Puree również można rozdzielić na porcje i zamrozić, w ten sposób można przechowywać o wiele dłużej. Tak przygotowane puree można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków, placków i racuchów
talerz przyjemnościPyszne racuchy z nieco innym nadzieniem :) Składniki: 200 gram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag suszonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć
Tradycyjna KuchniaSzybkie, smaczne i jedyne w swoim rodzaju :) Idealne na deser, podwieczorek lub słodkie drugie danie dla małych niejadków. Zapraszam! Racuchy z bananami. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2-3 banany olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy
Tagebuch po polskuPrawdopodobnie dopadła mnie tęsknota za tradycyjnymi smakami – wczoraj były racuchy z jabłkami, a dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem
Roślinna - blog wegańskiwitaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika. „Ojciec powtarzał: Tych drzew nie ruszajcie. Te jabłonie to historia tej ziemi. To dobre drzewa. Dają smaczne owoce i służą dobrze
Codzienna kuchnia niecodziennaniej dedykację, spis treści oraz kilka słów od autorki. Przepisy, których jest aż 86, są podzielone na różne kategorie takie jak: Ciasta, torty, zapiekanki Kremy, musy, desery Naleśniki, racuchy, placuszki Słodka spiżarnia Wszystkie przepisy posiadają krótki wstęp napisany przez autorkę, liczbę osób, dla których można przygotować to danie, listę składników oraz szczegółowy opis wykonania. Dodatkowo każdy przepis opatrzony
Z miłości do słodkościserek wiejski (wraz z serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę - mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy). Smażymy z obu stron na złoty kolor na suchej, mocno rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej (ewentualnie można przed pierwszym smażeniem przetrzeć odrobiną oleju
Kolorowy Przepisownikdobrze wyrobić w garnku trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki - ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Smażyć jak w przepisie na racuchy z jabłkami. Źródło: 173 specjały Siostry Anastazji
PychotkaaaŚniadanie, obiad, kolacja, podawane ze śmietaną lub posypane cukrem pudrem, racuchy jabłkowo rodzynkowe Składniki: 5 jaj 2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego sól 1 łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia garść rodzynek miękkie jabłka Wykonanie: Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubiłam pianę
Darcia w kuchniracuchy z gruszkami Podane na śniadanie placki z gruszkowym nadzieniem sprawią, że raźniej spojrzymy na trudy nadchodzącego dnia. składniki dla czterech osób 2 szklanki mąki 1 szklanki mleka zsiadłego mleka 2 jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i proszek
Miód i pieprzmąkami. Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany
Karo in the Kitchenracuchy z jabłkami Delikatne placek w którego wnętrzu znajdziemy, soczysty krążek jabłka, to wprost idealny pomysł na śniadanie. Szczególne w jesienny, poniedziałkowy poranek. składniki dla czterech osób 2 szklanki mąki 1 szklanki mleka zsiadłego mleka 2 jajka 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szczypta cynamonu łyżka oleju sposób przygotowania W misce wymieszać
Miód i pieprzKoniecznie wypróbujcie ten przepis bo sarnyky są przepyszne. Delikatne placuszki, coś w stylu rodzimych racuchów, wykonane z twarogu, jajek i mąki. Idealne na kolację, śniadanie lub jako słodka przekąska. Super sprawdzą się jako deser dla dzieci. Genialne Przeczytać możecie o nich jak i o innych potrawach kuchni ukraińskiej w pierwszym numerze Magazynu Aromat (klik) w napisanym przeze mnie artykule
sierotka maRysia w kuchniklusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych
Karo in the KitchenNietypowe połączenie- placków ziemniaczanych z racuchami. Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ½ szklanki mleka ½ kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka sól do smaku cukier waniliowy do posypki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zmielić. Dodać obie mąki, jajka, masło, mleko i sól do smaku. Masę dokładnie utrzeć. Jabłka obrać, bardzo
Tradycyjna Kuchnia