głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki
Poezja Smaków - blog kulinarnylepszego niż domowy krem czekoladowy i posmarowany nim ciepła grzanka lub rogalik francuski. Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią
La grande e la piccola cuocasatysfakcję. Pisząc swój pierwszy post nie liczyłam na sukces a jednak się udało. Z dnia na dzień jest coraz więcej odsłon bloga. Dokładnie rok temu opublikowałam pierwszy post ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon mają NALEŚNIKI BUDYNIOWE . Do tej pory ukazało się 200 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 620 000 wyświetleń. Chciałam podziękować wszystkim i każdemu z osobna
Zrób to smacznieuderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie każdą, wytnijcie trójkąty. Nałóżcie ulubiony dżem, powidła lub czekoladę na koniuszek szerokiej części trójkąta i zwińcie każdy trójkąt formując rogaliki. Ułóżcie je na blachę okrytą papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarujcie białkiem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Przepis pochodzi z bloga Ashy i gości
OliveandThymepiernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo aromatyczny. W ubiegłym roku podawałam typowe przepisy na Adwentowe wypieki jak Spekulatius, Zimtsterne- cynamonowe gwiazdki, Kipferle- migdalowe rogaliki, oraz
dolcevitainmykitchenwielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;) Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny. Składniki: na spód: 300 gram biszkoptów 100 gram masła
Życie zaczyna się w kuchniGdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z trzech składników no i jak ich tu nie zrobić??? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia jednak możemy smak zmienić dodając różne dżemy lub marmolady.Idealne na karnawał, polecam każdemu. Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 1.1/2 szklanki masło 250 g śmietana 18% pół szklanki Dodatkowo: marmolada jajko
Różowa kuchniagrillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam mile zaskoczona ilością odwiedzających nas gości, którzy chętnie próbowali, prosili o przepis, dzielili się wrażeniami i nawet wracali po drugą
Obiad gotowyfrancuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan
kulinarne odsłony paticałą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym
Kuchnia w czekoladziecake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik. A może wolisz smaki świata na przebudzenie? Modna będzie nowoczesna kuchnia azjatycka, kuchnia hawajska czy filipińska. Comfort food na niepogodę Jedzenie może pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle
Ugotowane pozamiataneśrednicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu, po czym ciasto rolujemy nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika
Miód i pieprzczytaj jak tylko znajdę chęci) to się z Wami podzielę wrażeniami Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi Domowe Rogaliki Maślane Zapisz
rabarbarowozwiązku z tym, że wybrałem się dość późno, jak na taką porę roku wracałem już w niepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia
Kryzysowa Książka Kucharska