blenderze wysokoobrotowym lub przepuszczamy przez maszynkę. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je nadzieniem, pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta u góry. Ciasto posmarowane nadzieniem zwijamy jak roladę. Następnie tniemy ostrym nożem na paski o szerokości około 4 - 5 cm. Każą drożdżówkę ugniatamy wzdłuż trzonkiem noża, powodując, że boki unoszą się lekko ku górze. Drożdżówki
MamaOskarkaprzełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec
Raj dla Podniebieniaprostokąt. Jeśli wolimy mniejsze, dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto i posypujemy czarnuszką, pozostawiając kilka cm wolnych brzegów. Ciasto z nadzieniem zawijamy, jak roladę. Dzielimy na równe plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając odstępy. Pieczemy w 200 - 220 st. C, nie dłużej niż kwadrans. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika
Moja smaczna kuchniasmarujemy miękkim masłem (omijając brzegi) oraz obsypujemy brązowym cukrem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie zwijamy w rulon zaczynając od dołu (patrz: zdjęcia). Po zwinięciu smarujemy wodą końcówkę ciasta i przyklejamy mocno do rolady aby się nie rozpadła. Rękoma zbijamy ją z lewej i prawej strony, aby ją skrócić i pogrubić. Roladę kroimy ostrym nożem – powinno wyjść 7-10 bułeczek
Nerds Kitchenodstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie o wymiarach 26 x 20 zostawiając niewielkie przerwy
słodki bratekprzykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około
ladykitchenwyrabiamy do połączenia składników. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy oba ciasta na cienkie prostokąty. Kładziemy jedno ciasto na drugim, zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Dzielimy wałek na 6 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki na stojąco, smarujemy delikatnie wodą lub białkiem i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy bułeczki
Gotowanie moimi oczamiROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY
Swojskie jedzonkokulę i przekładamy do podsypanej mąką miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. ciasto jeszcze raz zagniatamy dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy bardzo cienko. Ciasto posypujemy mąka, zwijamy w roladę i tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Szpinak płuczemy, sparzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. (Jeśli mamy mrożony szpinak, to rozmrażamy, odciskamy delikatnie z nadmiaru
Moniki SmakołykiWykorzystanie rolady jako spodu i boków ciasta juz gdzieś widziałam wcześniej, dlatego inicjatorem się nie okrzyknę. ;) Jest to na prawdę świetne rozwiązanie i chyba się ze mną zgodzicie - bardzo malownicze. Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkajabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około
W Mojej Kuchni Lubięmiejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez
Kuchnia Danusifolię i wkładam do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm. Białe ciasto smaruję marmoladą, kładę na to rozwałkowane ciasto ciemne i delikatnie zwijam roladę. Ponownie schładzam przez ok 20 min, kroję roladę w plastry, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórBiałka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką. Piec około 35 minut
Amatorka kuchennastronę Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta, ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę makowąSmaczna Pyza i cake pops - zdjecie OrganizatoraROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza