rabarbarowe - 943 przepisów (strona:11/63)

Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem 198

Przed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny.  U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy l emoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem. Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami Porcje:  4 Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Rabarbarowy pocałunek 175

się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku(...)rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut w 180 st. C. Mus rabarbarowy: 1 kg rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru ok 1/2 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy

Cynamonowe szczęście
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 314

Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Budyniowo-rabarbarowe wnętrze. Sztwyna, dostojna pianka. A na wierzchu krople rosy. Pyszne, wiosenne ciasto. Smacznego!   Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki białego cukru; 125 g margaryny; 1 jajo; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowo-rabarbarowa: 4 żółtka jaj; 0,5 szklanki(...)się delikatnie złociste (u mnie trwało to 15 minut). Po tym czasie nie wyłączać piekarnika. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem na puszystą masę. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
Lody RabarbaLove - bez maszynki 152

zasypać 5 łyżkami cukru, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rondelek postawić na gazie i gotować do czasu aż rabarbar będzie miękki. Następnie zblendować do uzyskania konsystencji rabarbarowego puree i wystudzić. Mleko, kremówkę, cukier i szczyptę soli umieszczamy w garnuszku- podgrzewamy aż mieszanka zacznie wrzeć. W między czasie roztrzepujemy z 2 łyżkami cukru żółtka. Gdy masa mleczna zacznie się(...)stopniowo dodajemy ją do żółtek- mieszamy. Gdy masa żółtkowa zrobi się ciepła cały czas mieszając dodajemy ją do reszty mlecznej mieszanki. Całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy rabarbarowe puree i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość studzimy. Przelewamy do pojemnika i przez 6 godzin co godzinę miksujemy mieszankę aby pozbawić ją kryształków lodu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Bezowiec z rabarbarem 133

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka(...)łyżki zimnej wody kilka kropel ekstraktu waniliowego Beza: 11 białek w temp.pokojowej  szczypta soli 2 szkl drobnego cukru  łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny Kisiel rabarbarowy: 1 kg rabarbaru ok 1/2 szkl cukru kisiel malinowy Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. Rabarbar

Smakołyki Asi
Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy 142

Kokosowo rabarbarowe ciasto z pianką i migdałami. Ciasto jest bezglutenowe i bardzo kruche za sprawą mąki kokosowej. W smaku czujemy kokos i pyszny rabarbar. Podobne ciasto robiła kiedyś moja mama, z tym że zamiast mąki koksowej dodawała zwykłą pszenną. A zamiast pianki robiła bezę. Jest to moja propozycja kolejna na dzień mamy. Manufaktura Wielkopolska  organizator konkursu udziela rabat(...)durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. ciasto kokosowe: 2 szklanki mąki kokosowej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 200 g masła warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 20 dkg wiśni mrożonych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml wody pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 kisiele żurawinowe 125 ml oleju

wesoła kuchnia
Ciasto Ra-barbarrr 144

godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 175 stopni przez 30 minut. Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki przeźroczyste o smaku winogronowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała.  Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy(...)orzechy, jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Masa orzechowa po ostudzeniu ma być w miarę sypka( nie stwardniała). W razie potrzeby- rozcieńczyć mlekiem, ponownie podgrzać i ostudzić. WYKONANIE: blat kruchy ½ masy rabarbarowej ½ kremu blat kruchy + ½ masy rabarbarowej blat kruchy ½ kremu orzechy Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto rajskie z rabarbarem 149

serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki wody 2 cytrynowe galaretki Warstwa serowa: ½ kg półtłustego twarogu 2 szklanki śmietanki(...)szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż zacznie się rozpadać i będzie

Wanilia i Kardamon
Ucierane ciasto z rabarbarem 114

Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :) Składniki : Ciasto : - 2 jajka, - 200 g miękkiego masła, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rabarbarowe nadzienie : - około kg rabarbaru, - 3 - 4 łyżki cukru. Wykonanie : Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy(...)dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem

Przepisy Mikołaja
Prosta Kostka rabarbarowa na biszkopcie 175

mąki pszennej  100 g cukru  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz :  pół szklanki mocnej herbaty  Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru  110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym  20 g mąki pszennej  20 g skrobi ziemniaczanej  175 ml zimnej(...)zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty  zdjąć z ognia.' 2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić.  3. Przygotowujemy biszkopt : Jajka starannie oddzielamy. Białka

vaniliowoczekoladowa
Domowy kisiel z owocami – truskawkowo-rabarbarowy 144

truskawki\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej +1\/3 szkl. wody do rozrobienia\r","przyprawy - cynamon, cukier waniliowy, go\u017adziki"],"name":"Domowy kisiel z owocami \u2013 truskawkowo-rabarbarowy","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Wod\u0119 zagotowujemy z cukrem i ewentualnie z przyprawami.\r","Dodajemy pokrojone owoce.\r","Gotujemy na wolnym ogniu 15 min.\r","Pr\u00f3bujemy(...)u0105k\u0119 z wod\u0105.\r","Mieszamy i czekamy a\u017c ca\u0142o\u015b\u0107\u00a0zg\u0119stnieje. \r","Przelewamy do kubk\u00f3w\/szklanek."]} Drukuj Domowy kisiel z owocami – truskawkowo-rabarbarowy Składniki 1l wody 1/4 szkl. cukru 500 g owoców - u mnie rabarbar i truskawki 2 łyżki mąki ziemniaczanej +1/3 szkl. wody do rozrobienia przyprawy - cynamon, cukier waniliowy, goździki Sposób

Mieszam w Garnku
Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką 110

moje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne(...)rabarbaru. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut albo aż do suchego patyczka. Podajemy po całkowitym przestygnięciu. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Szarlotka z rabarbarem 289

Kolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :) Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie(...)mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: 800 g jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny 800 g rabarbaru 120 g cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru

Opowieści z piekarnika
Kruche z rabarbarem 130

Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 żółtek kostka masła lub margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 1 szklanka cukru 5 białek 1 opakowanie kisielu cytrynowego Masa rabarbarowa : 80 dag łodyg rabarbarowych 1 i 1/2 szklanki cukru ewent. 1 op. cukru waniliowego Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce W tym czasie pokroić(...)cukier i kisiel i dokończyć ubijanie Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne 20-25 min. Pieczemy w temp. 180*C , forma miała

Proste Potrawy
Bardzo skandynawska tarta nie tylko na skandynawską kieszeń 141

przez Duńczyków lubiany nie jest. Oni bowiem wolą zdecydowanie słodkie smaki; kwaskowatość rabarbaru jest zarezerwowana dla koneserów. Takich jak ja. A że dorobiłam się w tym roku całych trzech rabarbarowych krzaczków (które, o dziwo, nawet teraz jeszcze mnie w rabarbarowym szaleństwie podtrzymują licznymi różowo-zielonymi łodygami), nie mogę się po prostu powstrzymać. Część z przepisów przygotowałam jeszcze w maju(...)już myślałam o akcji wiedząc, że później może nie być czasu na przetestowanie tylu przepisów, ile bym sobie życzyła. Później zaś nadal korzystałam z rabarbarowego dobrodziejstwa, i tak się jakoś rabarbarowo kulało... Aż tu nagle okazało się, że tematem wspólnego gotowania jest skandynawski deser z owocami leśnymi! Zaskoczona i lekko zdezorientowana, czym prędzej wysłałam C. do sklepu, a sama rozpoczęłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody waniliowe z solonym karmelem 169

jogurtowo-borówkowe bez jajek Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe(...)Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy \\ Lody waniliowe z solonym karmelem Czas przygotowania: 2 godziny + czas mrożenia Składniki 400 ml pełnego mleka 3,2% 200 g kremówki 30% 120 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Solony

Kulinarne przygody Gatity
Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji 172

pełnią w naszym życiu te pracowite owady. Warto, abyśmy na co dzień pamiętali, że zapylają one większość zjadanych przez nas roślin. Tym razem użyłam miodu do dosłodzenia lodów truskawkowo-rabarbarowych, nie ma nic lepszego niż domowy deser, szczególnie jeśli skład jest prosty i zdrowy.  Składniki: 4 łyżki ekspandowanej quinoy 300 g truskawek 200 g rabarbaru 2-3 łyżki miodu(...)MIODOWE autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Koktajl quinoa + nieszpułka + miód autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Quinoa z rabarbarem, miodem, tymiankiem i gorzkimi migdałami autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Rabarbarowe tiramisu z nutą pomarańczy i pistacjami autorka

Quinoa Raz!
Ciasto słodka pokusa z serem i rabarbarem 554

herbaty. Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki(...)dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. 2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy

Kuchnia u Bietki
Rabarbarowe róże 163

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)masła 4 łyżki miodu 30 g drożdży 1 jajko+1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 laska wanilii Syrop do pasków rabarbarowych: 6 łodyg rabarbaru 300 g ksylitolu/cukru 300 ml wody kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru dodatkowo: 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 białko+2 łyżki mleka cukier puder z ksylitolu Wykonanie: drożdże

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie 263

Dzisiaj kolejne ciasto z rabarbarem. Wybierajcie... Foremka 25 x 30 cm) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka Masa rabarbarowa: 750 g rabarbaru (umyty, oczyszczony, pokrojony w kostkę) ½ szklanki cukru 1 opakowanie galaretki np. truskawkowa, malinowa 4 łyżki dżemu truskawkowego Wykonanie: Mąkę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier   umieściłam(...)nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Kiedy ciasto się zarumieniło wyjęłam z piekarnika i odstawiłam, żeby całkowicie przestygło. Wystudzone ciasto posmarowałam cienką warstwą dżemu truskawkowego i wyłożyłam masę rabarbarową. Na wierzchu ułożyłam kratkę z wyciętych paseczków ciasta a   pomiędzy nimi posypałam rozdrobnione migdały. Blaszkę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego (do 180 ° C) piekarnika na około 45 minut. Wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Rabarbarowe tiramisu z nutą pomarańczy i pistacjami 136

zostało już naprawdę niewiele :) Ale...dlaczego z przyjemnością i chwilą dla siebie czekać aż do weekendu, kiedy po powrocie do domu można rozpłynąć się w kremowości i owocowych aromatach rabarbarowego tiramisu. Lekkie, słodkie, owocowe i, od czasu do czasu, z przyjemną chrupkością zielonej pistacji. A jeśli z kawałkiem tego wiosennego deseru przysiądziecie na balkonie, tarasie, czy w swoim ulubionym miejscu(...)ogrodzie, to weekend...może być właściwie codziennie! Mam nadzieję, że Wiosna nie przyszła tym razem na moment i chcąc zachęcić ją do pozostania, stawiam na stole rabarbarowe tiramisu. jestem pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;) Rabarbarowe tiramisu Potrzebujesz: 300g biszkoptów ladyfingers 500g Mascarpone 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 pomarańcza 1 laska wanilii 500-600g rabarbaru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU 129

świeże lub mrożone 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru   biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się(...)biszkoptami nałożyć ok.3/4 masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia

Mała w garnku miesza
Najlepszy kompot jabłkowo-rabarbarowy 140

poszukiwaniu kompotu idealnego, trafiliście pod dobry adres. Kompot jabłkowo-rabarbarowy to napój doskonały na ciepłe dni, gdyż wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Dobry również na dni chłodne, podawany na ciepło - rogrzeje. Dodatek aromatycznych przypraw, czyli kardamonu, anyżu i cynamonu wcale nie czyni kompot ciężkim i zimowym. Przyprawy dodane z umiarem, nadadzą kompotowi charakteru i smaku. Czy kompot to napój typowo(...)dzieciństwa i tęsknotę za najlepszym babcinym kompotem. Ja polecam Wam gorąco gotować kompoty. To świetna i zdrowa propozycja, a zarazem alternatywa dla słodzonych napojów. PRZEPIS NA  KOMPOT JABŁKOWO-RABARBAROWY Składniki na kompot jabłkowo-rabarbarowy: 1 kg jabłek 0,5 kg rabarbaru 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren kardamonu 2,5 litra wody Przygotowanie kompotu: Jabłka umyć

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 171

Ciasto chłodzimy w lodówce. Beza Wszystko o przygotowaniu bezy znajdziecie w TYM POŚCIE . Tak samo, nie inaczej, szykujemy i tą. Zanim zaczniecie ubijać białka na bezę, ciasto i masa rabarbarowa powinny być dobrze schłodzone, a piekarnik rozgrzany do 120⁰C, z termoobiegiem.   Gotową ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego – u mnie bez końcówki, ale możecie zaszaleć i wykorzystać dużą(...)gwiazdkę albo końcówkę spłaszczoną. Wyciskamy na wierzch masy rabarbarowej małe beziki, jeden przy drugim, do zapełnienia całej powierzchni. Z reszty masy bezowej na papier do pieczenia wyciskamy małe beziki – całuski.   Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza z wierzchu się zasklepi i lekko przyrumieni, a w środku zostanie piankowa. Warto dla tego efektu chwilę suszyć

Karo in the Kitchen
Rabarbarowy przekładaniec 245

mąki pszennej  100 g cukru  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz :  pół szklanki mocnej herbaty  Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru  110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym  20 g mąki pszennej  20 g skrobi ziemniaczanej  175 ml zimnej(...)zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.' 2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić.  3. Na biszkopt: Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy

vaniliowoczekoladowa
Sernik z truskawkami i musem z rabarbarem 127

ubitymi białkami, więc podczas pieczenia rośnie jakby chciał wyskoczyć z tortownicy. Potem oczywiście opadnie tworząc lekką miseczkę akurat w sam raz do polewy truskawkowo-rabarbarowej. Kaloryczny, puszysty, maślany, ale taki właśnie za mną chodził od dawna. Smaku dopełnia mus na bazie truskawek i rabarbaru oraz całe truskawki ułożone na wierzchu(...)sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek • 1 szklanka cukru pudru • 200 g masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 budyń waniliowy • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-rabarbarowy • 2 łodygi rabarbaru • 1 szklanka świeżych truskawek • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki cukru Dekoracja • pokrojone truskawki • listki mięty Wykonanie: Sernik • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać

To co kocham
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 133

Wiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem, ale bardzo mu to połączenie smakowało. O szpinakowych naleśnikach przeczytałam u Pani Doroty z Moje Wypieki jeszcze w maju. Jednak po raz pierwszy zrobiłam je w tę sobotę. Niestety nie wyszły tak pięknie(...)domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek  suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć

Anioszek w kuchni
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 142

Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko(...)kaszy jaglanej  1 i 1/4 szklanki wrzątku + szczypta soli + 1 łyżeczka oleju 1 łyżka otrębów owsianych 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego 9 łyżek serka homogenizowanego naturalnego  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego 2 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej lub owsianej 2 łyżki suszonej żurawiny

Anioszek w kuchni
Dżem rabarbarowy z pomarańczą 144

pasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni . W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko , w drugim zaś mandarynka . Połączyłam te idee w jedną całość - zamieniając przy(...)okazji mandarynkę na podobny cytrus - i wyszedł mi dżem rabarbarowy z dodatkiem aromatycznej pomarańczy . Dżemik jest słodko-kwaśny, z wyczuwalnym posmakiem cytrusa.  Będzie świetnym dodatkiem na zimę do kanapek albo nadzieniem moich słodkich wypieków :) Składniki na 4 słoiczki o wielkości 200-250ml + mała miseczka do szybkiego zjedzenia : 1,5kg łodyg rabarbaru - przed obraniem 400g cukru kryształ 100g cukru

Grunt to przepis!
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 166

bałam, zawsze woli ciasta o lekko kwaskowych smaczkach, jedyny tort, jaki zjada w całości i prosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie(...)jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba przygotować mus rabarbarowy: - 600g oczyszczonego, nieobieranego rabarbaru - 5-6 łyżek cukru - 0,5 łyżeczki cynamonu - szklanka śmietanki 30% schłodzonej Drobno kroję rabarbar, zasypuję cukrem, dodaję pół szklanki wody i na średnim ogniu dość powoli duszę do rozpadnięcia rabarbaru. Mieszam od czasu

I tu będę miała takie te
Kompot rabarbarowy z rozmarynem. 139

zakwitł, gdy ja wzrok wlepiony miałam w monitor komputera. Kupiłam więc rabarbar po drodze do domu z pracy, wrzuciłam do garnka, a ten sam zamienił się w kompot. Kompot rabarbarowy. Uwielbiam, gdy tak niewiele trzeba by było smacznie! Kompot rabarbarowy z rozmarynem Składniki 600g rabarbaru 1,4l wody (6 szklanek) 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 łyżeczki soku z cytryny(...)garnka). Do kompotu możemy dodać łyżkę lub dwie ugotowanego rabarbaru, ja jednak lubię tę wersję „czystą”. Podajemy schłodzone. Idealnie orzeźwia w ciepłe, letnie dni! Artykuł Kompot rabarbarowy z rozmarynem. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl
Owocowe "Tiramisu" 267

upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6   łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj(...)ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 159

punkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików) 2 kg rabarbaru 800 g cukru 400 ml wody 300 g rodzynek 400 ml białego rumu Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić(...)razem z rumem zmiksować blenderem na mus. Dodać do konfitury, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! U mnie sezon rabarbarowy trwa, dopóki w sklepach można znaleźć te kwaśne łodygi. Spodziewajcie się więc kolejnych rabarbarowych inspiracji już niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki chutney rabarbarowy. 133

Skoro Marzena obiecała , że przepis wkrótce się pojawi, to nie mogę już zwlekać - oto słoiczek z rabarbarową zawartością (podobno nie taką najgorszą) ;) Kolor, jak widać, daleki jest od klasycznego różu, ale słowo daję - jeśli się postaracie, to możecie osiągnąć ładny jasnoróżowy efekt. Przede wszystkim, to kwestia tego jaki rabarbar uda się zdobyć, a i pozostałe składniki też mają na barwę(...)wpływ. Najważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami i ostrymi serami

zadanie-gotowanie
Waniliowa tarta z rabarbarem. 157

Zgarniętą ze sklepowej półki naręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem(...)przepyszną rabarbarową zawartością. Więcej nie zdradzę ;) Przepis na pewno wkrótce pojawi się na blogu :) Składniki: Ciasto: 320 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 120 g cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 1 kg rabarbaru 3/4 szkl. cukru 3 łyżki wody ziarna z 2 lasek wanilii 20 g masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Składniki

zadanie-gotowanie
luksusowe ciasto drożdżowe z rabarbarem 157

ogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary. Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Wybrałam przepis ze starej książki Babci - niestety nie ocalała okładka więc nie mogę podać jej tytułu ani innych na jej temat informacji - wewnątrz znajduje się sporo przepisów na różnego rodzaju słodkości. Ciasto, które wybrałam nazwałam luksusowym; nie należy(...)ciasta. Czasami warto poświęcić nieco więcej czasu i napracować się, żeby zjeść coś tak wspaniałego! Ciasto świetnie wpisuje się w facebookową akcję Ciasto na niedzielę , w tym tygodniu przygotowywałyśmy rabarbarowe wypieki:) Zapraszam na rabarbarowe słodkości do: Dagmary , Joanny , MArzeny, Mal Gosi , Małgosi , Joanny , Agnieszki , Sylwii , Bożeny , Iwony , Agaty, Doroty , Agi , MAgdy , Magdaleny , Iwony , Iwony , Edyty składniki: ciasto: 3, 5 szkl

6niebo
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 174

Niech moc rabarbaru będzie ze mną! Ciasto na niedziel ę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru , natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków . Rabarbar więc dzi ś u mnie rządzi! :) A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym , pod b u dyniow ą pie rzynką i lekkim przykryciem z tartego ciasta(...)szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.     Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec

Grunt to przepis!
Babeczki z rabarbarem 118

pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem z truskawkami i rabarbarem. Malując sobie paznokcie na rabarbarowy kolor

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo łatwy kompot rabarbarowy 111

mnie wiosna bez rabarbaru nie istnieje! Co rok produkuję, ciasta i napoje z jego udziałem. Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty! Na start: najłatwiejszy na świecie kompot rabarbarowy! Dla kogo: dla uwielbiających ten orzeźwiający smak dla lubiących naturalne napoje dla szukających przepisu na bardzo łatwy napój  Składniki: 2 litry wody 0,5 kg rabarbaru (ok. 5-8 łodyg w zależności(...)myjemy i kroimy na małe cząstki (1-2cm grubości). Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Rabarbar powinien się w tym czasie rozgotować tworząc rabarbarowe niteczki. Gdy wystygnie słodzimy miodem. Jeśli słodzimy cukrem to możemy zrobić to od razu. Możemy pić w całości (bez odcedzania

Mania Wypiekania
Sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 184

galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby się schłodziła. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki, ja użyłam mrożonych. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe(...)trzeba jakoś dokładnie odmierzać). Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia

Monia miesza i gotuje
Sezonowo: rabarbar 154

Ciasto z rabarbarem       Tarta rabarbarowa       Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem   Muffinki rabarbarowe          Tarta truskawkowo-rabarbarowa

Passions hobbies life
Ciasto z rabarbarem i kremem 137

Sezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej

Czary - gary w kuchni
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 104

wcale taki nie jest. Polecam! Ciasto; 5 dag masła 10 dag cukru jajko 2 łyzki likieru kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów   Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego  łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra)   Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili(...)gotujemy na ogniu do momentu az będzie wyglądac jak gesty budyn.   Foremki ceramiczne smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno foremek. Nastepnie wykładamy nadzienie rabarbarowe a na nie krem budyniowy. Całosc przykrywamy płatem rozwałkowanego ciasta w którym należy zrobić kilka nakłuć widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. i pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe lody jogurtowo-borowkowe bez jajek 137

przepisy na lody: Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe. Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe(...)Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek patyczki i foremki do lodów

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką 128

dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.  Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką  Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki(...)soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki  dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zimna miska według Duńczyka 173

walca angielskiego. Jakieś pomysły...? Jeśli więc macie ochotę poczuć smak duńskiego lata, polecam Wam ten deser ogromnie. Może rozbudzi w Was miłość do kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy(...)dokładnie wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia mieszając. Ostudzić. Zupę nalać do miseczek, wyłożyć mus rabarbarowy, tworząc zakrętasy. Podawać z kruszonką. Smacznego! Dla tych, którzy przepis chcieliby wykonać w Polsce - skyr to rodzaj nisko tłuszczowego jogurtu; spokojnie więc można go zastąpić po prostu dość gęstym jogurtem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z rabarbaru. 118

Sezon rabarbarowy w pełni, najwyższy już czas pomyśleć nad przetworami, w których rabarbar będzie grał rolę główną. Kiedyś, dawno temu, przygotowywałam w słoikach kompot z rabarbaru, lecz zawsze go odcedzałam i rozgotowane łodyżki lądowały w kuble. Postanowiłam nie pchać ich już do słoików i w zamian za to zaczęłam przygotowywać ten intensywny w smaku syrop rabarbarowy. Jest pyszny(...)słodko-kwaśny, wystarczy tylko rozcieńczyć go wodą i rabarbarowy napój gotowy! Polecam!!! Składniki na syrop z rabarbaru 3 kg rabarbaru 2 litry wody 1,2 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego 10 dużych truskawek (opcjonalnie)      Rabarbar dobrze myjemy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki (nie trzeba go obierać). Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 160

dodatku mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem(...)białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 125

pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko      Pokrojone w kostkę masło, cukier(...)cukier puder. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, znów miksujemy, następnie odkładamy mikser, dodajemy resztę śmietany i mieszamy trzepaczką lub szpatułką.  KONFITURA RABARBAROWA: 250 g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)       Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, przekładamy do rondelka

Rozpustne gotowanie
Jagielnik rabarbarowy 142

Dziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy    Sante .  Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata  w  witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo.  Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę(...)swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka  kaszy jaglanej Sante 1,5  szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 109

kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez(...)babcia i takie jakie je zapamiętałam. Z tą cudowną bezą z migdałami, którą zawsze podjadałam ilekroć ciasto jeszcze stygło w formie. Gorąco zachęcam do upieczenia jeszcze w tym sezonie rabarbarowym :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta

My simple kitchen
Babeczki z rabarbarem, budyniem i rabarbarowym curdem 117

Skąd zapala się ten lęk... Nie ogarniam tego. Sama. Brakuje jakiegoś puzzla w tej układance życia... I to nie jednego... Skorzystałam z tego przepisu na babeczki ( klik ), a curd rabarbarowy, który robiłam ostatnio ( klik ) dodałam już od siebie. Moje babeczki nie wyszły takie ładne jak oryginał ponieważ formę do muffinek zapomniałam posmarować i wyjmowanie babeczek kosztowało mnie wiele nerwów. Dlatego(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gdy babeczki wystygną przekroić je na pół i nakładać po łyżce budyniu. Polać rabarbarowym curdem (opcjonalnie). Ten przepis również dodaję do akcji rabarbarowej

My simple kitchen
Ciasto rabarbarowo-bezowe 150

cukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka  Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki(...)beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie się rozpadać ale będą jeszcze widoczne kawałki

My simple kitchen
Śmietanowy krem rabarbarowy 113

Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy

Szybko Tanio Smacznie
Syrop rabarbarowy z anyżem. 147

Syrop ten robiłam już rok temu i bardzo mi zasmakował. W tym roku postanowiłam go urozmaicić poprzez dodanie cytryny i anyżu. Mniam pyszne połączenie. Syrop rabarbarowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów. Doskonale smakuje z melisą lub miętą, a do tego kostki lodu, pycha idealne orzeźwienie :-). Teraz tylko usiąść na huśtawce na tarasie, z dobrą książką, a do tego(...)lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).   SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.           Składniki: 1 kg rabarbaru 1 gwiazdka anyżu 500 ml wody 700 g cukru (można mniej) sok z 1 cytryny           Sposób przyrządzania:             Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić

Zakątek rozkoszy kulinarnych