racuchy - 2384 przepisów (strona:95/159)

Naleśniki Gordona Ramsay’a 142

cienkich naleśników. Dopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem w błędzie i w wieku trzynastu lat odkryłam świat najlepszego dania pod słońcem. Dziś mając trzydzieści lat, rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy na kefirze 311

ciasto, szczególnie w zestawieniu z sodą oczyszczoną. Placki są zatem bardzo delikatne i smakowite, pasują do niemalże wszystkich owoców, szczególnie tych leśnych. A zatem patelnie w dłoń, moi mili! Racuchy na kefirze 400ml kefiru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne owoce (u nas dwie spore garście jagód) tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, rzepakowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Racuchy na kefirze, z owocami, takie jak u babci 203

emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka.  Dopiero w tym tygodniu odkryłam (KUCHNIA 09/2015) recepturę, dzięki której placki wyszły własnie TAKIE jak trzeba :) Racuchy na kefirze, z owocami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml kefiru 2 jajka 1 kwaśne jabłko np antonówka lub papierówka olej do smażenia banan

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy z jabłkiem. 204

już po obraniu i po wykrojeniu środka) - 5szt.  2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej), 500ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka cukru pudru (15g) + do oprószenia gotowych racuchów, 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 1 łyżeczka (3g) proszku do pieczenia, olej do smażenia. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sitko. Dodać mleko, jajka, sól

W kuchni u Moniki
Śniadania na cały tydzień! 174

200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek Przygotowanie: Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami. 3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem  Składniki: 1 obrane jabłko 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  2-3 łyżki mleka

Cakes By Kejt
JABŁKA 222

miąż jest bardzo soczysty, twardy o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do drobiu, a także wyśmienite do racuchów.  Ligol - zimowa odmiana jabłek. Jabłka te są duże, o twardej błyszczącej żółtawoczerwonej skórce. Ich miąż jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny. lekko słodki w smaku, mają korzenny posmak

Ciastka - domowe słodkości
Racuchy z jagodami! 197

chciałby takiego śniadanka? Nie znam takiej osoby ;-) Pysznie! Od rana! Racuchy z jagodami: - 1/2 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki mleka 2% - 1 jajo - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel soku z cytryny - masło do smażenia - słodzik lub cukier - jagody Z w/w składników robimy ciasto za pomocą miksera. Następnie dodajemy jagody. Smażymy na maśle na gorącej patelni. Podajemy

SMYKWKUCHNI
Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne 188

słoików - trzeba dodać jedynie więcej wody i wstawić słoiki z cukinią. Gotujemy przez 15 - 20 minut, wyjmujemy, chłodzimy i ustawiamy w spiżarce. Podajemy jako słodki dodatek do naleśników, omletów, racuchów, kremów, itd.  Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Pancakes waniliowe 230

przygotowaniu i wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Ze względu na to, że smażymy je na suchej patelni są mniej tłuste i mają zdecydowanie mniej kalorii niż np. naleśniki czy racuchy. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem zrobiłam mocno waniliowe i podałam z konfiturą truskawkową z kwiatkami bzu klik . Pancakes podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe racuchy z gruszkami 241

Specjalnie dla wszystkich łasuchów prezentuję przepis na pyszne racuchy z gruszkami. Są pulchne i miękkie w środku. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko. Można je podawać oprószone cukrem pudrem.  SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mleka, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki, 3 gruszki, olej do smażenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowa konfitura wiśniowa 191

trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 138

olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej odchodziło od łyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż do zarumienienia z obu stron. Usmażone racuchy wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą.   Smacznego

Atlas Smaków
Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym. 142

bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych w miodzie bananów i śmietanki otrzymamy rozpustną, grzeszną ucztę! Pyszności!!! Składniki na racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo-bananowym. 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 3 i 1/4 szklanki mąki np.tortowej, poznańskiej, wrocławskiej 25 g świeżych drożdży

Rozpustne gotowanie
Dżem z truskawek i płatków róży. 175

podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto!      Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram te różowe, mocno pachnące, babcia natomiast przygotowywała dżem

Rozpustne gotowanie
Konfitura truskawkowa z wanilią 188

pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ i sok z cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię