charlotte gotuje
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 271miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej
Walijskie Pichcenie
Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym 201pudru wymieszanego z cynamonem oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Na to przelewam kakaowe ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°-180°C na 20-30 min. Upieczone wyjmuję z blaszki odwracając jabłkami do góry na deseczkę wyłożona ściereczką i zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła
Ciasteczkowy Potwór