jest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec! Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła(...)Nadzienie: Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce obok siebie, zostawić na 15-20 minut
Wanilia i Kardamondelikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papaier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Nadzienie serowe : serek śmietankowy wymieszać
Pieguskowa Kuchniaszklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać
My simple kitchenrozciągnij na kształt dużego prostokąta (ok. 30 x 45 cm). Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą oba brzegi rulonu). Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem(...)ciepłego powietrza. Mimo to chleb w środku był dopieczony. Ale dobrze jest zadbać o odpowiednio duży otwór wewnątrz wieńca. Inspirowałam się tą recepturą , jednak zastosowałam własny przepis na ciasto i sposób składania
Chilli Czosnek i OliwaZnam tę roladę jako ministerską:) Pewnie była zarezerwowana dla elity, ale moja mama otrzymała kiedyś przepis na ten frykasik i go zgubiła. Na szczęście, jakiś czas temu, kupiłam książkę kucharską , w której właśnie znalazłam ten przepis. Od oryginału różni się tym, że zamiast pieczarek użyłam papryki, którą mogę jeść na okrągło. A w ogóle składniki farszu można dowolnie(...)śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenbułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, później łatwiej jest mi zwinąć ładny rulon no i stolnica pozostaje czysta. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie
Kocham Czekoladęminut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo :nutella ,powidła Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę
Ladylaura.minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : nutella ,powidła… Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze
Ladylaura.się porobiło - wnuk mi przepisy podrzuca . Piekł w szkole na zajęciachz gotowania taką roladę i chwalił się pokazując przez Skeypa .On co prawda robił z LemonCurd ( a mnie się już kończy i szkoda mi było zużyć ) - a ja zrobiłam z konfiturą malinową - ale zasada ta sama . Będą dalsze eksperymenty . ( przepis i zdjecia z archiwum bo nie wiem czemu najpierw(...)puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut . W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika
Buniabaje w kuchnifolią, odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte ciasto. Najpierw
Praktyczna plwarzywa. Przepis jest łatwy i szybki, czyli taki, jakie lubmy najbardziej gdy goście już pukają do drzwi :D POMIDOROWA ROLADA Z TWAROŻKIEM I PROSCIUTTO Czas przygotowania 30-40 minut Składniki na blaszkę o wymiarach 21x35cm Składniki na ciasto 3 jajka Mąki owsianej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wędzona i słodka papryka Farsz 200 g twarogu lub naturalnego serka kanapkowego Kilka(...)dodając trochę jogurtu lub mleka, żeby nie był zbyt suchy. Przyprawić wg gustu (np. oregano, bazylia, papryka). Oliwki posiekać Kiedy ciasto ostygnie ostrożnie odwinąć, posmarować serkiem/twarożkiem Składniki rozłożyć równomiernie po tej stronie od której będziemy zwijać roladę Zawinąć ostrożnie, tak, żeby farsz znalazł się w środku rolady Zawinąć w papier lub folię i odstawić do lodówki na kilka
HealthyCreationsPyszna,kremowa,delikatna rolada z kokosowym kremem-do tego robi się ją bardzo szybko,i prosto-czego chcieć więcej?....Idealna do kawy i bardzo podzielna-polecam SKŁADNIKI : Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata szczypta soli Krem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru(...)kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia
Swojskie jedzonkoprzykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto rozwałkowujemy n prostokąt, smarujemy miksturą z oleju, cukru i cynamonu, zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy plastry rolady – powstałe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia
Dorota SmakujeKaszę gryczaną przez 24 h moczymy i z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie(...)odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron
Moniki Smakołykiwymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi jajkami, margaryną, solą i zarobić ciasto jak na makaron. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin, po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Rozwałkować oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, nałożyć nadzienie, zwinąć w roladę, przenieść do formy . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut
Tradycyjna Kuchnia