rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:76/180)

Paszteciki z kapustą i grzybami 120

sól, pieprz, liść laurowy, szczyptę cukru oraz kminek. Mieszamy, wyjmujemy liść laurowy i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wzdłuż dłuższego boku rozkładamy powstały farsz. Ciasto zwijamy tak by powstała nam rolada z farszem. Następnie ucinamy kawałki rolady, rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Życie ze smakiem
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 103

spory prostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło klarowane rozpuszczmy i mieszamy z konfiturą, startą tonką i cynamonem (lub cukrem i skórką z pomarańczy). Ciasto smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Roladę rozcinamy, wzdłuż na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec (instrukcja foto tu –>KLIK ). Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną

Mienta blog
Zawijane drożdżówki z jeżynami 186

grubości ok. 1 centymetra. Ciasto posyp mąką ziemniaczaną, a następnie rozłóż jeżyny. Posyp je cukrem (jeśli jeżyny są odpowiednio słodkie, nie musisz używać cukru). Ciasto zwiń wzdłuż w rulon (jak roladę). Następnie powstały rulon lekko dociśnij i pokrój na 7 – 8 części. Ułóż je na formie do pieczenia (najlepiej tortownicy) w 2 – centymetrowych odstępach. Całość przykryj i odstaw

Via Gusto
Ślimaczki francuskie z chałwą i orzechami wg Aleex 176

poczekać, aż nieco się ogrzeje. 2. Płat ciasta francuskiego posmarować równą warstwą powideł śliwkowych. 3. Ciasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszoną chałwą. 4. Płat ciasta zwinąć w rulon, aby powstała rolada. 5. Roladę pokroić na plastry o wysokości 4 cm. 6. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Posmarować każde ciastko jajkiem rozkłóconym z mlekiem. 8. Piec

W mojej kuchni
Najlepsze świąteczne wypieki i nie tylko 108

prosty. Przepis znajdziecie TU   Nr. 4 Tym razem nie wypieki, ale świąteczny napój, który tak kochają Amerykanie – Eggnog. A przepis TU Nr. 5 Rolada świąteczna. Jedno z moich ulubionych ciast, ten krem jest mega pyszny. A przepis TU Nr. 6 Maliny, czekolada, czy trzeba pisać coś więcej ? Przepis TUTAJ   Wesołych świąt!   Artykuł Najlepsze świąteczne wypieki

PaleoLife
Słodka świąteczna choinka 166

ciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki

Przepisy Kulinarne
rolada warstwowa drożdżowa 119

masłem i cukrem i tak do końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200 ° C w nagrzanym

w mojej kuchni
Rolada z malinami i galaretką 233

Ładnych parę lat temu, gdy mój starszy Synek jeszcze nie chodził robiłam tę roladę przynajmniej raz w tygodniu. Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy :-) Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki 25/40

AniaGotuje.pl
CIASTO ŚLIMAK BEZ PIECZENIA 162

Mój ostatni pomysł na pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam herbatniki, gotową roladę, słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie

Pani na deser
Chleb kurki z borowikami 174

dobrze wyrobione. Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni góra dół, wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam

wesoła kuchnia
szybka jabłkowa rolada 102

Piec w nagrzanym piekarniku do 170 ° C około 35-40 minut . Upieczone ,wyciągnąć na deskę w formie,zdjąć delikatnie papier. Ściereczkę posypać cukrem ,wyłożyć na niej ciasto wierzchem do dołu. Ściereczką zwijać roladę , zawiniętą pozostawić do ostygnięcia. Powierzchnię rolady posypać cukrem pudrem lub innymi ulubionymi posypkami .Ostygnięta pokroić na ukośne plastry:)) przepis z tej strony

w mojej kuchni
Kokosowe bułeczki 144

wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm  i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem

O kuchni z uczuciem
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 174

ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę.  Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko

Kuchnia Viki
gruszkowa rolada bezowa z kremem budyniowym 183

wrzące wlać masę budyniową, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kawałki masło, mieszać aż tłuszcz się rozpuści. Gotowy krem od razu wyłożyć na ciasto, delikatnie, pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia i stężenia

