składniki: ok. 14 – 16 szt. kwiatów czarnego bzu 160 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli troszkę sody
Domowy Smak Jedzeniamożna upiec na szybko, gdy dochodzi 20-ta? Miało być coś z rabarbarem, ale racuchy ze względu na wyrastanie ciasta nie wchodziły w grę. Wybór był też po części podyktowany zawartością lodówki: jajka, jogurt. Czyli muffinki;) Bazując na moim niezawodnym cieście jogurtowym, upiekłam najszybsze i najbardziej mięciutkie muffinki. Tradycyjnie, jak przy każdych muffinkach, potrzebna była jedynie miska i łyżka
Obiad gotowyuwielbiają wszystkie potrawy a dosadnie uwielbiają jeść. Pominę w takim razie tekst: moja rodzina przepada za pulpetami :D Przyjmijmy, że jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik :D Dość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki
Pieprzyć z Fantazjąmisce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego. MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM: 1 główka kapusty
Marcepanowa kuchniaWitajcie po przerwie. Nie zapomniałam o Was i blogu. Wszystko przez wyjazd, ale to już inna bajka. Dzisiaj na osłodę ekspresowe racuchy bananowe. Smacznie, szybko i prosto. Przepis znalazłam z jednej z licznych książek kucharskich jakie posiadam – „Dietetyczne przepisy”. Polecam. Składniki: 2 duże dojrzałe banany 1 jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Szczypta soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Smaki EwyPlacki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam po moje puszyste i pachnące racuchy z jabłkami , które smaży się z ogromną przyjemnością. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Takie placki można jeść na śniadanie i na podwieczorek. Są po prostu świetne! Jeśli lubisz placki z dodatkiem owoców, to bardzo możliwe, że spodobają Cie się również moje placki jogurtowe z gruszkami
AniaGotuje.plwychodzą bardziej kruche a przy złym doborze składników, nawet twarde. Mąkę ryżową można wykorzystać w naszej kuchni, również do zagęszczania sosów i zup ale także do przygotowania naleśników czy racuchów. Pamiętaj, że jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na mąkę ryżową musisz użyć jej mniej, niż pszennej ok. 3/4 porcji. Fit muffinki cytrynowe z mąki ryżowej są proste i szybkie
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiziemniakami i mąką. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni, kładź na rozgrzany tłuszcz naleśnik wielkości racuchów. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Mamy nadzieję, że spodobał Wam się ten pomysł na śniadanie lub deser. Smacznego! Artykuł Naleśniki z pure pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzDzieciaki dość je lubią, a ja mogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl
Kuchnia w czekoladziedużej misce rozmieszać lub zmiksować jajka, wodę i mleko. Dodać mąkę, proszek, kminek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Przygotować sos. Majonez wymieszać
Czerwień i błękitłyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym. Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też nadziać marmoladą - najlepiej szprycą lub dużą strzykawką. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuPuszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę
The Slow Life WifePuszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę
The Slow Life WifeRacuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy
vaniliowoczekoladowa