rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:96/180)

Rogaliki z marmoladą 155

można wcinać. Nawet bez kawki. Rogaliki są proste, jedyna upierdliwość, to zwijanie rogalików. Jeśli cierpniecie na samą myśl, że rogaliki należy zwijać, to ciasto z przepisu rozwałkujcie na prostokąt, posmarujcie marmoladą i zwińcie jak roladę. Wpakujcie to do keksówki i upieczcie. Też będzie pycha, a rogaliki poczekają na przypływ odwagi. Gotowi? Poznajcie najlepsze rogaliki z marmoladą. Potrzebujemy: 8 g drożdży(...)miękkiego masła 500 g mąki pszennej + plus około 200 g do podsypania marmoladę, nutellę lub dżem do nadzienia ½ szklanki płatków migdałowych lub kruszonka – przepis TUTAJ jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Ciasto Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka

ladykitchen
Rolada biszkoptowa z masą kawową 245

Składniki Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 3

czarrna od kuchni
Rolada z kremem kakaowym 164

Przepis nagrodzony na portalu Przyślij Przepis w konkursie na film kulinarny :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki

czarrna od kuchni
Sernik cytrynowy z roladą truskawkową 174

cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą truskawkową, znowu zwiń roladę

Niezły Młynek
Budyniowe ciasto ze świeżymi malinami 128

się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 10 szerszych plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 207

obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy na ok. 5 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut

Z butelką mleczka w tle
DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 133

jabłka. Wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Odstawcie. Wyrośnięte ciasto podzielcie (dla wygody) na dwie części. Z każdą z nich postąpicie tak samo: rozwałkujcie ciasto na prostokąt (ok 30x40 cm). Posmarujcie masłem, nałóżcie trochę nadzienia, zrolujcie. Powstałą roladę znów rozwałkujcie (bez obawy- przyciśnijcie z góry wałkiem i wałkujcie- niszcząc to, co zrolowaliscie :) ) na podobny prostokąt. Ponownie posmarujcie go masłem i nałóżcie

OliveandThyme
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 166

miałam sezamu, więc na cześć Lo prowadzącej blog Pistachio, posiekałam pistacje. Nie łączyłam ich jednak z cukrem.  Podrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Z wierzchu posypać sezamem lub pistacjami i zwinąć jak roladę.  Ostrym nożem pociąć na ok. 3-4 cm kawałki, przełożyć na pergamin, nakryć i odstawić na 15 minut(...)rosną, więc nie należy układać ich zbyt blisko siebie.  W celu przygotowania bułeczek-róż podzielić ciasto na małe porcje wielkości dużej czereśni. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła. Sześć kół nałożyć na siebie (jak na zdjęciu), a następnie zwinąć jak roladę. Przedzielić w połowie - w ten sposób każda zewnętrzna strona po ustawieniu na pionowo będzie przypominała pączek róży

KUCHARNIA
Bułeczki makowe z nutką lawendy. 151

końcu wlać roztopioną margarynę , zagnieść ciasto , nie może się kleić do rąk . Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół , rozwałkować , posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę , dobrze zlepiając spód. Odcinać około 10 cm kawałki robiąc w nich delikatne nacięcia tak jak w grzebieniu . Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada czekoladowa z mąki ryżowej 187

wyjątkowy czekoladowy smak. Bardzo nam i naszej rodzinie przypadła do gustu. Składniki: Czekoladowa rolada - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/3 szklanki niesłodzonego kakao - 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej  gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła -  aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady

Pan i Pani Smith w kuchni
MAŚLANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM DOMOWEJ ROBOTY 129

kilku milimetrów. Posmarujcie dżemem (konfiturą, czekolada lub dowolnym nadzieniem), zwińcie w roladę. Przygotujcie okrągłą lub kwadratową formę, wyłóżcie ją pergaminem. Roladę pokrójcie na plastry (dowolnej lecz stałej grubości), plastry ułóżcie obok siebie w formie, pamiętając o zachowaniu odległości (ciasto sporo jeszcze urośnie). Przykryjcie ponownie ściereczką i odstawcie na około 30 minut. Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Bułeczki posmarujcie

OliveandThyme
Zawijana drożdżówka :) 155

średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru i kruszonka się przykleiła. Składniki na kruszonkę wyrabiamy

Zdrowie na języku :P
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 164

Ptysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to przecież nic strasznego i z chęcią powracamy do ciasta parzonego.    Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS . Wystarczy woda, mąka

W kuchni Karmel-itki
chałka trochę inaczej czyli różyczki truskawkowe 134

zostawiając wolne brzegi) na serek wysypujemy pokrojone truskawki (ja podzieliłam mniejsze na 4, większe jeszcze na mniejsze kawałki)  zwijamy jak roladę i kroimy w grubsze plastry każdy plaster układamy w blaszce - nie dociskamy do siebie, pamiętając że ciasto urośnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min  ps. można jeszcze ciasto przed włożeniem do piekarnika

Gotowanie z pasją
OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 192

podsypanym mąką blacie i rozwałkujcie na prostokąt. Równomiernie rozłóżcie na nim nadzienie i zrolujcie wzdłuż dłuższego boku w roladę. Roladę połóżcie w przygotowanej formie do pieczenia. Ostrym nożem przetnijcie wzdłuż jej środek do grubości mniej więcej 3/4. Nasze ciasto otworzy się jak książka. Odstawcie je na około 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st (najlepiej opcja

OliveandThyme