racuchy - 2384 przepisów (strona:89/159)

Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 244

Pierwszy raz w pensjonacie w Murzasichlu i wtedy powiedziałam do dzieci: wow, dzisiaj są racuszki na obiad! Nie muszę chyba pisać jakie było ich zdziwienie kiedy zamiast słodkich drożdżowych racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji. Z bryndzą i masełkiem czosnkowym. Były wyśmienite. Ale jak to zwykle bywa, mojego zachwytu

bistro mama
Przecier z czarnych jagód 164

świeże czarne jagody,   jeżyny, truskawki, poziomki, morele, jabłka... Ja dzisiaj zrobiłam przecier z jagód. U mnie w domu jest on najchętniej wykorzystany jako dodatek do ryżu, makaronu, racuchów a także do przyrządzania zup i sosów na słodko. We wszystkich przypadkach dodaje się go na surowo do ugotowanej już potrawy.           Składniki

Kuchnia u Krysi
Smażone jabłka 190

dodam nie pryskane żadną chemią, o czym świadczy robaczek prawie w każdym owocu, nadają się znakomicie na najprostsze na świecie przetwory. To jest smak mojego dzieciństwa. Naleśniki  czy racuchy przełożone tymi jabłkami są przepyszne. Znakomicie sprawdzają się w rożnego rodzaju ciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy

Kulinarne przemyslenia
Racuchy drożdżowe z jagodami 220

szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko, 1 szklanka jagód. Moją dzisiejszą propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami.  Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :) Jagody umyć i odstawić do odsączenia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Bezglutenowe racuchy z quinoą i białymi kwiatami 134

Smak kwiatów akacji i zapach kwitnącego czarnego bzu kojarzy mi się z dzieciństwem, tym razem wykorzystałam te kwiaty do stworzenia wyjątkowych, sielskich, aromatycznych i bezglutenowych racuchów. Wyszły pyszne :) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka kwiatów akacji 1 szklanka kwiatów czarnego bzu 1/2 szklanki kwiatów białego lilaka 70 gram mąki z quinoy 70 gram bezglutenowej mąki owsianej

Quinoa Raz!
DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM 190

się ze smakiem. Dodatek octu balsamicznego i ostrego pieprzu sprawia, że ten dżem jest wyjątkowy! Zaskakujące połączenie składników i absolutnie wyjątkowy smak! Idealnie pasuje do chrupiących grzanek, tostów, naleśników, racuchów a nawet mięs! Koniecznie spróbujcie! Dajcie potem znać czy smakuje! SKŁADNIKI: * czereśnie – 650 g * cukier żelujący 2:1 – 500 g * ocet balsamiczny – 50 ml * kolorowy ziarnisty

Ostra na Słodko
Racuchy kokosowe na wodzie mineralnej gazowanej z suszoną żurawiną i morelą 122

Niebanalne i pyszne racuchy, smak dzieciństwa , to pewne. Składniki - półtorej szklanki mąki pszennej szklanka wody gazowanej 1 jajo łyżka oleju pół opakowania drożdży suszonych 3 łyżki wiórków kokosowych, garść moreli  u mnie Kresto garść żurawiny suszonej jabłko łyżka cukru cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia  u mnie Rapso Do miski wsyp mąkę,cukier, drożdże, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 244

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę przesiewamy

Kuchnia domowa Ani
Racuchy z twarogiem, Junior Mint (Seinfeld) 204

racuchy przygotujesz błyskawicznie. Dodaj ulubione dodatki i gotowe. Mnie smakują z jogurtem słodzonym miodem i malinami. Inspiracja stąd . Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki ½ szklanki mleka 20 dag rozdrobnionego twarogu 1 szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki cukru 4-5 łyżek oleju Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka i pozostałe składniki. Wymieszaj (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
10 najsmaczniejszych placuszków z owocami, Kuk Nuk 229

Chocolate fritters with raspberry lassi 6. Czekoladowe z borówkowym lassi   / Chocolate fritters with blueberry lassi 7. Z  mąki ryżowej  /  Rice flour fritters 8. Bananowe racuchy  /  Banana drop scones 9. Najprostsze z ananasami  /  The easiest fritters with pineapples 10. Z  kaszy manny z suszonymi owocami  /  Semolina fritters with dried

Qlinarnie i Qlinarnie
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 150

klientelę. Miałam mały problem z naleśnikami. Ale tylko dlatego, że patelnia jest ciężka ,a ja nie miałam siły podrzucać naleśników. Wyrobiłam sobie technikę i już mi dobrze idzie. Smażenie racuchów z żurawiną już nigdy nie będzie ociekać tłuszczem , jak dawniej. Chcę biszkopta? To mam, zrobię go na patelni. Kurczę pieczone? Nie ma sprawy. Patelnia nie wymaga nieustannej kontroli, podnoszenia

Z Kuchni Do Kuchni
26 przepisów na racuchy, placuszki 133

Racuchy, racuszki, placuszki... któż ich nie uwielbia ? :) Ja na swoim blogu zgromadziłam już pokaźny zbiór racuchowych wariacji. Dlatego też postanowiłam je zgromadzić w jednym miejscu. Do koloru do wyboru ! Smacznego ! Ze śliwką Owsiane z truskawkami Owsiano- drożdżowe  Owsiane z pieczarkami Razowe z jabłkiem Z rabarbarem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kalafiora Z cynamonem Twarogowe z dynią Jaglane z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z mascarpone i owocami 188

Inspiracją do tego przepisu była wizyta w lokalu Pozytyvka, ich potrawa tak mi zasmakowała, że zapragnęłam odtworzyć ją w domu. Uwielbiamy naleśniki, pancakes, racuchy, placuszki etc. Jadamy je bardzo często, bo to szybkie, proste i smaczne potrawy, a można przyrządzać je na tyle sposobów, że aż żal, by nie spróbować. Dziś naleśniki w odsłonie na słodko - z mascarpone

Cooking Monster
Sos truskawkowy na zimno 186

truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!