Makowczyki 203wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość, kroimy na cztery części, każdą część wałkujemy na podsypanej mąką, stolnicy na prostokąt niezbyt szeroki. Na rozwałkowanym cieście smarujemy lekko podgrzaną masę makową, zwijamy w rulon, jak roladę i tniemy na plastry około 5 centymetrowej grubości. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na blaszce nasze makowe roladki
kgwjanczewo
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 186mąką blacie. Tym razem na prostokąt o wymiarach 45 x 55 cm. Ostatnią porcją masła posmaruj całość i zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Podziel ją na 2 równe części i każdą zawiń dokładnie w folę spożywczą. Gotowe ciasto na pastéis(...)nata w staw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. *Jeśli z jakiegoś powodu korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, to posmaruj je 50-70 g masła i zwiń po prostu jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Dalej postępuj analogicznie według przepisu. Krem do pastéis de nata Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek wstaw
Food Square
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 406rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec(...)cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks z bakaliami Pfeffernüsse Pychotka Keks angielski Makowiec japoński z jabłkami Pyszny aromatyczny piernik 2-dniowy Makowiec z jabłkami Pierniczki Miodowa rolada z kwaśną śmietaną Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną Makowiec pełen bakalii Kruche waniliowe ciasteczka Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe Pyszny sernik na kruchym bezglutenowym spodzie- mój ulubiony
My Culinary Art
Męskie muffiny w barwach moro 336W świecie babeczek i muffinów mężczyźni bywają pokrzywdzeni. Piękne kremowe stożki, kolorowe posypki i słodkie ozdóbki nie koniecznie trafiają w ich gust. Za to chyba nawet
Trzeci talerz
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 197kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25-30 cm ) ponieważ ciasto sporo
Gotowanie...to proste !
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 210wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut. 8. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni
Kuchenne Wariacje
Zawijaniec z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami 208odstępach 2 cm. Zawijać od góry, na przemian raz z jednej raz z drugiej strony. Po zawinięciu ciasta posmarować u góry ubitym lekko jajkiem i obsypać dowolnymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Musi się rolada z góry zarumienić. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Makowiec zawijany 724porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 29cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i wstawić je do nagrzanego piekarnika. 9. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam
Mała Cukierenka
Rolada szpinakowa z maślakami 232domu, gdzie tata przygotowywał najlepszą pod słońcem jajecznicę z grzybami. Wspólnie z trójką rodzeństwa tylko na nią czekaliśmy. Przygotowana przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. Miłej niedzieli dla Wszystkich! Rolada szpinakowa (blaszka 36x44(...)piekarnika. Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich całkowitego ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser feta ugniatamy widelcem z posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy
VioletoweKucharzenie
Shake tiramisu 160takim przypadku począć, kiedy kawiarnia daleko, ja utknęłam w swojej oazie na wsi i trzeba radzić sobie samemu. Czasami ratuje mnie tiramisu pod postacią ciasta, nawet mam je w wersji rolada tiramisu . Uwielbiam wszystko co zawiera smak kawy, no może oprócz jogurtów o smaku kawy, to dla mnie totalne nieporozumienie. Kawa ma już lekko kwaśny smak, dodając do tego kwaśny
MamaOskarka
Rolada śmietanowa z galaretką 14508.05.2019 Rolady, roladki, kochamy je w moim domu wszystkie:) Ogarnęło mnie w ostatnim czasie roladowe szaleństwo, testuję różne warianty:) Śmietanowa rolada jest bardzo delikatna, pięknie wygląda
gotuj ze mną
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 178odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte rozciągamy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem i zwijamy jak roladę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm). Odstawiamy jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Pełnoziarnisty chlebek
Mienta blog
ROLADA Z WAFLA 220Pyszna rolada bez pieczenia z dwoma kremami i galaretką w środku. Polecam :) SKŁADNIKI NA 3 ROLADY: 3 wafle opakowanie galaretki wiśniowej MASA 1: 30 dag masła
Pani na deser
PIZZA SEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 354serowa bez jakiejkolwiek mąki. Idealna dla tych, którzy nie lubią warzywnych „ciast” oraz posmaku łupin babki czy kokosa. Bazę stanowi mega proste ciasto, którego używam w znanej Wam już i bardzo popularnej roladzie serowej z mięsem mielonym bądź z kurczakiem i pieczarkami . Składniki – pizza serowa: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu
Ola la LCHF
Paszteciki z kapustą i grzybami 165sól, pieprz, liść laurowy, szczyptę cukru oraz kminek. Mieszamy, wyjmujemy liść laurowy i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wzdłuż dłuższego boku rozkładamy powstały farsz. Ciasto zwijamy tak by powstała nam rolada z farszem. Następnie ucinamy kawałki rolady, rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiem
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 154spory prostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło klarowane rozpuszczmy i mieszamy z konfiturą, startą tonką i cynamonem (lub cukrem i skórką z pomarańczy). Ciasto smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Roladę rozcinamy, wzdłuż na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec (instrukcja foto tu –>KLIK ). Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną
Mienta blog
Zawijane drożdżówki z jeżynami 256grubości ok. 1 centymetra. Ciasto posyp mąką ziemniaczaną, a następnie rozłóż jeżyny. Posyp je cukrem (jeśli jeżyny są odpowiednio słodkie, nie musisz używać cukru). Ciasto zwiń wzdłuż w rulon (jak roladę). Następnie powstały rulon lekko dociśnij i pokrój na 7 – 8 części. Ułóż je na formie do pieczenia (najlepiej tortownicy) w 2 – centymetrowych odstępach. Całość przykryj i odstaw
Via Gusto
Ślimaczki francuskie z chałwą i orzechami wg Aleex 226poczekać, aż nieco się ogrzeje. 2. Płat ciasta francuskiego posmarować równą warstwą powideł śliwkowych. 3. Ciasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszoną chałwą. 4. Płat ciasta zwinąć w rulon, aby powstała rolada. 5. Roladę pokroić na plastry o wysokości 4 cm. 6. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Posmarować każde ciastko jajkiem rozkłóconym z mlekiem. 8. Piec
W mojej kuchni
Słodka świąteczna choinka 211ciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki
Przepisy Kulinarne
rolada warstwowa drożdżowa 166masłem i cukrem i tak do końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200 ° C w nagrzanym
w mojej kuchni
Rolada z malinami i galaretką 291Ładnych parę lat temu, gdy mój starszy Synek jeszcze nie chodził robiłam tę roladę przynajmniej raz w tygodniu. Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy :-) Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki 25/40
AniaGotuje.pl
CIASTO ŚLIMAK BEZ PIECZENIA 201Mój ostatni pomysł na pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam herbatniki, gotową roladę, słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie
Pani na deser
Chleb kurki z borowikami 218dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni góra dół, wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam
wesoła kuchnia
szybka jabłkowa rolada 146Piec w nagrzanym piekarniku do 170 ° C około 35-40 minut . Upieczone ,wyciągnąć na deskę w formie,zdjąć delikatnie papier. Ściereczkę posypać cukrem ,wyłożyć na niej ciasto wierzchem do dołu. Ściereczką zwijać roladę , zawiniętą pozostawić do ostygnięcia. Powierzchnię rolady posypać cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami .Ostygnięta pokroić na ukośne plastry:)) przepis z tej strony
w mojej kuchni
Kokosowe bułeczki 188wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem
O kuchni z uczuciem
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 220ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę. Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko
Kuchnia Viki
Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 189pestek, pokroić na ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez
W mojej kuchni
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 21220/50 cm. -Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić w kilkucentymetrowe plastry /ok.12 szt/. -Prostokątną blachę /25-35 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia. -Przygotowane plastry ciasta ułożyć
Zakamarki mojej kuchni
Deser Charlotte Royale 174Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, p rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym
Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTECZKA Z KAKAO I CYNAMONEM 136spożywczą , włóż do zamrażarki na około 15 minut. Wyjmij ciasto rozwałkuj ( najlepiej zrób, to nie odrywając foli, dzięki temu lepiej będzie się wałkować) Następnie połóż ciasto, jedno na drugim, zwiń w roladę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka. Ciastka rozłóż na blasze wyłożonej papierem i włóż
Kukuleczki
Bułeczki ślimaczki z cynamonem wg Marleny 167ciepłe miejsce. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na części o szerokości ok 4 cm. 5. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę. 6. Upiec. Polecam
W mojej kuchni
Drożdżowa strucla orzechowa 202delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Chocolate Muffin Blog
Słodkie drożdżówki z burakiem 159nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut
Mienta blog
Rolada z bitą śmietaną i jeżynami 432ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny
Gotowanie jest łatwe
Jeżynowa rolada z serkiem 147ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 ml śmietany kremówki lub 22% 100 g sera białego pół szkl
Gotowanie jest łatwe
STRUCLA SEROWA 405godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto posypać pozostawioną skórką pomarańczową
Swojskie jedzonko
Julia – torcik na zimno 438Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerz
Rolada drożdżowa z jagodami 179przed wyrobieniem Ciasto przed pierwszym wyrośnięciem Gdy ciasto dwukrotnie urośnie - rozwałkować na prostokąt i posmarować serkiem homogenizowanym, następnie posypać umytymi i suchymi jagodami. Przygotowane ciasto zrolować - zacząć od strony, który jest najbliższej nas. Przygotowaną roladę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie pozostawić do urośnięcia. Ciasto przed wyrośnięciem Piekarnik rozgrzać do 195 ° C. Gdy ciasto
Ugotować
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 148przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem
Kuchnia w opałach