rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:133/180)

Pieczeń rzymska z jajkiem 147

zimną przekąskę. U mnie pieczeń została podana jako przekąska razem z roladą schabową – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Pieczeń świąteczna 7021

temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Jabłkowe zawijane drożdżówki 204

Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim jabłka i zawijamy jak roladę, a następnie kroimy w ok 3 cm kawałki,  układamy na blaszce

Cynamonowe szczęście
Zawijasy a'la pizza 152

zrobienie ciasta. Do tego dania użyłam połowę porcji z przepisu . Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuje go cienko na kształt prostokąta. Następnie rozprowadzam sos pomidorowy  (do zawijasów radzę zrobić 1/3 porcji podanej w przepisie) zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu.  Potem posypuję startym serem i zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok).  Roladę kroję na ok 2 cm paski

Kuchnia Viki
Strucla makowa :) 122

dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy białkiem i zawijamy

Magia jedzenia.
Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu. 169

Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, przyprawami.  Część wyrobionego ciasta wykładamy na kawałek folii. Formujemy długi prostokąt.  Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki.  Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki były całkowicie schowane w środku. Roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni

Tagebuch po polsku
CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI 105

ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić aby "odchodziło od ręki". Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 20 x 30 cm. Prostokąty wysmarować masą maślaną (zostawić łyżkę masła do wysmarowania wierzchu bułeczek), i każdy z nich zwinąć w roladę. Wierzch wysmarować pozostałym masłem. Rolady pokroić w trójkąty, które ułożyć w niewielkich odstępach

Kuchnia w opałach
Raspberry swiss roll 113

ciasto było pieczone.Usuwamy papier do pieczenia i posypujemy po całości cukrem pudrem.Rolujemy ciasto ze ściereczką zaczynając od krótszej strony blachy. Następnie po chwili rozwijamy go i smarujemy dokładnie dżemem malinowym. Rolujemy ponownie i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Przykrywamy i przetrzymujemy w temp. pokojowej. Kroimy jak roladę. przepis: Food Network.UK

noteskulinarnyfiga
Grzyby 176

kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle z pieczarkami

Aga w kuchni
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 319

Choć sernik kojarzy się nierozerwalnie z nabiałem, to można takie ciasto przygotować bez dodatku mleka, jajek czy nawet mąki. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko alergikom. Wegańskie pastylki miętowe Połączenie mięty i czekolady to moja wielka miłość. Niestety odkąd przeszłam na dietę bezmleczną musiałam zapomnieć o czekoladkach After(...)szukacie deseru bez cukru to przepis na roladę kakaowo-kokosową jest dla was. Wiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. Brownie z fasoli (bezglutenowe, bez jajek, bez mleka) Fasolowe brownie to genialna alternatywa dla klasycznych, świątecznych ciast. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe

Dieta bez mleka
Ciasta i desery - 25 przepisów 143

okazję - mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie lub zainspirujesz się i przygotujesz coś podobnego dla siebie, rodziny i gości. W tym wpisie znajdziesz 25 przepisów na ciasta i desery, w tym lody i kawę mrożoną. Jest też przepis na mini chlebki do koszyczka, ale to dlatego, że te zajączki słodko wyglądają :D i można je przygotować w słodkiej wersji(...)majonezowa Sernik żurawinowy Sernik z murzynkiem Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym Babka piaskowa pomarańczowa (na śmietanie, ekspresowa) 2. Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 3. Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką

Kolorowy Przepisownik
Ciasto marchewkowe 204

Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach. Podobne wypieki W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka(...)Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i szczyptę kardamonu (wersja opcjonalna

Zasmakuj Kuchni
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI 342

To już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się

Pieguskowa Kuchnia
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 203

   Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 134

dodać jeszcze mąki Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną fetę, pokrojone oliwki, paprykę, posiekaną natkę, posypać pieprzem i ziołami Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku Pokroić w plastry o szerokości około

HealthyCreations
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI 191

mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Smarujemy twarogiem utartym z cukrem pudrem. Posypujemy owocami, zwijamy w roladę, kroimy w paski o grubości ok. 2 cm. Układamy obok siebie

Ostra na Słodko
Makowiec drożdżowy 188

elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając  ok 1-centymetrowy

Smakołyki Asi
Kluski Shreka - zielone kluseczki nie tylko dla dzieci 201

pierwszej wersji (na zdjęciach), jednak pewnie gdybym podała je z ulubioną roladą i sosem również byłyby super. Uwielbiam kluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender

Anioszek w kuchni
Świąteczna strucla makowa 360

ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo tradycyjnego nieco inaczej i po swojemu. Pomysł wcale nie jest super nowatorski, jest raczej dość znany, ale ja jeszcze czegoś takiego nie robiłam i postanowiłam spróbować. A o co chodzi? Już wyjaśniam. Rolada makowa jest(...)się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko

Ratunku obiad
Korzenna rolada z musem dyniowym 166

Pozostajemy w temacie dyni. :) Miałam  jeszcze sporo puree dyniowego i trzeba było go wykorzystać. I tak oto powstała dzisiejsza rolada . Składniki : Biszkopt : 3 jajka  pół szklanki cukru pół szklanki maki pół łyżeczki proszku do pieczenia  czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego(...)białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej  i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować ciasto  cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok 12 min w 170'C. Czystą ściereczkę rozłożyć i opruszyć cukrem pudrem , na niej położyć upieczony , gorący biszkopt , usunąć

Malinowa Kawiarenka
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą 179

łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki o grubości ok 3cm. Wyłożone na blaszce ślimaczki

Sprawni w smaku
Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym 167

makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam je do ceramicznej formy, polałam sosem i zapiekłam. Jeden naleśnik

Kuchnia w czekoladzie
Zawijane keksowe bułeczki z lukrem. 146

miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. 3. Formowanie bułeczek:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszanką keksową i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w dość szerokie plastry, formujemy z nich okrągłe bułeczki

Izabelawkuchni
Drożdżowe zawijaski z ketchupem. 196

około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry. 4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania