Gwiezdne ciasto rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :) Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 200g margaryny 4 żółtka 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg rabarbaru 10 łyżek cukru
Smakowy Rajcookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/syrop-truskawkowo-rabarbarowy/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('4e14bc60ecb9e17f0b06601bf6d92caf').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Syrop truskawkowo rabarbarowy appeared first
dom-agi.pldanie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku , natomiast rabarbar to mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRacuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych. Składniki: 2 gałązki rabarbaru 310 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 250 ml oleju 4 łyżeczki cukru cukier puder Rabarbar pokroić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj mam dla Was przepis na domowy kisiel rabarbarowy z kokosową śmietanką i princessą. Miłego weekendu :) składniki na 3 większe porcje 300 g rabarbaru 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody 400 g śmietanki kremówki 30 % + zagęstnik fix do śmietanki 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki cukru pudru 2 duże princessy kokosowe
noteskulinarnyfigaDziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa również rabarbaru) i bardzo aromatyczny. No i jaki prosty! Zapraszam na kompot rabarbarowy z trawą cytrynową."Składniki:3 litry przefiltrowanej wody2 szklanki truskawek4-5 gałązek rabarbaru2 źdźbła trawy cytrynowej150 g cukrugarść listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy
Słodkie Przyjemnościdrobno kroimy w kosteczkę.Gotujemy z odrobiną wody i 3 łyżkami cukru do momentu aż zrobi się mus.Studzimy.Ser mieszamy z ziarenkami wydrążonej wanilii i pozostałym cukrem. Naleśniki smarujemy musem rabarbarowym a następnie serem.Zwijamy w ruloniki,Podsmażamy na klarowanym maśle .Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkojadłam tak dobrego drożdżowego. Polecam!Drożdżowa pychotka z rabarbaremSkładniki:(na keksówkę 10x40 cm)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży150 ml letniego mleka125 g masła50 g cukru1 jajkowarstwa rabarbarowa:500 g rabarbaru50 g cukru1 łyżka mąki pszennejmasa budyniowa:300 g creme fraiche (18%)100 g cukru1 opakowanie budyniu waniliowego (36 g)1 jajko1 laska waniliidodatkowo:50 g płatków migdałowychMąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięcej.W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo, że był właśnie po sutym obiedzie. A to już o czymś świadczy.A Wy jakie macie rabarbarowe wspomnienia...?Drożdżówki z rabarbarem i kardamonową kruszonkąSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży125 ml letniego mleka125 ml letniej wody1 jajko55 g cukru1/2 łyżeczki soli50 g masłanadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu każda okazja jest dobra.A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz) 1 łyżka dżemu malinowego 2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem. Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin). Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać. Podawać do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków itd. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąnalewką wiśniową. Rabarbar drobno pokroić, zasypać połową cukru, wlać łyżkę wody i gotować 3 minuty, nie rozgotować . Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody i zagotować. Masę rabarbarową wyłożyć na biszkopty. Krem. Składniki kremu plus pozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem posypać dobrym kakao. Marcepan doskonale pasuje
Kulinarny karnet ChristopheraRozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatityniewielką ilością cukru. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Dodałam go np. do koktajlu truskawowego, mąż smarował nim ciasto z truskawkami... Już kupiłam kolejne 2 kilogramy rabarabaru :-))) Mus rabarbarowy Składniki: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę
Kulinarne przygody Gatitymiałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki
Kulinarne przygody Gatityjuż dżem truskawkowy.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Proporcje na 5 słoiczków 200 mlCzas przygotowania: 2,5 godzinySkładniki: 1000 g wiśni nadwiślanki 400 g rabarbaru 1000 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Wykonanie: Wiśnie
Kulinarne przygody Gatitymleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Mus rabarbarowy:0,5 kg rabarbaru1 szkl. cukrucukier waniliowyodrobina wodyRabarbar umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Do rondelka wlać 2-3 łyżki wody, wrzucić rabarbar. Smażyć, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać cukier, smażyć
kolorowotorcikowoJako, że dostałam wczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepisRabarbar:2-3 łodygi rabarbaru1/2 szkl. wody2/3 szkl. cukruRabarbar pokroić w kostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1
kolorowotorcikowoswoich daniach czy deserach rabarbaru. Tym razem w akcji oprócz mnie biorą udział: Marlena, Wiosenka, Marta, Martyna, Ania, Karolina, Dorota i Gosia. Ja zdecydowałam się na lemoniadę. Oczywiście rabarbarową. Idealną na upały. Szkoda tylko, że teraz tak zimno... Ale gdy jej spróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru
Pasja Smakuporze. Pamietam jak rok temu usilnie szukalam go po sklepach i dostalam dopiero w polowie maja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem
Przysmaki KarolkiCześć!Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni! Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak. Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam Was kochani!Tak jak obiecałam wczoraj, prezentuję Wam przepis do którego możecie wykorzystać pulpę rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu sorbetu.Po co ją wyrzucać, skoro można z niej przygotować tak pyszny deser? ;-)Babeczka jest wilgotna, czekoladowa, a krem słodko-kwaśny, połączenie idealne! Były tak pyszne, że (niestety) zniknęły w ekspresowym tempie, ale kupiłam już kolejne łodygi rabarbaru! ;-)Zapraszam!Czytaj
Pora coś zjeśćKichnął, prychnął, zawinął swój ogon i polazł gdzieś. A ja zostałam. Z kompotem.O nim miało być potem, ale że się Pan Kot zmył,tylko kompot był. KOMPOT WIŚNIOWO-RABARBAROWY.(pomysł autorski;)500g mrożonych wiśni200g rabarbaruszklanka cukruRabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam kilkoma łyżkami cukru. Wiśnie rozmroziłam, wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier i włączyłamgaz
W kuchni Karmel-itkizrobić z tą połową szklanki syropu rabarbarowego? Likier! Również z Kwestia Smaku . Wykonanie go to już była bajka! Składniki: 100 ml wódki 100 ml Syropu z Rabarbaru Wykonanie: Wódkę i syrop wlałam do jednej butelki, wymieszałam, odstawiłam do lodówki. NA ZDROWIE życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeNie mam dziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag
Ciasteczkowy PotwórŻeby zrobić dżem z jabłek i rabarbaru ochotę miałam dawno. Czekałam tylko, aż się pojawi i znajdę czas ;) ale żeby dodać mango to już przyszło mi
Kolorowy PrzepisownikSezon na rabarbar się kończy, więc czas zabrać się za dżem. Z podanych składników wychodzą 3 średnie słoiczki (o pojemności ok. 300 ml) Dżem: 1 kg
Pełny talerzPyszny, aromatyczny dżem z rabarbaru - wbrew pozoru nie jest kwaśny. Przygotowanie powyższego dżemu zajmie Wam mniej niż 30 minut - już z obraniem, pokrojeniem i ugotowaniem. Przepis
UgotowaćTak, wiem! Truskawek i rabarbaru na tym blogu macie pewnie po dziurki w nosie. Ale co zrobić, skoro to wyjątkowo wiosenno-letnie połączenie? :) Dziś zapraszam na
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne
Smakowy RajSzybciej się już chyba nie da :) Utrzeć składniki, na wierzch ułożyć rabarbar i po zawodach :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanka śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4
A Ty Smakuj MnieJedyny owoc dozwolony w diecie. Z porcji wychodzą 3 małe słoiczki. 2 łyżki słodziku w płynie lub 8 łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej
Humanistka w kuchniTo kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej spiżarni.Składniki:-1,5 kg truskawek-1 kg rabarbaru-1,25 kg cukru
Maminek kulinarnyUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: rabarbar 1 kg, woda 5 litrów, cukier 2 szklanki, bazylia świeża - ile potrzeba, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i wsypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki PIANKA: białka 4 sztuki, cukier puder 2 łyżki, sól - szczypta, rabarbar 1/2 kg, cukier 3 łyżki CIASTO: żółtka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, rabarbar
W Mojej Kuchni LubięDomowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem.Sk
Anioły w kuchniDZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;)Składniki;Ciasto; 20 dkg mąki, 8 łyżek cukru pudru, 12 dkg masła, sól
Anioły w kuchniSos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej.200g cebuli czosnkowej200g rabarbaru1 pomarańcza lub
Kulinarny karnet ChristopheraRhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej
Kulinarny karnet ChristopheraWzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko mąka i cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt rabarbarem, kupionym w
Moje Pyszne Siódme NieboPowoli kończy się sezon na rabarbar. Szkoda, że trwa tak krótko... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem przykryte bezą. Ja uwielbiam
Z miłości do słodkościSkładniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka * dodatkowo - do podania: szczypta
Kulinarny PamiętnikKupiłam rabarbar i zastanawiałam się co z nim mam zrobić. Nie miałam ochoty na crumble, raczej na coś szybkiego i bez pieczenia. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyGenialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i
Zdrowa Kuchnia SowyKorzystam z rabarbaru teraz na co dzień, najczęściej dodaję go do kaszy jaglanej, a ostatnio przyszedł mi smak na jogurtowy deser z jego udziałem. Kiedyś robiłam
Zdrowa Kuchnia SowyNie sądziłam, że dodatek marynowanego imbiru może tak zmienić smak zwykłej kruszonki. Do tego jeszcze mascarpone i to było to. Taki deser znalazłam w książce Gordona
Sto kolorów kuchniSkładniki:około 300 g rabarbaru1,5 szkl wody3/4 szkl cukruWodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć.Ciasto
kolorowotorcikowoPyszna, lekka konfitura bez chemicznych dodatków, także bez białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę cukru trzcinowego i ksylitolu. Jednak z samego ksylitolu można ją również
Smaczne ZdroweSezon na rabarbar trwa . A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone
Malinowa KawiarenkaSezon na rabarbar w pełni . Za oknem co raz cieplej. Co prawda kompotów nie lubię, ale jak już rabarbar w domu jest to grzechem by było
Buniabaje w kuchniZrobiłam go już jakiś czas temu i teraz gdy upiekłam ciasto z rabarbarem to mi się przypomniało o kompocie. Powstała też bardziej słodsza wersja z truskawkami
Magiczne Życie MartyKorzystam z rabarbaru na różne sposoby, teraz gdy jest coraz cieplej robię kompot, który szybko znika. Tym razem dodałam czerwone winogrona i powiem że jest rewelacyjny
Magiczne Życie MartyCześć!Mimo, iż pogoda może nie do końca sprzyja pałaszowaniu lodów, to i tak zdecydowałam się na tak szybką publikację, bo przecież dzień dziecka za niecały
Pora coś zjeść