Bułeczki z pesto 164hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 części. Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami
wyzwania kuchenne
Bułeczki z pesto 191hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 części. Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami
wyzwania kuchenne
Odrywane cynamonki 229łyżeczek cynamonu ok 10 łyżek posiekanych orzechów laskowych żółtko do smarowania Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem aż się ładnie połączą. Tą mieszanką smarujemy ciasto, a następnie posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 centymetrowe paski. Te paski układamy obok siebie w blaszce lub tortownicy, zostawiając maleńkie (maks. 0,5cm) odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem
Cynamonowe szczęście
Francuskie ślimaczki z łososiem 303jajko czarnuszka Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy łososia, pozostałą wolną część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku (w stronę pustego paska). Roladę smarujemy z każdej strony roztrzepanym jajkiem, obsypujemy czarnuszką. Kroimy na 2cm kawałki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki pieczemy około
Smak mojej kuchni
Drożdżówka serce 230masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać , raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia, osypać kruszonką.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenie
Mini ciasteczka z ciasta francuskiego 212niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szerokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Pyszności Słodkości
Drożdżowy wianek z masą orzechową 242ciepłe masło,wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby podsypać jeszcze troszkę mąką.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ,smarujemy cały masą i zwijamy jak roladę ,układamy na blaszce na papierze dopieczenia w koło,łącząc brzegi do siebie,nacinamy ca kawałek od zewnętrznej strony i lekko wykręcamy,jak na zdjęciu
Swojskie jedzonko
Rolada z wafli 456Ciasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje
Moje domowe kucharzenie
Kruchy Piernik Z Powidłami I Chrupiącą Skórką 206wałkujemy na grubość 5 mm. 3. Na każdym placku rozsmarowujemy powidła i zwijamy bądź składamy na tyle razy ile się da pamiętając aby koniec zawijanego ciasta był na spodzie. Brzegi zawijamy do środka tworząc roladę. 4. Wierzch każdej rolady smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w 190 stop. przez 30-40 min. https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Gotowanie...to proste !
,,Rolada serowa’’ 17118obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego
Podróż w kulinaria
ślimaczki serowe z bakaliami 164kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 212serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować. Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini ciasteczka z ciasta francuskiego 184właśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szrokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Salonik smaków
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 174rozwałkuj na duży prostokąt. Białko ubij na sztywną pianę, posmaruj nim powierzchnię ciasta (nie trzeba zużyć całego białka). Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim ciasto. Zwiń wzdłuż długiego boku tworząc coś w rodzaju rolady i pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej). Środek każdej bułeczki przyciśnij drewnianym trzonkiem np. łyżki aż do samego dołu, uważając jednocześnie
chili & sugar