Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 244kilka razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować masłem orzechowym, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki
Grunt to przepis!
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 195razy pięścią, w ten sposób się je odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować konfiturą z kiwi , zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki
Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 209pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać groszkami czekoladowymi, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki
Grunt to przepis!
Spiralki waniliowo - kakaowe 222podsypać mąką. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 211razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki
Grunt to przepis!
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 250kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy
Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 227sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli
Grunt to przepis!
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 187/rozwałkować na stolnicy posypanej mąką w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować przygotowaną pastą czekoladowo-cynamonową, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z farszem, a kończąc na boku bez nadzienia - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki
Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 304razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki
Grunt to przepis!
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 205cieście rozkładamy nadzienie pozostawiając około 3 cm krawędź bez nadzienia. ciasto zwijamy zaczynając od strony z nadzieniem kończąc na stronie bez gruszek (dzięki temu ciasto dobrze się zlepi, a nadzienie nie wypadnie). Tak przygotowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinamy drożdżówkę co 2 -3 cm niemal do dna, a w powstałą kieszonkę wbijamy pokrojone śliwki
Rozpustne gotowanie
Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 206Pesto bazyliowe: Bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan i oliwę przełożyć do malaksera, zmiksować do gładkiej konsystencji, a następnie doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować pesto bazyliowym, zwinąć w roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie
Szalona Kuchnia Eweliny
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 308suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 212śmietany. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotuje
Rolada z serowym kremem i mango 236Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich(...)jednak wcześniej zmielić na mączkę. W tej formie może nieco dłużej niż tradycyjny cukier, ale pięknie ubija się z jajkami na kogel-mogel. Zapraszam do przepisu na pyszną tropikalna roladę! Składniki na biszkopt: 4 jajka 125 g ksylitolu/cukru 30 g mączki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 25 g kakao szczypta soli wanilia Składniki na krem: 2 mango
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kanelbullar - bułeczki cynamonowe 187Ciasto smarujemy miękkim masłem, następnie równomiernie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie zawijamy je wzdłuż dłuższego boku i dociskamy delikatnie na całej długości. Roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Krążki ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną
Cooking Monster
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 177delikatnie dociskamy. Drugą porcję ciasta kroimy na prostokąty ok. 10 – 5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia, zachowując odległości. Roladę kroimy na plastry o grubości ok. 4 cm i delikatnie przekładamy na prostokątne ciasto. Ważna uwaga, kroimy jeden plaster i od razu go przekładamy. Tak przygotowane ciastka pieczemy ok. 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka powinny
Moniki Smakołyki
Rolada bezowa (dwudniowa) 208Jak zrobić najlepszą roladę bezową? Bardzo prosty przepis i za każdym razem się udaje. Nie będę ukrywać, ale akurat do tej rolady przybierałam się jak pies
Tylko pysznie
Rolada z owocami 161Dziś proponuję Wam szybką roladę z owocami. Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków. Polecam więc upiec takie
Ewa w kuchni
Rolada porzeczkowa 190Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie
Ewa w kuchni
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 200Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. 250Bardzo smaczna rolada. Smakuje na ciepło i na zimno. Tym razem z pieczarkami, ale pyszna jest również ze szpinakiem. Składniki: 4 jajka 4 łyżki majonezu 350 g sera żółtego 2 pojedyncze piersi z kurczaka (jeśli małe to 3) 500 g. pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać majonez, wymieszać żeby połączył się z jajkami(...)Piersi dość mocno rozbić.Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Na wystudzone ciasto wyłożyć piersi, na to pieczarki. Zwinąć w roladę.Ułożyć na blaszce i owinąć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut
Agusiowe smakołyki
Rolada Żyrafa. 245Żyrafa- rolada z bananem. Przysypało śniegiem... Wreszcie znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało. Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była tak
dolcevitainmykitchen
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 216tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto) i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie