risotto - 2458 przepisów (strona:129/164)

Risotto ze szparagami 89

Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć

Moja Galeria Smaku
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 89

Składniki: 400 g dyni (waga bez skóry) 250 g pomidorków koktajlowych 100 g ryżu do risotto 700 ml bulionu warzywnego 50 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku oliwa 1 łyżka mała 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego) 1 garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę

Moja Galeria Smaku
Risotto ze szpinakiem i groszkiem 121

odparuje (około 3 min). Dodać ryż. Teraz co jakiś czas dolewać po chochelce bulionu. Mi cały proces zajął 20 minut (zależy od ryżu jaki użyliście). W połowie czasu przygotowywania risotto (u mnie po 10 minutach) dodać groszek i szpinak. Pod koniec dodać starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Paella 2209

danie w stylu hiszpańskim - paellę z kurczakiem i chorizo. Składniki na 2-3 porcje: 1 filet z kurczaka 50 g chorizo lub salami chorizo 100 g ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Moja Galeria Smaku
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 268

makaron z krewetkami , szybka tarta z cukinią , zupę pomidorową z rybą i cukinią , cukiniowy makaron z mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele więcej!  Składniki:  (składniki dla 2-3 osób

Plate of Joy
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 152

lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku zdecydowanie częściej. Waniliowy ryż na mleku: 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio) 800 ml mleka 1 laska wanilii 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki cukru orzechy pistacjowe (można pominąć) maliny lub inne kwaskowate owoce listonic_type

Poezja smaku
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 253

owoców morza oczywiście.Czarny tran tak naprawdę prawidłowo zwany jest też sepią.Jest również wartościowym produktem,który dodaje się do makaronu zabarwiając go na czarno lub do ryżu.Czarne risotto z owocami morza do wykwintna potrawa. Mątwa i kałamarnica są często mylone ze sobą.Podstawową różnicą jest to,że mątwa posiada 8 macek z czego 2 chwytne dużo dłuższe

Sztuka gotowania w/g Samiry
RISOTTO Z WARZYWAMI 155

stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą i pieprzem. W osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową

Z Majeczką w kuchni
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 145

może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno

noteskulinarnyfiga
Risotto z kurkami 147

końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem

R'n'G Kitchen
Risotto z czerwoną kapustą 160

Przepis pochodzi z Kobieta w Interia.pl . Bardzo smaczne risotto nadaje się jako dodatek do mięs ,szczególnie duszonych. Smakuje również samo. Składniki duża cebula 500 g czerwonej kapusty szklanka ryżu arborio 350 ml bulionu warzywnego pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę ,kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę i kapustę. Zalewamy

R'n'G Kitchen
Testujemy: patelnia Woll linia Logic 24 cm 115

materiałów, które są odporniejsze na zarysowania i ścieranie oraz smażone potrawy nie przywierają tak jak do tradycyjnej patelni co mieliśmy okazję zaobserwować czyszcząc patelnie ręcznikiem papierowym po przygotowywaniu risotto z boczkiem i bobem. Wystarczył suchy ręcznik aby nie został nawet ślad po użyciu patelni (no może kwestia zapachu czy odrobiny tłuszczu była ale żadnych przypaleń czy przywarcia do patelni

Kuchenne Wariacje
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 229

Uwielbiam bób. Ostatnio robiłem puree z niego, ale i tak najbardziej lubię go jeść ugotowanego w lekko solonej wodzie. Wpadłem na pomysł, że może by tak zrobić risotto z nim. Wyszło idealnie. Czego nam potrzeba? -ryż arborio 150-250 gram -bulion wołowy około 1l -ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie

BaRepas
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 143

szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników i trików

Marta Gotuje
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 138

mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO   Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa

Mój Smak na Życie