racuchy - 2384 przepisów (strona:18/159)

Placki z pieczarkami - wytrawne racuchy z pieczarkami 63

czosnek. Niewiele. I weź tutaj człowieku ukręć z tego obiad. Ale przyszedł mi do głowy (a właściwie to chyba Ani) pomysł żeby zrobić placki. Takie jakby na wzór racuchów, ale w wersji wytrawnej, z pieczarkami. Ja to ogólnie fanem racuchów nie jestem, ostatni raz jadłem pewnie jako dziecko i niespecjalnie tęsknię. Ale jak sięgam pamięcią, to racuchy(...)kupy trzymało. Finalnie wyszło tak, że wyglądem bardziej przypomina to placki ziemniaczane, ale założenie zasadniczo zostało spełnione. Wyszły fantastyczne placki o intensywnie pieczarkowym smaku. PRZEPIS NA PLACKI PIECZARKOWE – WYTRAWNE RACUCHY W PIECZARKAMI Placki pieczarkowe – wytrawne racuchy z pieczarkami – składniki: 500 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula (około 100-150 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

Marder&Marder Manufacture
Racuchy dyniowe z jabłkami 52

dynia od czarnocińskiej mamy, czyli ze sprawdzonego źródła, zebrana na bank wtedy, kiedy należało ją zebrać. Na upartego postałabym jeszcze parę tygodni, postanowiłam jednak w końcu ją zużyć. Racuchy dyniowe z jabłkami to obiad zaplanowany od a do z. Od dawna miałam go zapisanego w kajecie, dopiero teraz został zrealizowany. Smakowo nie zaskoczył mnie jakoś bardzo, natomiast kolor przeszedł(...)tego przepisu to dynia Hokkaido. Pamiętajcie, że jej nie trzeba obierać, jest bardzo łatwa w obsłudze. Jeżeli chodzi jeszcze o sam przepis, na początku planowałam go zrobić na bazie racuchów z drożdżami (i plan zostanie zrealizowany na 100% w najbliższym sezonie dyniowym). I nie pamiętam w sumie czemu zmieniłam plany, bo suszone drożdże mam zawsze w domu. Chyba chodziło

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe 89

Smak mojego dzieciństwa – racuchy drożdżowe, posypane cukrem pudrem. Takie puszyste i grubiutkie, jakie pamiętam ! Lubicie? Takie smaki, w dorosłym, życiu powodują, że człowiekowi o wiele lepiej się na sercu robi. Najlepsze racuchy drożdżowe robiła moja babcia – szkoda, że nie mam już szansy zapytać się jej o przepis. Ten z którym się z Wami dzielę poniżej, jest(...)dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było ok 3 mm oleju). Dwie suche łyżki, maczamy w oleju z patelni i nabieramy ciasto z miski. Przekładamy

CookYourself
Racuchy drożdżowe z jabłkami (sprawdzony przepis mojej mamy) 92

bardziej, że w lodówce leżały drożdże. Ten niejednokrotnie sprawdzony przepis podyktowała mi mama i śmiem twierdzić, że jest najlepszy! Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Polecam! Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki: (ponad 40 sztuk) 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 2-3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mleka(...)szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: 4 jabłka Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania   Racuchy drożdżowe z jabłkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek (*). Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy

Di gotuje
RACUCHY Z JABŁKAMI 74

Taką porą wszelakie wypieki z jabłkami cieszą mnie jak nic Uwielbiam jabłka pod każdą postacią, w racuchach dodatkowo dostają słodkości, specyficznego aromatu, są miękkie i zarazem lekko chrupiące, gorące, najlepsze! Do racuchów wybieram dość twardawe i niezbyt słodkie jabłka, nie do końca je obieram, skórka jest rewelacyjna i zdrowa. Racuchom z cukrem pudrem, jeszcze gorących z kubkiem(...)trochę skórki (opcja), kroję w niezbyt dużą kostkę i dodaję do ciasta. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, niewielką ilość. Łyżką nakładam porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Racuchy odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe 155

Racuchy drożdżowe to dla mnie smak dzieciństwa, bardzo je lubię. Lubią je również moi domownicy, mam nadzieję że moim dzieciom tez będą się zawsze dobrze kojarzyć, jak mi Racuchy drożdżowe podaję zwykle z owocami jagodowymi i cukrem pudrem lub syropem owocowym albo klonowym. PRZEPIS NA RACUCHY DROŻDŻOWE Składniki na racuchy drożdżowe: 2 szkl mąki 1 jajko(...)drożdży 1,5 szkl mleka 3 – 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy olej Jak zrobić racuchy drożdżowe: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na złoto z obu stron. Artykuł Racuchy

Dorota Smakuje
RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis 210

pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik. Na patelni piękne i puchate, a zaraz(...)dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie trzeba przewrócić je na drugą stronę w nieodpowiednim momencie. Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Tak usmażone racuszki powinny być

Moja Książka Kucharska
Racuchy z rodzynkami 126

Dziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam zrobić na słodko racuchy – ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba(...)rodzynkami i sernika. Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem – było to bardzo słodkie – pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Racuchy z rodzynkami Racuchy z rodzynkami Składniki: (wyszło 26 racuchów) 3 szklanki mąki pszennej (te od herbaty 250 ml) 2 szklanki wody 200 g rodzynek 1 jajko

Zasmakuj Kuchni
Racuchy z truskawkami 210

truskawkami Zazwyczaj na słodkie śniadanie lub obiad robię sobie placuszki. Przygotowuje się je ekspresowo i można je zrobić w wielu wariantach. Na blogu ostatnio dużą popularnością cieszyły się racuchy z bananami , więc teraz przyszedł czas na racuchy z truskawkami , bo w końcu mamy na nie sezon, więc trzeba je maksymalnie wykorzystać. Porady: Chcesz zrobić wersję bezglutenową ? Racuchy wyjdą również na mące gryczanej ! Koniecznie spróbuj. Jeśli nie masz pod ręką truskawek, a racuchy spędzają Ci sen z powiek, to sięgnij po inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki . Nie chcesz używać mleka sojowego? Nic straconego. Zastąp je ewentualnie mlekiem ryżowym lub migdałowym . Artykuł Racuchy z truskawkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Racuchy z bananami Ewy Wachowicz 132

przez sitko mąkę wraz z sodą. Zmiksować do połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą(...)się przypalać). Żeby łatwiej się obracało racucha na drugą stronę, to można na patelnię nałożyć pokrywkę, góra racucha zajdzie wtedy lekko. Wyrośnięty i złocisty racuch wyciągać na ręczniki papierowe (dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu). Racuchy można podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub posmarowane dżemem. Mi najbardziej smakują z kwaśnym, wiśniowym dżemem

Passions hobbies life
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 204

Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 25g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka KREM: 200g malin + 200g do dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać(...)ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie, kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia. Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (składniki odjęte od podanych ilości) Odstawić w ciepłe miejsce na parę minut. Białka

https:KKuchniaMniam
Racuchy drożdżowe z bananami + film 173

3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto(...)kroimy na 5-6 części. Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z białek delikatnie mieszając, dodajemy pokrojone banany i wszystko razem mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na rumiano , po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 105

caly ogrod swoim odurzajacym,czarujacym zapachem. Pijemy lemoniade z kwiatami bzu,ogromna porcja kwiatow suszy sie,by dolaczyc do zimowych zapasow. A dzis zrobilam racuchy z bzowymi kwiatami. Racuchy sa puchate,bardzo pulchne,po prostu przepyszne.Troche zdrowsze niz te zwykle z bialej maki,bo moje racuchy zrobilam z maki orkiszowej.Mozesz je zrobic jednak z maki pelnoziarnistej(...)zoltka jaj ,sol i sode wszystko wymieszamc na gladka,jednolita mase.Bialka jaj ubic na sztywno. Polaczyc  razem Rozgrzac patelnie,wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy i wbrew pozorom wchlona o wiele mniej tluszczu. Maczac baldachy w przygotowanym ciescie trzymajac za ogonek,pomagajac sobie widelcem .Nadmiar ciasta delikatnie strzepnac. Ukladac na rozgrzanej patelni.Gdy tylko ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy marchewkowe 56

Pomysł na racuchy marchewkowe powstał gdy jakiś czas temu moje dzieci oprotestowały zjadanie warzyw, zwłaszcza korzeniowych. Marchewka, pietruszka, seler to teraz wrogowie numer jeden, a ich widoczna obecność w jakimkolwiek daniu sprawia, że staje się ono niejadalne. Cóż zrobić, nie idzie groźbą ani prośbą, trzeba więc sposobem Oto początek cyklu „sposób na niejadka” Dziś przemycamy marchewkę(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni więc nie nakładajcie zbyt ciasno. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Można podać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z dodatkiem wanilii lub z czym wam przyjdzie

Kulinarna Patilogia
Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami 94

Swojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy(...)pierwsze z nich zdejmiemy z patelni! U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia przyjdzie

Kuchnia Na Wypasie
Racuchy z wiśniami 101

Ostatnio znalazłam, gdzieś w czeluściach internetu, fajny przepis na crumpets, czyli angielskie racuchy. I co? I oczywiście zamiast tradycyjnych crumpets zrobiłam racuchy z wiśniami :D Może jeszcze kiedyś uda mi się zrobić dokładnie według przepisu... ;) Puszyste, niezbyt słodkie racuchy z dodatkiem wiśni z syropu to doskonały pomysł na podwieczorek albo na kolację. Moje dzieci kochają placki(...)można wziąć w łapkę, samemu posypać cukrem pudrem, polać sokiem, położyć dżem, zjeść i wysmarować pół kuchni :D Najedzone dzieci = szczęśliwe dzieci i spokojna mama ;) Racuchy z wiśniami Składniki: 1)       20 g drożdży 2)       400 ml ciepłego mleka 3)       300 g mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
RACUCHY Z KWIATAMI CZARNEGO BZU 89

PSZENNEJ 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ 1/2 SZKLANKI MLEKA 1 JAJKO SZCZYPTA SOLI 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ OTARTA SKORKA Z JEDNEJ CYTRYNY 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO CUKIER PUDER DO POSYPANIA RACUCHÓW OLEJ DO SMAŻENIA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: KWIATKI ROZŁOŻYĆ NA BIAŁYM PAPIERZE LUB OBRUSIE I ODCZEKAĆ 30 MINUT AZ WSZYSTKIE ROBACZKI, ŻYJĄCE W KWIATKACH, JE OPUSZCZA. DO MISKI PRZESIAĆ(...)GAŁĄZKĘ I UMOCZYĆ KILKAKROTNIE W CIEŚCIE TAK ABY KWIATY DOBRZE SIĘ NIM OBKLEIŁY. KWIATY UKŁADAĆ NA PATELNI, NA GORĄCYM TŁUSZCZU. NOŻYCZKAMI OBCIĄĆ GAŁĄZKI, ZOSTAWIAJĄC TYLKO KWIATY POKRYTE CIASTEM. RACUCHY SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ OKOŁO 3 -4 MINUTY, Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE RACUCHY POSYPAĆ CUKREM PUDREM. ŚWIETNIE SMAKUJĄ RÓWNIEŻ Z MIODEM, DŻEMEM LUB SEZONOWYMI OWOCAMI. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Racuchy z twarogiem i jarmużem 75

pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne. Składniki ZACZYN 50 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru RACUCHY zaczyn 300 g mąki 100 ml mleka 200 g twarogu 30 g rozpuszczonego masła 1 jajo 100 g liści jarmużu (bez grubych łodyg) szczypta soli olej do smażenia(...)dodajemy mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. SOS Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki. RACUCHY Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie

Tajemnice Smaku
Anielskie ruchańce 149

puszystych i lekkich, jakby były zrobione z niebiańskiego puchu :)  Sama nazwa, choć początkowo zaskakująca, pochodzi w pierwszej części od nazwy wsi, a w drugiej od radosnych podrygiwań racuchów podczas smażenia na oleju, i wcale nie ma tu nic frywolnego, jak mogłoby się wydawać :D  W dodatku w 2018 roku zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych! Surowa(...)masa na racuchy jest tak aktywna, że ochoczo ucieka z miski na zwiedzanie kuchennych zakamarków, a podczas smażenia można przez chwilę odnieść wrażenie, że ciasto w misce chyba nigdy się nie skończy ;)  Po ruchliwym smażeniu, na tacy zaczyna piętrzyć się złoty stosik chrupiących z zewnątrz, puszystych i delikatnych w środku anielskich racuchów.  Każdy z nich oprószony

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe placuszki z jabłkami 134

Bezglutenowe placuszki z jabłkami to idealna propozycja na szybkie śniadanie. Tak przygotowane placuszki dodadzą nam energii na cały dzień. Możecie je zjeść zaraz po przygotowaniu (są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy na jogurcie greckim 140

ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku lub na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka) . Racuchy smażyć na średnim ogniu, z każdej strony po 1,5-2 minuty (do zezłocenia) . Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik. Lekko odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać

Ugotować
Racuchy ze śliwkami + film 99

Racuchy ze śliwkami to puszyste i smaczne placuszki uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Dodatek śliwek do racuchów to już prawdziwa uczta smaków, można je również przygotować z innymi owocami.     składniki na 10-12 sztuk 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli(...)dużych śliwek olej do smażenia cukier puder do posypania racuchów przepis Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki a następnie kroimy je w kostkę. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę, następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier i całość dokładnie łączymy mikserem. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do miski

Smakowite Dania
Wytrawne ziemniaczane racuchy 124

temperatury ok. 180 ° C. Na rozgrzany olej kładziemy po kilka krążków, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy gorące. Wytrawne ziemniaczane racuchy podałam z naturalnym jogurtem greckim i różyczką z łososia wędzonego na zimno. Do dekoracji użyłam nitki chilli, rzeżuchę, listki mięty, czarnuszkę i kwiatki(...)rozmarynu. Ubiegając ewentualne pytanie – odpowiadam – racuchy nie są przesiąknięte tłuszczem. Przepis pochodzi z bloga Wypieki Beaty . Gorąco polecam i życzę smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyły: Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Wytrawne ziemniaczane racuchy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkami 347

niego jednak żadnego tłuszczu (to nadrobimy podczas smażenia ;) i ma niewiele cukru – właśnie dlatego tak dobrze smakuje ze słodkim dżemem lub posypane cukrem pudrem. W zależności od wielkości racuchów, z podanych proporcji wychodzi ok. 15-20 niedużych placuszków. Jeśli szukacie innych inspiracji na wypieki lub desery z jesiennymi owocami sezonowymi zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto

Ciastkozercy
RACUCHY DROŻDŻOWE 135

już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków. Inspiracją był ten przepis , jednak wróciłam do źródła ... Z podanych ilości wyszło nam 20 racuchów. Składniki: - 500g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa tortowa typ450 ) - 30g świeżych drożdży - szczypta soli - 1-2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol ) - 1,5 szklanki letniego mleka ( u mnie(...)laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić

Smaczne Zdrowe
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 176

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy marchewkowe 142

proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę, dwa jajka oraz cukier i szczyptę soli. Wszystko łączymy w jedną masę. Mocno rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce masy, delikatnie uklepując. Racuchy urosną na patelni więc nie nakładajcie zbyt ciasno. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Można podać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną z dodatkiem wanilii lub z czym wam przyjdzie(...)głowy – cynamon np ? Marchewka jest strukturalnie niewyczuwalna, za to daje piękny kolor. Racuchy są puszyste i wilgotne. Pycha. Moje dzieci zjadły po dwa… tym bardziej że powiedziałam, że to coś w rodzaju pączka Danie idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Racuchy można jeść na ciepło i na zimno. I łatwo zabrać ze sobą np do szkoły

Kulinarna Patilogia
Twarogowe racuchy na kefirze 178

składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. 4 Smażymy do wykorzystania ciasta(...)łyżki mąki do masy. Zobacz też: Serek z jogurtu naturalnego Jajka sadzone na słodko Tosty francuskie na słodko *wpis powstał we współpracy z Kujawską Spółdzielnią Mleczarską KESEM Artykuł Twarogowe racuchy na kefirze pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Racuchy jabłkowo-bananowe 114

względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe, a w mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam! :) Racuchy jabłkowo-bananowe(...)olej kokosowy. Wszystko mieszamy. Do mieszanki dodajemy następnie oba rodzaje mąki i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego na patelni nie musimy dodawać już innego tłuszczu. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego koloru. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 dużych racuchów. My lubimy zajadać je z masłem orzechowym oraz

Cooking Monster
Racuchy z jabłkami 110

dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone jabłka do masy drożdżowej i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i albo łyżką nakładamy ciasto i smażymy racuchy aż się zarumienią z obu stron albo używamy foremek silikonowych Do smażenia racuchów już od dawna używam foremek silikonowych – mają one specjalne uchwyty, żeby się nie poparzyć(...)olej trzymając za uchwyt nakładamy do niej ciasta i lekko wyrównujemy. Po około 1-2 minut, gdy placek się podpiecze, wyciągamy foremkę i smażymy go z drugiej strony. Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem i nie zwlekamy ani chwili, by cieszyć się ich smakiem Smacznego! Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Bezglutenowe racuchy z jabłkami. 138

wyciągnęłam z szafek wszystko co miałam, zmiksowałam i wyszły racuchy. Tak po prostu. Cały dzień więc siedziałam w kuchni próbując je odtworzyć. I wiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały mi z miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu ), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi(...)cieście, po czym wyławiamy je łyżką (nabierając ciasta) i kładziemy na patelni. Smażymy, aż z góry racuch się zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym, miodem i cynamonem!   Artykuł Bezglutenowe racuchy z jabłkami. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 122

racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna

mojewypiekiinietylko