Korzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej, a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam
Zdrowa Kuchnia SowyNie sądziłam, że dodatek marynowanego imbiru może tak zmienić smak zwykłej kruszonki. Do tego jeszcze mascarpone i to było to. Taki deser znalazłam w książce Gordona
Sto kolorów kuchniSkładniki:około 300 g rabarbaru1,5 szkl wody3/4 szkl cukruWodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć.Ciasto
kolorowotorcikowoPyszna, lekka konfitura bez chemicznych dodatków, także bez białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę cukru trzcinowego i ksylitolu. Jednak z samego ksylitolu można ją również
Smaczne ZdroweSezon na rabarbar trwa . A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone
Malinowa KawiarenkaSezon na rabarbar w pełni . Za oknem co raz cieplej. Co prawda kompotów nie lubię, ale jak już rabarbar w domu jest to grzechem by było
Buniabaje w kuchniZrobiłam go już jakiś czas temu i teraz gdy upiekłam ciasto z rabarbarem to mi się przypomniało o kompocie. Powstała też bardziej słodsza wersja z truskawkami
Magiczne Życie MartyKorzystam z rabarbaru na różne sposoby, teraz gdy jest coraz cieplej robię kompot, który szybko znika. Tym razem dodałam czerwone winogrona i powiem że jest rewelacyjny
Magiczne Życie MartyCześć!Mimo, iż pogoda może nie do końca sprzyja pałaszowaniu lodów, to i tak zdecydowałam się na tak szybką publikację, bo przecież dzień dziecka za niecały
Pora coś zjeśćpanoszącej się obecnie pełni lata :) Mój osiedlowy bazarek jest miejscem pełnym nieocenionych skarbów. Ostatnio wypatrzyłam tam bezcenny o tej porze roku rabarbar ! Nie ważne, że jest już dawno po rabarbarowym sezonie, bazarek jakimś cudem nadal zaopatrza weń spragnionych rabarbarowych wrażeń klientów. Natychmiast zakupiłam kilo albo i dwa tego smakołyka, mając w planach wypiek ukochanej Szarlotki z rabarbarem i żurawiną(...)użyciu do ciasta odsączonego rabarbaru - wcześniej zasypanego na godzinę cukrem - zostało mi trochę soku rabarbarowego . Wpadłam na pomysł wykorzystania go w prostym, a jakże smacznym deserze z serka homogenizowanego . Ze schłodzonym "serniczkiem" wyjątkowo dobrze komponował się zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik
Grunt to przepis!rabarbarem z cukrem. Było to dawno temu i w tamtym okresie kiedy w sklepach nie było prawie nic, był to jeden z deserów na słodko. Tort eklerkowy z kremem rabarbarowym Pamiętam, iż rabarbar był tak kwaśny, że aż wykrzywiało mi buzię. Ale jak to dziecko, nadal jadłam Okazuje się , iż w dzisiejszych czasach nie wszyscy wiedzą co to jest rabarbar(...)ciast. Zdarza mi się też od czasu do czasu ugotować kompot z rabarbara i truskawek. Tort eklerkowy, na który dzielę się z Wami przepisem, na pewno Was zaskoczy. Krem rabarbarowy w tym torcie jest absolutnym hitem. Tort warty wypróbowania. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego
mecooksDługo czekałam na sezon rabarbarowy . W końcu jest i korzystam z niego maksymalnie. Tarta rabarbarowa z bezą W najbliższych dniach na blogu pojawi się zdecydowana ilość przepisów na dania z rabarbarem. Będą to nie tylko przepisy na słodkie smakołyki. Podam Wam także co najmniej jeden przepis na mięsne danie obiadowe z rabarbarem właśnie. Dzisiaj jednak na słodko jeszcze. Na słodko(...)masła lub margaryny szczypta soli szczypta cukru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Beza: 4 białka 15 dkg cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Wkładka rabarbarowa: 60 dkg rabarbaru 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy do pieczenia, dodatkowa mąka do podsypania ciasta oraz nasiona lub kulki do obciążenia ciasta. Jak przygotować
mecooksSernik na zimno z musem rabarbarowym to moja propozycja na inaugurację sezonu rabarbarowego Czy może być coś lepszego niż rozpływająca się w ustach masa serowa bazująca na mascarpone, oblana lekko kwaśnym musem rabarbarowym? Oczywiście, że nie Dodatkowo całość osadzona została na spodzie inspirowanym batonikiem kinder country. W związku z tym, chyba nie muszę dalej Was przekonywać, że to ciasto(...)przygotowanie kompotu z rabarbaru (przepis na niego znajdziecie tutaj – Kompot z rabarbaru ), czy też pysznego, ucieranego ciasta (przepis – Ciasto z rabarbarem ). Sernik na zimno z musem rabarbarowym przepis na tortownicę o średnicy 23 cm Spód: 2 szklanki preparowanej pszenicy 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 50 g masła lub oleju kokosowego Masa sernikowa
365 dni dookoła kuchnipojawił się już rabarbar. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak tych łodyg, dlatego prócz pysznego kompotu postanowiłam wyczarować z niego coś jeszcze… Padło na tort bezowy przekładany bitą śmietaną i rabarbarowym curdem z dodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków(...)deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz
MyCookBook.plbyło mi uwierzyć, że jest tak prosta w wykonaniu. Sezonowe owoce, śmietanka i delikatne biszkopty to przepis na pyszne ciasto, którego dodatkowo nie trzeba piec! U mnie wersja podwójnie rabarbarowa z delikatną, jak lipowy puch, bitą waniliową śmietanką. Sezon na rubinowe, kwaśne łodygi trwa, a zatem część ląduje w musie, a część na wierzchu Charlotte w wersji pieczonej. Do tego(...)filiżanka ulubionej kawy i można mieć mały weekend prawie codziennie...nawet w poniedziałek i nawet, kiedy za oknem majowe burze! :) Słodkość biszkoptów, waniliowy aromat i delikatna rabarbarowa kwaśność uzupełniają się w Charlotte doskonale, szczególnie w puszystych, musowych warstwach. Taki deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia. Krójcie rabarbar
Kuchnia w Słońcu Skąpana