rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:86/180)

"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową 250

włoskich1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej1 jajko PRZYGOTOWANIERozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 168

żeby je odgazować i ponownie przez chwilę wyrabiać (ale już nie tak długo). Teraz można przystąpić do formowania bułeczek: mogą być okrągłe, podłużne (rozwałkować porcję ciasta na kształt prostokąta a następnie zwinąć jak roladę). Kształt i rozmiar należy dopasować do własnych upodobań. Warto je delikatnie naciąć na górze (mają wtedy ładne pęknięcie). Każdą bułeczkę smarujemy glazurą (wodą z cukrem). Gotowe

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym 190

Znów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka(...)nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut. Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem. Następnie zawijamy jak roladę. Dokładnie zagniatamy miejsce połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy. Bułeczki 25 minut, a naszą roladkę

Moje pyszne gotowanie
Drożdżówka z budyniem i kruszonką. Pyszna i puszysta. 302

położyć na blacie mocno obsypanym mąką. Lekko zagnieść ciasto podsypując mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować budyniem, zawinąć jak roladę. Zwinąć od strony dłuższego boku. Delikatnie zsunąć roladkę na blaszkę. Tak samo zrobić z pozostałymi dwoma. Ostawić ponownie do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka – do miski

Kuchnia Pokoleń
Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami. 181

wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. 3. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około(...)gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance. 4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin

Izabelawkuchni
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 185

wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone.  Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze(...)Całość pieczemy w temp 120 stopni, dół + termoobieg, przez 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu min. 18% - 100 ml mleka - 150 ml zmiksowanych

SMYKWKUCHNI
Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami 187

pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy(...)delikatne nacięcia nożem na górze. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1,5 godziny (bez funkcji termo obiegu). Przez cały czas pieczenia roladę przykrywamy folią aluminiową. Dopiero przed końcem pieczenia zdejmujemy ją aby ciasto się przyrumieniło

VioletoweKucharzenie
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 152

kakaowe potrafią bez żadnych problemów zrobić tylko nasze kochane babcie, które całe życie piekły i zaprawione są już w kulinarnych bojach. No cóż, okazało się, że mam rację. Moja rolada makowo-kakaowa ma skazę w postaci dłuuugiego i głębokiego pęknięcia niczym Rów Mariański. Na szczęście kompletnie nie wpłynęło to na smak, który uwielbiam. Pysznie kakaowy z całą paletą bakalii, słodkiego(...)formując prostokąt, nałożyć masę makowo-kakaową zostawiając 2 cm wolnego miejsca od brzegu. 7) Zwinąć roladę, końce zawinąć pod spód. 8) Przygotowaną roladę zawinąć podwójnie w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. 9) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. 10) Przygotować lukier. Dodać do miseczki cukier puder oraz

Fitsweet.me
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 186

Uwielbiam masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe

Ugotować
Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą 214

Wiosenne jedzonko, jak ja lubię iść na ryneczek, nakupić pyszności czytaj warzyw i owoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć

Moje Małe Czarowanie
Rolada z Malinami 257

Bawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej

Blondynka Gotuje
OWOCOWE DESERKI 268

Pomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Piekłam  ciasto szpinakowe   dla mamy na imieniny. Jak wiadomo czasami zostaje nadmiar okruchów. Robiłam również roladę z jabłkiem , do które zrobiłam za dużo nadzienia. I tak oto z „resztek” powstały pyszne, kolorowe deserki. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego galaretka z jabłkiem 250ml kremowej śmietanki 36% 1 czubata łyżeczka cukru

Słodki Zakątek
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 203

ściereczką i odstawiamy na 2 godziny by ciasto urosło (może również rosnąć ok 40 minut w piekarniku z włączona żarówką). Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na omączony blat. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wykładamy owoce i zwijamy w roladę. Tniemy ją na kilka część (ja przecięłam na pół). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem, ja posypałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ślimak z serem cynamonem 202

czasie wyciągam ciasto z miski i przekładam na stolnicę podsypaną mąką , ciasto dzielę na cztery kawałki , każdy kawałek rozwałkowuje i na rozwałkowane ciasto wykładam nasz serowy farsz , rozsmarowuje i zwijam tak jak na roladę , następnie zwiniętą roladę kroję wzdłuż i jeden z przekrojonych kawałków biorę w ręce i zaczynam zwijać tak aby powstawał taki zwinięty warkocz i zaczynam w tortownicy

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania