rogalik - 1692 przepisów (strona:78/113)

Croissanty drożdżowe 150

resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem i śmietaną. Wyrobić ciasto ręką bardzo dokładnie i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, formować rogaliki, układać w formie posmarowanej tłuszczem i jeszcze odłożyć na parę minut. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
KOPERTY NA PIWIE 130

owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam .   SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 117

żółtkiem i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Bułeczki piec w temperaturze 220 stopni.  Z przepisu otrzymamy ok. 14 ślimaczków. Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka

Mania Wypiekania
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 159

składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą

Gotowanie moimi oczami
IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI 145

poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach.  I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język.    Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 3/4 szkl mleka 2 całe

Z Majeczką w kuchni
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 199

poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ.  Przepisy znajdziecie tutaj:   KLIKNIJ

Wypisz Wymaluj
Rogaliki serowe z ricotty 135

proste, lekkie i szybkie do przygotowania rogaliki zdominowały tegoroczny karnawał. Stanowią idealną przekąskę: smaczne dzięki delikatnemu serkowi ricotta, a do tego bez cukru. Osłodą jest tu nadzienie: najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie, domowe powidła śliwkowe

Milion Smaków
Konfitura z cytryn 122

czystych słoiczków, zamknęłam czystymi, suchymi dekielkami.                                           Do rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi

Proste Potrawy
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 360

Speculoos – ciasteczka Świętego Mikołaja Popękane ciasteczka czekoladowe Mandarynkowiec Pierniczki ziemniaczane na opłatku Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto Wenus Ciasto Coca – Cola Ciasteczka orzechowe z dżemem Rogaliki 3 składnikowe Orzeszki- skorupki do nadziewania Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe Piernik staropolski-dojrzewający- etap II Drożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno

My Culinary Art
Bułki wrocławskie z kefirem 152

marny. Kiedy jednak skusicie się by upiec domowe bułki z pewnością będziecie wracać do nich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :) Bułki wrocławskie z kefirem  SKŁADNIKI: na rozczyn drożdżowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogaliki drożdżowe. Rogale karlsbadzkie z marcepanem i migdałami 201

Dzisiaj pokazuję i polecam Wam rogaliki drożdżowe , które wczoraj mnie trochę zdenerwowały. Przepis właściwie banalny i nic nie zapowiadało problemów a jednak... Już podczas zagniatania ciasta miałam złe przeczucia. W przepisie było napisane żeby nie wsypywać od razu całej mąki więc tak też zrobiłam. Odłożyłam na bok 1/4 przewidzianej porcji a mimo to ciasto wyszło zwarte. Po wyrobieniu było gładkie

Smaczna Pyza
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 191

Naleśniki lubią chyba wszyscy, przynajmniej ja znam tylko takie osoby :) W tym przepisie połączyłam naleśniki z nadzieniem, którego używałam kiedyś do rogalików. Tak nam wszystkim posmakowało, iż wykorzystałam je tym razem w takiej wersji.   Składniki: - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1 i 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 1/2 szklanki wody - szczypta soli - olej nadzienie - 150 ml mleka

Zainspirowana w kuchni
Rogale z makiem 186

mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić na 10 równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

Ala piecze i gotuje
Rogale bakaliowe 626

kilku miejscach i delikatnie rozsmarować palcami, pozostawiając ok. cm ciasta po obwodzie.  Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części. Przy pierwszym zwinięciu nacinamy (za pomocą nożyka) środek ciasta, następnie zwijamy do końca delikatnie skręcając boki.  Rogale przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy

Moniki Smakołyki
ZIMOWE CIASTECZKA 165

ciastkach. ROŻKI KAWOWE :  ******************************* Kulę ciasta o smaku mokka ponownie zanieść i uformować z niej cienkie wałeczki .Ciasto pokroić na 65 kawałków , a następnie nadać im wszystkim kształt rogalików.Rożki przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i upiec w ten sam sposób jak opisany wyżej.Jeszcze ciepłe Rożki otoczyć w cukrze i rozkładać na ruszcie do wyschnięcia.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania