KOPERTY NA PIWIE 171owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam . SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 158żółtkiem i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Bułeczki piec w temperaturze 220 stopni. Z przepisu otrzymamy ok. 14 ślimaczków. Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka
Mania Wypiekania
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 204składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą
Gotowanie moimi oczami
IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI 193poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach. I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język. Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe
Z Majeczką w kuchni
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 244poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz Wymaluj
Rogaliki serowe z ricotty 193proste, lekkie i szybkie do przygotowania rogaliki zdominowały tegoroczny karnawał. Stanowią idealną przekąskę: smaczne dzięki delikatnemu serkowi ricotta, a do tego bez cukru. Osłodą jest tu nadzienie: najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie, domowe powidła śliwkowe
Milion Smaków
Konfitura z cytryn 171czystych słoiczków, zamknęłam czystymi, suchymi dekielkami. Do rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi
Proste Potrawy
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 406Speculoos – ciasteczka Świętego Mikołaja Popękane ciasteczka czekoladowe Mandarynkowiec Pierniczki ziemniaczane na opłatku Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto Wenus Ciasto Coca – Cola Ciasteczka orzechowe z dżemem Rogaliki 3 składnikowe Orzeszki- skorupki do nadziewania Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe Piernik staropolski-dojrzewający- etap II Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno
My Culinary Art
Bułki wrocławskie z kefirem 195marny. Kiedy jednak skusicie się by upiec domowe bułki z pewnością będziecie wracać do nich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :) Bułki wrocławskie z kefirem SKŁADNIKI: na rozczyn drożdżowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogaliki drożdżowe. Rogale karlsbadzkie z marcepanem i migdałami 253Dzisiaj pokazuję i polecam Wam rogaliki drożdżowe , które wczoraj mnie trochę zdenerwowały. Przepis właściwie banalny i nic nie zapowiadało problemów a jednak... Już podczas zagniatania ciasta miałam złe przeczucia. W przepisie było napisane żeby nie wsypywać od razu całej mąki więc tak też zrobiłam. Odłożyłam na bok 1/4 przewidzianej porcji a mimo to ciasto wyszło zwarte. Po wyrobieniu było gładkie
Smaczna Pyza
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 229Naleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało, iż wykorzystałam je tym razem w takiej wersji. Składniki: - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka
Zainspirowana w kuchni
Rogale z makiem 232mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić na 10 równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
Ala piecze i gotuje
Rogale bakaliowe 664kilku miejscach i delikatnie rozsmarować palcami, pozostawiając ok. cm ciasta po obwodzie. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części. Przy pierwszym zwinięciu nacinamy (za pomocą nożyka) środek ciasta, następnie zwijamy do końca delikatnie skręcając boki. Rogale przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy
Moniki Smakołyki
Sylwestrowe szaleństwo 225roku Sylwestra spędzałam w domu. Z tej właśnie okazji postanowiłam zrobić pyszne i chrupiące rogaliki piwne. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebo
Ciasteczka trzyskładnikowe 179wyglądał dość smakowicie: Przepis wymyślił zapewne jakiś geniusz. Ciasteczka robi się błyskawicznie, chwilkę zajmuje jedynie chłodzenie i pieczenie. Dodatkowym plusem jest spore pole do popisu: z ciasta można uformować rogaliki, przekładane ciasteczka, nadziewane rurki, można dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami.. ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować
Wrzosowa Polana