pączki nie potrzebują spirytusu i nie chłoną tłuszczu. I ten zabieg przetestowałam( jedna tura), ale jakby powiedziała młodzież, .....nie urywa. 😉 Jak dla mnie szkoda zachodu, pączki raczej przypominają racuchy, a i zabawy z nimi więcej. Tak więc, zostańmy przy ,, normalności'' jakby to nie zabrzmiało. 0,5 kg mąki 6 żółtek 250 mil mleka 100 g masła 2 łyżki
Dieta moja pasjawyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa
wysmienityrazie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy kukurydzę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Zasmakuj KuchniKolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany. składniki: 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej 3 szklanki mąki 3 banany 2 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko olej do smażenia Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić
Monia miesza i gotujeramach sprzątania lodówki z produktów, których żywot dobiegał końca usmażyłam racuchy. Zwykle ciasto na racuszki przygotowuję na mleku lub kefirze z dodatkiem proszku do pieczenia, ale takie na drożdżach pamiętam z dzieciństwa. Są najlepsze, zwłaszcza z grubo krojonymi jabłkami. Składniki: 250 g (pełna szklanka) gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 2/3 szklanki
Czerwień i błękitpowinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem na kształt racuchów. Smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
e-PrzepisyKulinarneczęścią wrzącego mleka,mieszając stale.Wystudzic.W reszcie mleka rozpuścić drożdże.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka dodać do mleka z drożdżami.Dosypac mąki tyle , aby wyszło ciasto jak na racuchy,wsypać szczyptę soli,wymieszać.Białka ubić na sztywno z dodatkiem też szczypty soli i dodać do reszty.Wsypac cukier oraz dodać rozpuszczone masło.Wymieszać.Zostawic ciasto do wyrośnięcia. Na patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTradycyjne racuchy wzbogacone o smak wanilii. W mig pozwolą odrobić straty z tygodnia dietetycznego . Taka ich natura i nie należy z tym walczyć ;) W końcu jest karnawał! Najlepsze z dodatkiem domowego dżemu lub po prostu obficie posypane cukrem pudrem. Tym daniem z pewnością nikogo nie zaskoczę, ale może podsunę pomysł na dzisiejszy podwieczorek lub kolację
zadanie-gotowaniezawsze zabrały się za wertowanie jej a potem kazały mi zrobić pączki... Przepis nie był trudny wymagał jednak posiadania specjalnej patelni. Jako że takowej nie mam zrobiłam po prostu racuchy! pyszne i delikatne, z nutką kardamonu i pomarańczy. Po przepis zapraszam po południu
Dzieje kuchennej WiewióryRacuchy zwykle podaję z owocami lub konfiturami lub powidłami, ale można i ze śmietaną a także z dodatkiem rodzynek, które powinny być wymoczone i odsączone. - 350 g mąki - 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj
Pasje Jolkikaroten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię poznamy
Wylizany Rondeljeszcze ten pyłek w nich jest :) Co prawda nie sposób jeść je garściami w normalnych warunkach, ze względu na specyficzny smak, ale jako uzupełnienie placków dają radę. Prawdziwe racuchy są drożdżowe, ale na szybko można dodać trochę proszku do pieczenia i wyjdą nam takie podrobione jak pankejki :) Niemniej jednak kwiatostany są tak puszyste, że można obejść się
Kryzysowa Książka Kucharskadrugie znacznie bardziej skuteczny :) Ale wróćmy do meritum. Jeśli chodzi o przygotowywanie dania z żołędzi to zbieram się do tego od 3 lat. Ostatnio co prawda używałem żołędzi do racuchów przy okazji filmu o miejskim survivalu, który możecie obejrzeć tutaj , ale w końcu zebrałem się na coś bardziej konkretnego. Jedzenie żołędzi nie jest jakimś nowym pomysłem
Kryzysowa Książka Kucharskapowinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem na kształt racuchów. Smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
e-PrzepisyKulinarne