rogalik - 1692 przepisów (strona:72/113)

Trendy kulinarne na 2017 143

cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik. A może wolisz smaki świata na przebudzenie? Modna będzie nowoczesna kuchnia azjatycka, kuchnia hawajska czy filipińska.   Comfort food na niepogodę Jedzenie może pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle

Ugotowane pozamiatane
paszteciki z ciasta francuskiego 213

średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu,   po czym  ciasto rolujemy  nadając mu kształt rogalika  i  układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do   piekarnika nagrzanego  do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika

Miód i pieprz
Masło 102

czytaj jak tylko znajdę chęci) to się z Wami podzielę wrażeniami Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym         Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi Domowe Rogaliki Maślane         Zapisz

rabarbarowo
Szczytowanie z bananem 157

związku z tym, że wybrałem się dość późno, jak na taką porę roku wracałem już w niepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia

Kryzysowa Książka Kucharska
Ganache 3126

czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje i można  polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego

Delusional Trine
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 169

Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki i ciasteczka na Święta 330

palmiery   Markizy orzechowe      Ciasteczka z masą migdałową      Babciny przepis na maślane ciasteczka     Waniliowe sakiewki z marmoladą       Kruche rogaliki migdałowe     Kruche ciasteczka cynamonowe     Pierniczki mocno czekoladowe      Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego

Passions hobbies life
Kokosanki 209

dziecka, ale zdarza mi się czasami upiec, bo białka zostały. Te akurat zrobiłam w zeszłym roku i przygotowałam paczuszki na szkolny świąteczny jarmark . Oprócz kokosanek były tam jeszcze migdałowe rogaliki , pierniczki, lebkuchen i ciasteczka z żurawiną. Napisałam, że żadnych ciasteczek w tym roku nie będę piekła? Sama sobie nie wierzę :) Składniki: 150 g wiórków kokosowych 150 g drobnego cukru

bistro mama
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 542

trzymamy się od lat ;-) O prócz Cranberry Noel polecam Wam wypróbować jeszcze inne przepisy na świąteczne ciasteczka. Jeśli lubicie migdały i marcepan z pewnością posmakują Wam pyszne rogaliki wiedeńskie ,   miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki

babka w formie
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 189

pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 259

używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v      masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich

Trzeci talerz
Ciasteczka serowe 206

Polecam gorąco , są idealne do robienia ich razem z dziećmi :) Robi się je błyskawicznie , jedyny czas jaki potrzebny to na chłodzenie i pieczenie . Z ciasta można również uformować rogaliki czy nadziewane dżemem pierożki. Wczoraj z moim 2 letnim synkiem piekliśmy je specjalnie dla Mikołaja

Aromatyczne Podróże
Racuszki bananowe 174

chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 152

tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa

To co kocham
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 278

składniki! Polecam, choć to w sumie kaloryczny deser ;) Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach

Kolorowy Przepisownik