Kiedy dowiedziałam się, że muszę zrezygnować z pszenicy, najpierw sobie popłakałam, bo uwielbiam niestety pszenicę pod każdą postacią: słodkie wypieki, kaszę manną i bulgur, kuskus, naleśniki, racuchy, makarony i ogólnie rozumiane kluchy wszelkiej maści. Po nieprzespanej nocy ogarnęłam się nieco i pomyślałam „a co mi tam, coś się wymyśli, na szczęście to tylko pszenica, a nie gluten. Słodkości
Kuchenne zapiski EdytyWłoch , śródziemnomorskie grzanki serowe oraz pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem . Zapisałam sobie w nim też dwie receptury rodzinne - na barszcz wigilijny mojej Mamy oraz racuchy Dziadka mojego Męża. Może zastanawiacie się, czemu nie mam ich więcej? Ponieważ moja Mama też ma swój zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami i najcenniejszymi przepisami rodzinnymi
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaków 2 szklanki mąki 3 jajka 3 dkg drożdży 4-5 łyżek mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli cukier puder do posypania … Czytaj dalej Racuchy ziemniaczane
czarrna od kuchniPyszny i zdrowy deser z bardzo małą zawartością cukru, ale delikatnie słodki dzięki bananom. Przepis od mojej siostry, Gosi. Dzięki :). Podawaj racuchy, np. z dżemem lub miodem. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ulubionego mleka 2 dojrzałe banany ½ szklanki mąki 1 jajo (można pominąć) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub zwykłego) kilka łyżek oleju
Qlinarnie i Qlinarniedzień , posypane cukrem pudrem Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka 2,5 szkl cukier - 2 łyżki sól - szczypta mleko - 1 i 1/3 szkl jajko - 1 szt drożdże - 30 g świeże jabłka - 3 szt cukier
Kuchnia DanusiTłusty Czwartek to dzień, w którym bezkarnie pochłaniamy duże ilości pączków, faworków i racuchów. Taki nasz cudowny, polski zwyczaj i co najważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków chodzą słuchy, że w ten dzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała
Wielki apetytzmielonych kasztanów jadalnych. Pozbawiona glutenu, najbardziej zbliżona w konsystencji i zachowaniu do mąki glutenowej, lekko strawna, o delikatnym orzechowym smaku, naturalnie lekko słodka. Wyśmienita do słodkich wypieków, naleśników i racuchów. Dziś serwuję puszyste pancakes z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Nieco nabałaganiłem podczas jedzenia, ale... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuNajlepsze pączki (jeśli można je nazwać pączki, bo to bardziej racuchy:)) jakie kiedykolwiek jadłam. Jak dla mnie dużo lepsze od zwykłych pączków. Mój mąż przygarnął sobie ich miseczkę i powiedział, że jak też będę je jadła to mam sobie iść usmażyć ;) Chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku- pychota :D Składniki: 250 g twarogu półtłustego, 1 łyżka cukru waniliowego
Aga w kuchniObiecałam tą nazwę posta babci :). Po 2 dniach zebirania się do faworków, racuchów i oponek stanęło standardowo na pączkach. Mój przepis był zły, przepis z książki termomixa również, wiec po ciężkich starciach wyszedł przepis własny w oparciu na tym z Ksiązki termomixa, Pączki mięciutkie pulchne, ciasto na nie pięknie wyrasta. Gorąco polecam bo pączki robi się ekspresowo. Składniki
Piekielna Kuchnia Patizjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się
Smakowity Blog KulinarnyPLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 250 ml mleka - 250 ml 1 jajko 3 g drożdży instant sól - duża szczypta 1 duże
Calzonella.comRACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy
Kulinarnie z Polką na Kresachtotalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :). Informacje o produkcie: CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, skrobia pszenna bezglutenowa
ClauditteMissCookinguwagababciagotuje.blogspot.co.uk/2016/01/mini-paczki-bez-drozdzy-smaczne-i-proste.html 2. Trochę pracochłonne, ale prezentują się pięknie. Róże karnawałowe http://kulinarneinspiracje.blogspot.co.uk/2016/01/roze-karnawaowe-mojej-babci.html 3. Polecam też moją zakładkę: Tłusty Czwartek . Znajdziecie tam przepisy na: gniazdka, faworki, dyniowe oponki, racuchy i rurki z kremem. 4. Bardzo ciekawe ciasteczka idealne na karnawał, na pewno kiedyś je przygotuję może jeszcze przed ostatkami http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/365-przepis-na-churros 5. I pączki tradycyjne. Taki
NA MOIM TALERZU