racuchy - 2384 przepisów (strona:104/159)

752. Dyniowe racuchy drożdżowe. 102

Dyniowe racuchy drożdżowe  z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Proporcje jeszcze trochę do dopracowania, ale i tak dobre były :) Dobrze mi tak. I nadal nie wierzę jak wiele zyskałam w ostatnim czasie, ile rzeczy odzyskałam i ile w końcu doceniłam

More food, love and dreams
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 277

złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja. I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :) Składniki: szklanka mąki 1 jajko

Taste Of My Day
RACUCHY DROŻDŻOWE 171

poruszone.  Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :))  Mimo, że zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne ! Składniki (na ok. 12 racuchów): 2 szklan ki mąki 1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (około 30 g) 1 łyżka cukru otarta skórka z 1 sparzonej cytryny łyżka jogurtu naturalnego

Walijskie Pichcenie
STRASZNIE pyszne naleśniki 144

miksujemy, dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać rzadką konsystencję. Połowę ciasta odlewamy, a do drugiej części dodajemy mąkę, aby uzyskać  gęste ciasto (jak na racuchy). Gęste ciasto wkładamy do strzykawki do dekoracji ciast z okrągłą końcówką, jak najmniejszą.  Ciasto przez strzykawkę wyciskamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Rysujemy kontury zaplanowanego wzoru. Podsmażamy

Moniki Smakołyki
Racuszki - na Tłusty Czwartek 147

Jeśli nie poradzimy sobie ze zrobieniem pączków, to jest to łatwiejsza wersja tego przysmaku - racuchy. A za tydzień Tłusty Czwartek, więc może warto spróbować sił i je zrobić :) powodzenia! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka łyżka masła odrobina soli, 2 dag drożdży 200 - 250 ml mleka ewentualnie garść rodzynek lub żurawiny 2 -3 kostki smalcu

Proste Potrawy
Placuszki jabłkowe bez mąki 215

bardzo dawna chciałam zrobić coś lekkiego, zdrowego a zarazem na słodko. Przyszło mi do głowy, aby usmażyć placuszki jabłkowe, ale bez grama mąki! Racuchy są bardzo delikatne, a po przez dodatnie cynamonu są ciemne, więc nie sugerujcie się, że mi na zdjęciach się przypaliły. Można je podać na wiele sposobów. Moim faworytem jest jogurt naturalny, małe kawałki jabłka

Truskawkowa Fiesta
Frużelina z borówki amerykańskiej 276

ogródki krzaczki borówki amerykańskiej. W tym roku wyjątkowo obrodziły, więc jakoś trzeba je zagospodarować. Zrobiłam frużelinę która jest świetnym dodatkiem do deserów, przekładania tortów, gofrów oraz jako dodatek do racuchów. Nie dodawałam dużej ilości cukru więc nie jest za słodka. Żeby mieć pewność, że się nie zepsuje poddałam pasteryzacji. Składniki: 1 kg borówki amerykańskiej 250 g cukru 2 łyżki

Ala piecze i gotuje
Frużelina truskawkowa z wanilią i cytryną 166

mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii .  Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :)  Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę

Grunt to przepis!
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 241

minut, aż ciasto zgęstnieje (napęcznieje). Gęstość ciasta regulujemy. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy mąkę besan, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Krewetki oczyszczamy z przewodów pokarmowych, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z grubego plastra cytryny. W głębokim garnku rozgrzewamy olej tak jak do smażenia frytek. Olej musi być

OstryKęs
Konfitura z kiwi - nutka optymizmu w ponury dzień :) 192

każdego, kogo dobiła ta paskudna pogoda.  Konfitura ma ciekawy, słodko-kwaśny smak. Uwielbiam kwaskowe przetwory, dlatego od razu przypadła mi do gustu. Może być ciekawym, egzotycznym dodatkiem do racuchów i naleśników.  Przypuszczam, że będzie też fajnie komponowała się w jakimś cieście i na pewno niedługo to sprawdzę ;)  Składniki (na 3-4 niewielkie słoiczki

Kraina Tysiąca Smaków
Pełnoziarniste bliny w dwóch podejściach:) 164

mniejszą ilością mleka, ciasto wyszło gęste, tak że się nie dało go wylewać na patelnię, musiałam nakładać je łyżką, ale bliny wyszły takie, jak chciałam, czyli bardziej podobne do racuchów:) Składniki na 4 spore bliny: * 100 g mąki pszennej graham typ 1850 * 50 g mąki gryczanej * 15 g drożdży * 200 ml ciepłego mleka * 40 g masła (roztopionego i ostudzonego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 186

razem inne :)     Produkty Sante i Alpro królują ostatnio w mojej kuchni - chyba juz to zauważyłyście.... CIASTECZKA OWSIANE z sezamem i orzechami- przepis Składniki:   1 opakowanie racuchów owsianych Sante 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki razowej pełnoziarnistej ( jeśli nie macie, wsypcie więcej pszennej )  1 jajko 1/3 kostki margaryny lub masła 2-3 łyżki napoju

kolorowotorcikowo
Kresowy Jarmark Sitarski w Biłgoraju - relacja 172

się trochę przejaśniło i mogłam pojechać do Biłgoraja. Niestety deszcz dał o sobie znać i tylko kilka stoisk było zastawionych. Sprzedawano: oscypki, ciastka oraz na szczęście regionalny piróg biłgorajski, racuchy, kiszoną kapustę czy chleb ze smalcem i ogórkiem. Nie było cen, smakosze mogli za to płacić ile uważali. Z tego co zauważyłam byli raczej hojni. I dobrze ponieważ jedzenie

Pasja Smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 222

Zapewne wkrótce mianujecie mnie "królową" ;) wymyślania placuszków, gdyż serwuje je bardzo często! Staram się jednak, by nie były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.  Placuszki to świetny zamiennik dodatku do dania obiadowego

Sajkofanka smaku
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 203

cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu!  Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka

Mia Cucina Sofieta