racuchy - 2384 przepisów (strona:19/159)

Racuchy marchewkowe 56

Pomysł na racuchy marchewkowe powstał gdy jakiś czas temu moje dzieci oprotestowały zjadanie warzyw, zwłaszcza korzeniowych. Marchewka, pietruszka, seler to teraz wrogowie numer jeden, a ich widoczna obecność w jakimkolwiek daniu sprawia, że staje się ono niejadalne. Cóż zrobić, nie idzie groźbą ani prośbą, trzeba więc sposobem Oto początek cyklu „sposób na niejadka” Dziś przemycamy marchewkę(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni więc nie nakładajcie zbyt ciasno. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Można podać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z dodatkiem wanilii lub z czym wam przyjdzie

Kulinarna Patilogia
Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami 94

Swojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy(...)pierwsze z nich zdejmiemy z patelni! U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia przyjdzie

Kuchnia Na Wypasie
Racuchy z wiśniami 101

Ostatnio znalazłam, gdzieś w czeluściach internetu, fajny przepis na crumpets, czyli angielskie racuchy. I co? I oczywiście zamiast tradycyjnych crumpets zrobiłam racuchy z wiśniami :D Może jeszcze kiedyś uda mi się zrobić dokładnie według przepisu... ;) Puszyste, niezbyt słodkie racuchy z dodatkiem wiśni z syropu to doskonały pomysł na podwieczorek albo na kolację. Moje dzieci kochają placki(...)można wziąć w łapkę, samemu posypać cukrem pudrem, polać sokiem, położyć dżem, zjeść i wysmarować pół kuchni :D Najedzone dzieci = szczęśliwe dzieci i spokojna mama ;) Racuchy z wiśniami Składniki: 1)       20 g drożdży 2)       400 ml ciepłego mleka 3)       300 g mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
RACUCHY Z KWIATAMI CZARNEGO BZU 89

PSZENNEJ 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ 1/2 SZKLANKI MLEKA 1 JAJKO SZCZYPTA SOLI 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ OTARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO CUKIER PUDER DO POSYPANIA RACUCHÓW OLEJ DO SMAŻENIA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: KWIATKI ROZŁOŻYĆ NA BIAŁYM PAPIERZE LUB OBRUSIE I ODCZEKAĆ 30 MINUT AZ WSZYSTKIE ROBACZKI, ŻYJĄCE W KWIATKACH, JE OPUSZCZA. DO MISKI PRZESIAĆ(...)GAŁĄZKĘ I UMOCZYĆ KILKAKROTNIE W CIEŚCIE TAK ABY KWIATY DOBRZE SIĘ NIM OBKLEIŁY. KWIATY UKŁADAĆ NA PATELNI, NA GORĄCYM TŁUSZCZU. NOŻYCZKAMI OBCIĄĆ GAŁĄZKI, ZOSTAWIAJĄC TYLKO KWIATY POKRYTE CIASTEM. RACUCHY SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ OKOŁO 3 -4 MINUTY, Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE RACUCHY POSYPAĆ CUKREM PUDREM. ŚWIETNIE SMAKUJĄ RÓWNIEŻ Z MIODEM, DŻEMEM LUB SEZONOWYMI OWOCAMI. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Racuchy z twarogiem i jarmużem 75

pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne. Składniki ZACZYN 50 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru RACUCHY zaczyn 300 g mąki 100 ml mleka 200 g twarogu 30 g rozpuszczonego masła 1 jajo 100 g liści jarmużu (bez grubych łodyg) szczypta soli olej do smażenia(...)dodajemy mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. SOS Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki. RACUCHY Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie

Tajemnice Smaku
Anielskie ruchańce 149

puszystych i lekkich, jakby były zrobione z niebiańskiego puchu :)  Sama nazwa, choć początkowo zaskakująca, pochodzi w pierwszej części od nazwy wsi, a w drugiej od radosnych podrygiwań racuchów podczas smażenia na oleju, i wcale nie ma tu nic frywolnego, jak mogłoby się wydawać :D  W dodatku w 2018 roku zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych! Surowa(...)masa na racuchy jest tak aktywna, że ochoczo ucieka z miski na zwiedzanie kuchennych zakamarków, a podczas smażenia można przez chwilę odnieść wrażenie, że ciasto w misce chyba nigdy się nie skończy ;)  Po ruchliwym smażeniu, na tacy zaczyna piętrzyć się złoty stosik chrupiących z zewnątrz, puszystych i delikatnych w środku anielskich racuchów.  Każdy z nich oprószony

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe placuszki z jabłkami 134

Bezglutenowe placuszki z jabłkami to idealna propozycja na szybkie śniadanie. Tak przygotowane placuszki dodadzą nam energii na cały dzień. Możecie je zjeść zaraz po przygotowaniu (są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy na jogurcie greckim 140

ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy smażyć na średnim ogniu, z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia) . Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać

Ugotować
Racuchy ze śliwkami + film 99

Racuchy ze śliwkami to puszyste i smaczne placuszki uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Dodatek śliwek do racuchów to już prawdziwa uczta smaków, można je również przygotować z innymi owocami.     składniki na 10-12 sztuk 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli(...)dużych śliwek olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki a następnie kroimy je w kostkę. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę, następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier i całość dokładnie łączymy mikserem. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do miski

Smakowite Dania
Wytrawne ziemniaczane racuchy 124

temperatury ok. 180 ° C. Na rozgrzany olej kładziemy po kilka krążków, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy gorące. Wytrawne ziemniaczane racuchy podałam z naturalnym jogurtem greckim i różyczką z łososia wędzonego na zimno. Do dekoracji użyłam nitki chilli, rzeżuchę, listki mięty, czarnuszkę i kwiatki(...)rozmarynu. Ubiegając ewentualne pytanie – odpowiadam – racuchy nie są przesiąknięte tłuszczem. Przepis pochodzi z bloga Wypieki Beaty . Gorąco polecam i życzę smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyły: Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Wytrawne ziemniaczane racuchy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkami 347

niego jednak żadnego tłuszczu (to nadrobimy podczas smażenia ;) i ma niewiele cukru – właśnie dlatego tak dobrze smakuje ze słodkim dżemem lub posypane cukrem pudrem. W zależności od wielkości racuchów, z podanych proporcji wychodzi ok. 15-20 niedużych placuszków. Jeśli szukacie innych inspiracji na wypieki lub desery z jesiennymi owocami sezonowymi zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto

Ciastkozercy
RACUCHY DROŻDŻOWE 135

już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków. Inspiracją był ten przepis , jednak wróciłam do źródła ... Z podanych ilości wyszło nam 20 racuchów. Składniki: - 500g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa tortowa typ450 ) - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1-2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol ) - 1,5 szklanki letniego mleka ( u mnie(...)laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić

Smaczne Zdrowe
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 176

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy marchewkowe 142

proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni więc nie nakładajcie zbyt ciasno. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Można podać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z dodatkiem wanilii lub z czym wam przyjdzie(...)głowy – cynamon np ? Marchewka jest strukturalnie niewyczuwalna, za to daje piękny kolor. Racuchy są puszyste i wilgotne. Pycha. Moje dzieci zjadły po dwa… tym bardziej że powiedziałam, że to coś w rodzaju pączka Danie idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Racuchy można jeść na ciepło i na zimno. I łatwo zabrać ze sobą np do szkoły

Kulinarna Patilogia
Twarogowe racuchy na kefirze 178

składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta(...)łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek z jogurtu naturalnego Jajka sadzone na słodko Tosty francuskie na słodko *wpis powstał we współpracy z Kujawską Spółdzielnią Mleczarską KESEM Artykuł Twarogowe racuchy na kefirze pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Racuchy jabłkowo-bananowe 114

względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe, a w mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam! :) Racuchy jabłkowo-bananowe(...)olej kokosowy. Wszystko mieszamy. Do mieszanki dodajemy następnie oba rodzaje mąki i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego na patelni nie musimy dodawać już innego tłuszczu. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 dużych racuchów. My lubimy zajadać je z masłem orzechowym oraz

Cooking Monster
Racuchy z jabłkami 110

dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone jabłka do masy drożdżowej i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i albo łyżką nakładamy ciasto i smażymy racuchy aż się zarumienią z obu stron albo używamy foremek silikonowych Do smażenia racuchów już od dawna używam foremek silikonowych – mają one specjalne uchwyty, żeby się nie poparzyć(...)olej trzymając za uchwyt nakładamy do niej ciasta i lekko wyrównujemy. Po około 1-2 minut, gdy placek się podpiecze, wyciągamy foremkę i smażymy go z drugiej strony. Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem i nie zwlekamy ani chwili, by cieszyć się ich smakiem Smacznego! Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Bezglutenowe racuchy z jabłkami. 138

wyciągnęłam z szafek wszystko co miałam, zmiksowałam i wyszły racuchy. Tak po prostu. Cały dzień więc siedziałam w kuchni próbując je odtworzyć. I wiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały mi z miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu ), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi(...)cieście, po czym wyławiamy je łyżką (nabierając ciasta) i kładziemy na patelni. Smażymy, aż z góry racuch się zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym, miodem i cynamonem!   Artykuł Bezglutenowe racuchy z jabłkami. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 122

racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkiem i bananem 50

Racuchy z jabłkiem i bananem to moja wariacja klasyki z dodatkiem pysznych, dojrzałych, mega słodkich bananów oraz z dodatkiem mąki grahamki dla zdrowia i urody. Lubicie racuchy? U nas pojawiają się one z reguły na śniadanie lub na kolację i są chętnie jadane. Wiem, że niektórzy robią je nawet na obiad, ale u nas akurat obiady na słodko(...)cieszą się zbytnim powodzeniem. Jak jest u was? PRZEPIS RACUCHY Z JABŁKIEM I BANANEM Składniki: 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 szkl mąki pszennej graham typ 1850 1 jajko 2 dag drożdży 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukry 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan dojrzały 1-2 jabłka olej do smażenia cukier puder do podania Jak zrobić racuchy

Dorota Smakuje
Pomarańczowo – bananowe racuchy z nutą cynamonu 52

Każdemu z nas zdarza się nie mieć czasu przygotować obiadu czy śniadania. Wiadomo gdy ma się w domu dzieci – obiad musi być. A wszelkiego rodzaju placki, racuchy czy naleśniki są u nas mile widziane. Z pomocą przychodzą Polskie Młyny i ich świetna mieszanka do przygotowania domowych racuchów. Z jednego opakowania zrobimy około 20 racuchów. Taką gotową mieszankę(...)cynamon.  Dodatkowo chciałabym Was zaprosić do odwiedzenia sklepu Polskie Młyny . Znajdziecie tam bogaty asortyment produktów.  A teraz czas na przepis: Składniki: 1 opakowanie gotowej mieszanki  Racuchy domowe od Polskie Młyny 1 jajko 250 ml mleka 3,2% 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 1 banan Przygotowanie: Gotową mieszankę wsypujemy do miski, wbijamy

VioletoweKucharzenie
Racuchy drożdżowe – super przepis 33

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne racuchy drożdżowe- babcine! Smaki z dzieciństwa. Smażone na złoty kolor placuszki, posypane cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia. Są pachnące, niesamowicie puszyste i bardzo delikatne.Wszyscy je uwielbiają, a najbardziej przepadają za nimi dzieci. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy składniki: 3 szklanki(...)cukru waniliowego 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajo odrobina soli 1/3 kostki świeżych drożdży (33 g ) olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypki racuchów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy wykonanie: Najpierw przygotować rozczyn. W misce pokruszyć 33 g drożdży, dodać 2 łyżki cukru,cukier waniliowy i 200 ml letniego mleka ( to będzie około

Olcia gotuje!
Racuszki na kwaśnym mleku. 58

jednocześnie delikatności. Racuszki z dodatkiem kwaśnego mleka to najłatwiejsze i najsmaczniejsze śniadanie , przekąską lub poczęstunek dla całej rodziny. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych składników, wszystko znajdziesz w swojej kuchni. Racuchy z dodatkiem jabłek smakują wybornie a gdy polejesz je syropem klonowym i posypiesz cynamonem są jeszcze smaczniejsze. Chwilo trwaj wiecznie. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe(...)uzyskasz gładką masę. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż odpowiednia ilość ciasta na racuszki. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu wyłóż racuchy na ręcznik papierowy by pozbyć się tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem. Już najwyższy czas podzielić się z Tobą moim ulubionym przepisem na racuchy z dodatkiem jabłek i kwaśnego mleka