6niebo
Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 147

pestek, pokroić na ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez

W mojej kuchni
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 164

20/50 cm. -Serek waniliowy  wymieszać z budyniem i  rozsmarować na  cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody  rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie  zwinąć  wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić  w  kilkucentymetrowe  plastry /ok.12 szt/. -Prostokątną blachę  /25-35 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia. -Przygotowane plastry ciasta  ułożyć

Zakamarki mojej kuchni
Deser Charlotte Royale 129

Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, p rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTECZKA Z KAKAO I CYNAMONEM 81

spożywczą ,  włóż do zamrażarki na około 15 minut. Wyjmij ciasto rozwałkuj ( najlepiej zrób, to nie odrywając foli, dzięki temu lepiej będzie się wałkować) Następnie połóż ciasto, jedno na drugim, zwiń w roladę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka.  Ciastka rozłóż na blasze wyłożonej papierem i włóż

Kukuleczki
Bułeczki ślimaczki z cynamonem wg Marleny 128

ciepłe miejsce. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na części o szerokości ok 4 cm. 5. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę. 6. Upiec. Polecam

W mojej kuchni
Drożdżowa strucla orzechowa 153

delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Chocolate Muffin Blog
Słodkie drożdżówki z burakiem 111

nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut

Mienta blog
Rolada z bitą śmietaną i jeżynami 392

ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny

Gotowanie jest łatwe
Jeżynowa rolada z serkiem 102

ciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 ml śmietany kremówki lub 22% 100 g sera białego pół szkl

Gotowanie jest łatwe
STRUCLA SEROWA 349

godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą  cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto posypać pozostawioną skórką pomarańczową

Swojskie jedzonko
Julia – torcik na zimno 376

Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam

Trzeci talerz
Rolada drożdżowa z jagodami 124

przed wyrobieniem Ciasto przed pierwszym wyrośnięciem Gdy ciasto dwukrotnie urośnie - rozwałkować na prostokąt i posmarować serkiem homogenizowanym, następnie posypać umytymi i suchymi jagodami. Przygotowane ciasto zrolować - zacząć od strony, który jest najbliższej nas. Przygotowaną roladę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie pozostawić do urośnięcia.  Ciasto przed wyrośnięciem Piekarnik rozgrzać do 195 ° C. Gdy ciasto

Ugotować
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 104

przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem

Kuchnia w opałach
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 215

Tęsknota za świętami osiągnęła najwyższy poziom! Czas wytoczyć ciężki kaliber. Tajna broń pt. "Najlepszy Makowiec" w pełnej gotowości. I nagle wiesz, że "figa z makiem" to

Wypisz Wymaluj
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 208

cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut. Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem

Ze smakiem i z pasją
Roladka z czerwoną porzeczką 156

  Kolejna roladka, tym razem na cieście ucieranym a nie biszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i

Z miłości do słodkości
Rolada cytrynowa 148

Upiec biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 "kopiaste" łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać

kolorowotorcikowo
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 192

suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim(...)powidłami, poza sezonem możecie upiec też ciasto marchewkowe z tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI 161

  Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w

Smaczne Zdrowe
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 153

jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części. Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową do pieczenia, przekładamy na nią poduszeczki francuskie i grillujemy pod przykryciem

Moniki Smakołyki
Makowa rolada z kremem cynamonowym 197

Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix

Themo przepisy
rolada biszkoptowa z jabłkami 148

wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto biszkoptowe. Całość pieczemy przez ok. 20 min. w 170 -180 st. C. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
ROLADA CZARNY LAS 149

Rolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie.     SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół(...)wykładamy na ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia. 2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem. 3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny

słodki bratek
Makowiec - strucla makowa 296

ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy. Każdą część smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 502

części w zależności od używanych keksówek. Ja użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawi

Smaczne Zdrowe
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 141

prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze na ok 1 godz

Słodka Kraina Wypieków
Rolada z galaretką 130

wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. (Do biszkoptu użyłam barwnika spożywczego

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania