risotto - 2458 przepisów (strona:120/164)

“Polskie jabłka” – recenzja 133

patrząc na przepisy z tej książki? Dobrze wygląda alkoholowy drink szarlotka w szklance, do którego można by podać danie z okładki, czyli jabłko przekładane plasterkami bakłażana i sera halloumi, risotto z jabłkiem i gorgonzolą, czyli wytrawną wersję tradycyjnego ryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami, oraz klasyki takie jak tartę tatin, jabłko na patyku z karmelem czy krówkami, czy pieczone

Ugotowane pozamiatane
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 166

Pyszne wspomnienie niedawnego urlopu na moich ukochanych Bałkanach :)  Ilekroć spędzamy tam urlop - zawsze musimy zaliczyć wszelkie dania z owocami morza - makarony, pizze, risotta i takie tam (trochę bardziej wykwintne:)). Później w domu kombinujemy, jak odtworzyć tamte smaki :)  Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja

Moje Kuchenne Rewelacje
Kaszotto z grzybami leśnymi i pomidorami 86

zrobiła się popularna w Polsce grupa dań o nazwie kaszotto. To prosta idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele. Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne połączenie

Milion Smaków
Pęczak z dynią, fetą i jarmużem 183

idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa

Poezja smaku
AMORE MIO 99

Okrasa. Było to niesamowite przeżycie zarówno kulinarne jak i towarzyskie.  W menu znalazło się: Peperonata i caponata, suszone pomidory i medaliony z polędwicy wołowej Saltimbocca z łososia i risotto milanese z mascarpone. Serdecznie zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!  I pamiętajcie! W sklepach Lidl przez najbliższe 2 tygodnie można kupić oryginalne włoskie produkty

Kuchnia Bon Appetit
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 177

smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku, gałązkę szałwii, zielone szparagi (150g). Jeszcze więcej umami? Dorzućcie kilka połówek suszonych pomidorów (4-5 sztuk

Karo in the Kitchen
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 383

Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków

Bon Ton Italia
Waniliowy pudding ryżowy z sosem jeżynowym 110

więc nie traćcie czasu i poszukajcie swojego ulubionego smakowego połączenia :) Składniki (2-3 porcje): Ryż: 50 g ryżu (użyłam długoziarnistego, ale sprawdzi się także np. Arborio – ryż do risotto) 400 ml mleka (użyłam 1,5%) 100 ml śmietanki 30% 30 g cukru waniliowego (domowego) Sos jeżynowy: 100 g jeżyn (mogą być też mrożone) 2-3 łyżeczki cukru (lub więcej

MyCookBook.pl
Ciasto z malinami, Siódme niebo 764

pisać takie spotkania są na wagę złota w naszym zabieganym świecie. Kiedy ludzie wspólnie zasiadają przy stole czas zwalnia i najważniejszy jest drugi człowiek. Było pyszne bałkańskie wino, wspaniałe risotto z dorszem i na osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy

Apetyczna babeczka
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 206

wraz z kwiatkiem lawendy. W ciągu chwili pojawiło się pytanie co wybieramy na początek jako poowitalny kieliszek Prosecco czy kieliszek Martini. Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco.  Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek dla nas mało truflowe i ryż lekko twardy, ale to był wstęp do pysznego tatara z pomidorów z galaretka bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów

Kuchnia na wzgórzu
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 185

Orzo . Przepis ten dedykuję Ani, która uwielbia ten ryż w taki własnie sposób :). Aniu, Smacznego :). SKŁADNIKI na 4 porcje: 1½ szklanki tureckiego ryżu Baldo (lub gruboziarnistego ryżu na risotto) 1/2 szklanki makaronu Orzo 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła (lub pól na pół) 1-bulion drobiowy lub woda 1-2 -gorąca woda sól do smaku Wykonanie: Ryż opłukać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 184

Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Arancini z nadzieniem musztardowo-miodowym i gruszką 152

apetyczne kuleczki z ryżu są dobrym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonego risotto. Tradycyjne nadzienie to ser, groszek, mięso. U mnie jest to serek musztardowo-miodowy i kawałki gruszki. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Ostra musztarda jest lekko wyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie

Wrzosowa Polana
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 197

usmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie: Jak już

Chilli Czosnek i Oliwa
A może by tak coś wydestylować? 142

sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest w kuchni. Owszem, nie umniejszam zasług szybkiego makaronu, który po pracy ratuje życie. Ale o ile większą frajdę mam mieszając pół dnia risotto. Albo czekając, aż skropli się woda różana. I to o tej ostatniej napiszę dziś parę zdań. Jeśli ciekawi Was jak zrobić ją w domu- a warto, o czym spróbuję przekonać

les mirabelles