Zdrowy Styl Joanny
Przepis na racuszki z jagodami 49

Przepis na racuszki z jagodami Puszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek. Szybkie i łatwe do zrobienia racuszki z jagodami. Ciasta drożdżowego na racuchy nie trzeba wyrabiać, wystarczy w naczyniu połączyć składniki i zostawić do wyrośnięcia. Jak zrobić racuszki z borówkami lub jagodami? Racuszki(...)jakie ciasto? Jak smażyć drożdżowe racuchy? Oto najczęściej nurtujące nas pytania. Przepis na racuszki Racuszki z jabłkami to te najczęściej robione. Można także przygotować racuszki z bananami, truskawkami, czekoladą czy rabarbarem. Ciasto na racuszki można przygotować na mleku jak i na kefirze, maślance czy jogurcie. A także te najbardziej sentymentalne racuszki jak u Babci na zsiadłym mleku. Te Babcine

Dieta moja pasja
Racuchy z truskawkami. Grube, puszyste i rozkosznie pyszne. PRZEPIS 54

Koleżanka dała nam ten przepis, zresztą, nie miała innego wyboru po tym, gdy nas nimi poczęstowała, inaczej byśmy jej tego nie wybaczyli – takie są pyszne. Przepis na racuchy z truskawkami Składniki: 20 gramów świeżych drożdży, pół szklanki lekko ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, szklanka “z górką” mąki pszennej 1 jajko, świeże truskawki – 2-3 garście(...)olej do smażenia, cukier puder do podania. Jak zrobić racuchy z truskawkami? Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, wlej mleko i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Wsyp mąkę, wbij jajko, wszystko dokładnie wymieszaj na gładką i gęstą masę, odstaw na minimum pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Z truskawek oderwij szypułki, pokrój plasterki. Na patelni rozgrzej

Kulinarna Polska
Racuchy drożdżowe z jabłkami 71

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami jest prosty i szybki. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, jak w przypadku innych ciast drożdżowych, a pomimo to racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie, bez wyczuwalnego zapachu drożdży. Czas przygotowania: 20 min Czas oczekiwania: 55 min Czas smażenia: 20 min   Składniki: (na 10 sporych racuchów) 250 g mąki (1,5 szklanki(...)trakcie smażenia) Olej rozgrzej na patelni aż wrzucony kawałek jabłka zacznie się smażyć Nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony * Racuchy smaż na średnio-małym ogniu, żeby miały szansę dobrze się usmażyć w środku Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu Gotowe racuchy posyp obficie

Słodki Blog
Racuchy z musem jabłkowym bez jajek 82

Print Racuchy z musem jabłkowym bez jajek Recipe by Aleksandra Course: Dania główne, Deser, Przekąska, Kolacja, Śniadanie Cuisine: polska Difficulty: łatwy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 20 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 150 gramów mleka migdałowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki mąki z ciecierzycy 3 łyżki cukru brązowego szczypta soli(...)Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni. Można podawać z jogurtem, albo dżemem np. z aronii. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Racuchy z musem jab\u0142kowym bez jajek","image":"","description":"","keywords":["wega\u0144skie","wegetaria\u0144skie","placki","racuchy","jab\u0142ka","mus","bez jajek","obiad","kolacja","przek\u0105ska","deser","szybkie","proste"],"author

Heca w kuchni
Racuchy drożdżowe na jogurcie 84

Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską. Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były(...)syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Oba te produkty sprawiły, że zwykłe racuchy stały się niezapomnianym daniem. Syrop nadał cudownego malinowego smaku śmietance, a pigwa herbacie, która rozgrzała i uzupełniła cały posiłek. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie i smażenie Składniki

Kuchcik gotuje
Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy). 82

Pulchne racuchy (placki) drożdżowe z jabłkami. Idealne na obiad lub podwieczorek. Przygotowanie ich nie zajmie Wam dużo czasu. To wymieszanie kilku składników, które z pewnością wiele z Was ma w domu. 20 minut oczekiwania na to, żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki (racuchy) z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym(...)łasuchom zarówno tym małych jak i dużym. Na blogu znajdziecie już przepis na placki z jabłkami bez dodatku drożdży. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy) Składniki 2 szklanki mąki 300 g 1 szklanka mleka 250 ml 2 jajka 2 łyżki cukru 50 ml oleju 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych 7 g szczypta soli

To co lubię - gotuję i polecam
Racuchy ziemniaczane z farszem mięsnym 89

Pyszne racuchy ziemniaczane z mięsnym farszem to prosty pomysł na smaczny i treściwy obiad. Wyśmienicie smakują podane z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Podstawowe składniki,szybkie w przygotowaniu sycące danie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę ziemniaczaną: 3 duże ziemniaki 4 pełniejsze łyżki mąki pszennej 4 pełniejsze łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki mleka sól, pieprz, olej(...)powstanie jednolita masa, ( w razie gdyby wydała nam się za rzadka możemy dodać jeszcze trochę mąki), na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykładamy porcję ciasta, lekko spłaszczając łyżką. Smażymy. Gdy racuchy lekko się zetną smarujemy po nich łyżką farszem mięsnym. Jak racuchy od spodu się zrumienią wtedy obracamy je na drugą stronę, usmażone racuchy delikatnie przekręcamy i ściągamy

Blog kulinarny S9.PL
Racuchy z truskawkami i borówkami leśnymi 78

/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/racuchy-z-truskawkami-i-borowkami-480x270.jpg"],"description":"Placuszki przypominaj\u0105ce racuchy, tyle \u017ce z truskawkami i jagodami le\u015bnymi. Ma\u0142e nale\u015bniczki z owocami lata, polane syropem klonowym.","keywords":["bor\u00f3wki","Jajka","m\u0105ka","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name(...)borówkami leśnymi 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 20 min. Kalorie 220 kcal Placuszki przypominające racuchy, tyle że z truskawkami i jagodami leśnymi. Małe naleśniczki z owocami lata, polane syropem klonowym. Składniki: CIASTO NA RACUCHY 2 jajka ze swojskiego chowu 250 g jogurtu naturalnego

ProstePesto.pl
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 78

rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa! 10 racuchów lub 20 racuszków: 2 pędy rabarbaru 5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 szkl. ciepłego/letniego mleka 2 szkl. mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko Olej do smażenia(...)małe kawałeczki. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO

Czarnawisienka
Racuchy z truskawkami 107

Racuchy z truskawkami, drożdżowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne! PRZEPIS NA RACUCHY Z TRUSKAWKAMI Składniki na racuchy z truskawkami: 2 szkl mąki 1 jajko 3 dag drożdży 1,5 szkl mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy(...)plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżka porcje ciasta, w wierzch wciskamy 2-3 plasterki truskawki. Smażyć na złoto z obu stron. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Artykuł Racuchy z truskawkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Placuszki z ricottą z musem malinowym 135

Placuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy drożdżowe z owocami 113

Racuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy(...)ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe 180

jesień, to jabłka. Jak jabłka, to racuchy! W okresie jesiennym, gdy sady obfitują w jabłka, pozycją obowiązkową w naszym menu są racuchy, zarówno drożdżowe, jak i te na śmietanie. Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty, a same placuszki są wręcz uwielbiane przez dzieci i nie tylko. 😉 Pulchniutkie racuchy drożdżowe smakują doskonale oprószone... Tryb czytania Artykuł(...)Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
RACUCHY 108

Kocham racuchy i już! Ciepłe, pulchne, które można oprószyć cukrem pudrem, dodać owoce, bakalie, ubóstwiam! DZIŚ racuchy z jabłkami winnymi, rodzynkami pachnące słodkością, drożdżami i ciepłem domu! Wspaniałe, domowe:) Ulubione racuchy podaję z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, smaruję słodkim twarogiem, serkiem wiejskim, polewam miodem, syropem, dekoruję bakaliami lub wcinam posypane grubym cukrem. SMACZNEGO! Składniki: 1,5 szklanki(...)łyżek cukru białego lub trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią, opcja 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny 3 średniej wielkości jabłka winne olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów lub miód, konfitura, serek Przygotowanie: W garnku podgrzewam lekko mleko i rozpuszczam w nim cukier, pokruszone drożdże i 5 sporych łyżek mąki, mieszam dokładnie i odstawiam

Zasmakuj Kuchni
Racuchy jogurtowo- szpinakowe z sosem aurora 186

będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi. RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA Składniki : racuchy: 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g szpinaku baby sól i pieprz oliwa do smażenia sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka(...)śmietany 18% Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy w paski, a następnie obsmażamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, a potem mąkę i ostudzony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy racuchy. sos: Mąkę rumienimy na maśle,a następnie dodajemy mleko i mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy chwilę,dodajemy koncentrat i śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą

Bon appetit mon amie
Racuchy z białego sera- palce lizać! 17411

zapamiętają ich wyjątkowy smak na długo. Dowodem na te moje pochwalne pieśni na ich cześć niech będzie fakt że zniknęły ze stołu szybko jak błyskawica. Racuchy z białego sera- składniki: 3 jajka 20 dag sera białego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżka śmietany szczypta soli 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubijać na sztywną pianę(...)trudnego? A smak wyborny- naprawdę warte spróbowania. Po prostu- IDEALNE! Szkoda tylko że nie fit. Ale co tam, dla takich smakołyków warto zgrzeszyć             Racuchy z białego sera- palce lizać! was last modified: Październik 8th, 2017 by arbuziaki Artykuł Racuchy z białego sera- palce lizać! pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki
Racuchy z jabłkiem i śmietanką! 146

mnie najważniejsze w takich racuchach jest to aby one miały dużo, dużo jabłka, wtedy są takie jak lubię najbardziej! A jak takie zrobić przeczytacie poniżej. PRZEPIS NA RACUCHY: (10 sztuk racuchów) - 1 jajko rozmiar L - 1/2 szklanki mąki tortowej - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki śmietanki 12% lub 18% - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru(...)minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy na oleju bądź maśle klarowanym. Ciepłe racuchy polewamy śmietanką i oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi truskawkami

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym 119

niedzielny wieczór zapraszam na racuchy z jabłkami, podane z pysznym nadzieniem brzoskwiniowym. Takie racuchy przypominają mi smak dzieciństwa. Może i Wy takie przygotujecie i przeniesiecie się w dziecięce lata... SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 jajko, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ łyżki cukru kryształu, szczypta soli, 1 i ¾ szklanki mąki, 2 jabłka, 5 łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS, olej(...)wyrośnięcia. 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron. 4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję. Zachęcam do zakupu produktów   ZENTIS .  W ofercie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Racuszki dyniowe z jabłkiem 166

Racuchy to  słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa :) Ostatnio postanowiłam lekko zmodyfikować tradycyjny przepis na racuchy i do ciasta dodałam upieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić!  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.  Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów

Ugotować
Racuchy z jabłkami 157

Drożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki(...)drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do  Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy.  Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki: (20 racuchów) 400 g mąki 300 ml ciepłego mleka

Mój pomysł na
Najlepsze Racuchy Drożdżowe 138

Racuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej(...)idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki letniego mleka z dodatkiem ok. łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie

Słodka Strona
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 152

mąż. - Niedługo będzie – dodałam. Naprawdę przygotowanie nie zajęło mi dużo czasu. Zaledwie kilkanaście minut wystarczyło, aby połączyć składniki, pokroić owoce i usmażyć racuchy. Ale nie takie zwyczajne, tylko racuchy ze śliwkami. Wyszły przepyszne: chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puchate, z kawałeczkami upieczonych śliwek. Posypałam je chmurką cukru pudru z wanilią. Smakowały znakomicie. Polecam. Składniki: • 3 szkl. mąki(...)puściły soku i nie popsuły struktury ciasta. Mieszałam je porcjami – kilka paseczków śliwek i 2 łyżki ciasta). 8. Rozgrzać oliwę. Zanurzyć w gorącym tłuszczu łyżkę. Nabierać nią ciasto. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron. Należy pamiętać, aby tłuszcz nie był za gorący, bo racuchy przypieką się z wierzchu, a w środku będą surowe. 9. Usmażone racuchy

W mojej kuchni
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1728

deser, a niektórzy serwują je jako II  danie po "lżejszej" zupie ... .  Przepisów na racuchy jest co nie miara.  U mnie znajdziecie przepis na   racuchy na jogurcie ,  racuchy drożdżowe  ,  racuchy a'la pączki z patelni ,  racuszki z twarogiem ,  placuszki z bananami ,  placuszki na kaszce mannej(...)pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie