godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 175 stopni przez 30 minut. Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki przeźroczyste o smaku winogronowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy(...)orzechy, jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Masa orzechowa po ostudzeniu ma być w miarę sypka( nie stwardniała). W razie potrzeby- rozcieńczyć mlekiem, ponownie podgrzać i ostudzić. WYKONANIE: blat kruchy ½ masy rabarbarowej ½ kremu blat kruchy + ½ masy rabarbarowej blat kruchy ½ kremu orzechy Smacznego
Domowe ciastaserowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki wody 2 cytrynowe galaretki Warstwa serowa: ½ kg półtłustego twarogu 2 szklanki śmietanki(...)szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż zacznie się rozpadać i będzie
Wanilia i KardamonPóki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :) Składniki : Ciasto : - 2 jajka, - 200 g miękkiego masła, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rabarbarowe nadzienie : - około kg rabarbaru, - 3 - 4 łyżki cukru. Wykonanie : Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy(...)dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem
Przepisy Mikołajamąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz : pół szklanki mocnej herbaty Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru 110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 175 ml zimnej(...)zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.' 2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić. 3. Przygotowujemy biszkopt : Jajka starannie oddzielamy. Białka
vaniliowoczekoladowatruskawki\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej +1\/3 szkl. wody do rozrobienia\r","przyprawy - cynamon, cukier waniliowy, go\u017adziki"],"name":"Domowy kisiel z owocami \u2013 truskawkowo-rabarbarowy","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Wod\u0119 zagotowujemy z cukrem i ewentualnie z przyprawami.\r","Dodajemy pokrojone owoce.\r","Gotujemy na wolnym ogniu 15 min.\r","Pr\u00f3bujemy(...)u0105k\u0119 z wod\u0105.\r","Mieszamy i czekamy a\u017c ca\u0142o\u015b\u0107\u00a0zg\u0119stnieje. \r","Przelewamy do kubk\u00f3w\/szklanek."]} Drukuj Domowy kisiel z owocami – truskawkowo-rabarbarowy Składniki 1l wody 1/4 szkl. cukru 500 g owoców - u mnie rabarbar i truskawki 2 łyżki mąki ziemniaczanej +1/3 szkl. wody do rozrobienia przyprawy - cynamon, cukier waniliowy, goździki Sposób
Mieszam w Garnkumoje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne(...)rabarbaru. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut albo aż do suchego patyczka. Podajemy po całkowitym przestygnięciu. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plKolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :) Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie(...)mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: 800 g jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny 800 g rabarbaru 120 g cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru
Opowieści z piekarnikaSkładniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 żółtek kostka masła lub margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 1 szklanka cukru 5 białek 1 opakowanie kisielu cytrynowego Masa rabarbarowa : 80 dag łodyg rabarbarowych 1 i 1/2 szklanki cukru ewent. 1 op. cukru waniliowego Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce W tym czasie pokroić(...)cukier i kisiel i dokończyć ubijanie Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne 20-25 min. Pieczemy w temp. 180*C , forma miała
Proste Potrawyprzez Duńczyków lubiany nie jest. Oni bowiem wolą zdecydowanie słodkie smaki; kwaskowatość rabarbaru jest zarezerwowana dla koneserów. Takich jak ja. A że dorobiłam się w tym roku całych trzech rabarbarowych krzaczków (które, o dziwo, nawet teraz jeszcze mnie w rabarbarowym szaleństwie podtrzymują licznymi różowo-zielonymi łodygami), nie mogę się po prostu powstrzymać. Część z przepisów przygotowałam jeszcze w maju(...)już myślałam o akcji wiedząc, że później może nie być czasu na przetestowanie tylu przepisów, ile bym sobie życzyła. Później zaś nadal korzystałam z rabarbarowego dobrodziejstwa, i tak się jakoś rabarbarowo kulało... Aż tu nagle okazało się, że tematem wspólnego gotowania jest skandynawski deser z owocami leśnymi! Zaskoczona i lekko zdezorientowana, czym prędzej wysłałam C. do sklepu, a sama rozpoczęłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurtowo-borówkowe bez jajek Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe(...)Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy \\ Lody waniliowe z solonym karmelem Czas przygotowania: 2 godziny + czas mrożenia Składniki 400 ml pełnego mleka 3,2% 200 g kremówki 30% 120 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Solony
Kulinarne przygody Gatitypełnią w naszym życiu te pracowite owady. Warto, abyśmy na co dzień pamiętali, że zapylają one większość zjadanych przez nas roślin. Tym razem użyłam miodu do dosłodzenia lodów truskawkowo-rabarbarowych, nie ma nic lepszego niż domowy deser, szczególnie jeśli skład jest prosty i zdrowy. Składniki: 4 łyżki ekspandowanej quinoy 300 g truskawek 200 g rabarbaru 2-3 łyżki miodu(...)MIODOWE autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Koktajl quinoa + nieszpułka + miód autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Quinoa z rabarbarem, miodem, tymiankiem i gorzkimi migdałami autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Rabarbarowe tiramisu z nutą pomarańczy i pistacjami autorka
Quinoa Raz!Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)masła 4 łyżki miodu 30 g drożdży 1 jajko+1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 laska wanilii Syrop do pasków rabarbarowych: 6 łodyg rabarbaru 300 g ksylitolu/cukru 300 ml wody kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru dodatkowo: 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 białko+2 łyżki mleka cukier puder z ksylitolu Wykonanie: drożdże
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj kolejne ciasto z rabarbarem. Wybierajcie... Foremka 25 x 30 cm) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka Masa rabarbarowa: 750 g rabarbaru (umyty, oczyszczony, pokrojony w kostkę) ½ szklanki cukru 1 opakowanie galaretki np. truskawkowa, malinowa 4 łyżki dżemu truskawkowego Wykonanie: Mąkę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier umieściłam(...)nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Kiedy ciasto się zarumieniło wyjęłam z piekarnika i odstawiłam, żeby całkowicie przestygło. Wystudzone ciasto posmarowałam cienką warstwą dżemu truskawkowego i wyłożyłam masę rabarbarową. Na wierzchu ułożyłam kratkę z wyciętych paseczków ciasta a pomiędzy nimi posypałam rozdrobnione migdały. Blaszkę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego (do 180 ° C) piekarnika na około 45 minut. Wyjęłam
Kuchnia u Krysizostało już naprawdę niewiele :) Ale...dlaczego z przyjemnością i chwilą dla siebie czekać aż do weekendu, kiedy po powrocie do domu można rozpłynąć się w kremowości i owocowych aromatach rabarbarowego tiramisu. Lekkie, słodkie, owocowe i, od czasu do czasu, z przyjemną chrupkością zielonej pistacji. A jeśli z kawałkiem tego wiosennego deseru przysiądziecie na balkonie, tarasie, czy w swoim ulubionym miejscu(...)ogrodzie, to weekend...może być właściwie codziennie! Mam nadzieję, że Wiosna nie przyszła tym razem na moment i chcąc zachęcić ją do pozostania, stawiam na stole rabarbarowe tiramisu. jestem pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;) Rabarbarowe tiramisu Potrzebujesz: 300g biszkoptów ladyfingers 500g Mascarpone 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 pomarańcza 1 laska wanilii 500-600g rabarbaru
Kuchnia w Słońcu Skąpanaświeże lub mrożone 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki w moim przypadku dodałam mrożone truskawki.. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się(...)biszkoptami nałożyć ok.3/4 masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia
Mała w garnku mieszaposzukiwaniu kompotu idealnego, trafiliście pod dobry adres. Kompot jabłkowo-rabarbarowy to napój doskonały na ciepłe dni, gdyż wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Dobry również na dni chłodne, podawany na ciepło - rogrzeje. Dodatek aromatycznych przypraw, czyli kardamonu, anyżu i cynamonu wcale nie czyni kompot ciężkim i zimowym. Przyprawy dodane z umiarem, nadadzą kompotowi charakteru i smaku. Czy kompot to napój typowo(...)dzieciństwa i tęsknotę za najlepszym babcinym kompotem. Ja polecam Wam gorąco gotować kompoty. To świetna i zdrowa propozycja, a zarazem alternatywa dla słodzonych napojów. PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-RABARBAROWY Składniki na kompot jabłkowo-rabarbarowy: 1 kg jabłek 0,5 kg rabarbaru 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren kardamonu 2,5 litra wody Przygotowanie kompotu: Jabłka umyć
kolorowotorcikowoCiasto chłodzimy w lodówce. Beza Wszystko o przygotowaniu bezy znajdziecie w TYM POŚCIE . Tak samo, nie inaczej, szykujemy i tą. Zanim zaczniecie ubijać białka na bezę, ciasto i masa rabarbarowa powinny być dobrze schłodzone, a piekarnik rozgrzany do 120⁰C, z termoobiegiem. Gotową ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego – u mnie bez końcówki, ale możecie zaszaleć i wykorzystać dużą(...)gwiazdkę albo końcówkę spłaszczoną. Wyciskamy na wierzch masy rabarbarowej małe beziki, jeden przy drugim, do zapełnienia całej powierzchni. Z reszty masy bezowej na papier do pieczenia wyciskamy małe beziki – całuski. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza z wierzchu się zasklepi i lekko przyrumieni, a w środku zostanie piankowa. Warto dla tego efektu chwilę suszyć
Karo in the Kitchenmąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz : pół szklanki mocnej herbaty Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru 110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 175 ml zimnej(...)zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.' 2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić. 3. Na biszkopt: Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy
vaniliowoczekoladowaubitymi białkami, więc podczas pieczenia rośnie jakby chciał wyskoczyć z tortownicy. Potem oczywiście opadnie tworząc lekką miseczkę akurat w sam raz do polewy truskawkowo-rabarbarowej. Kaloryczny, puszysty, maślany, ale taki właśnie za mną chodził od dawna. Smaku dopełnia mus na bazie truskawek i rabarbaru oraz całe truskawki ułożone na wierzchu(...)sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek • 1 szklanka cukru pudru • 200 g masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 budyń waniliowy • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-rabarbarowy • 2 łodygi rabarbaru • 1 szklanka świeżych truskawek • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki cukru Dekoracja • pokrojone truskawki • listki mięty Wykonanie: Sernik • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać
To co kochamWiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem, ale bardzo mu to połączenie smakowało. O szpinakowych naleśnikach przeczytałam u Pani Doroty z Moje Wypieki jeszcze w maju. Jednak po raz pierwszy zrobiłam je w tę sobotę. Niestety nie wyszły tak pięknie(...)domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć
Anioszek w kuchniObiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko(...)kaszy jaglanej 1 i 1/4 szklanki wrzątku + szczypta soli + 1 łyżeczka oleju 1 łyżka otrębów owsianych 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowego 9 łyżek serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego 2 duże jajka 3 łyżki mąki pszennej lub owsianej 2 łyżki suszonej żurawiny
Anioszek w kuchnipasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni . W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko , w drugim zaś mandarynka . Połączyłam te idee w jedną całość - zamieniając przy(...)okazji mandarynkę na podobny cytrus - i wyszedł mi dżem rabarbarowy z dodatkiem aromatycznej pomarańczy . Dżemik jest słodko-kwaśny, z wyczuwalnym posmakiem cytrusa. Będzie świetnym dodatkiem na zimę do kanapek albo nadzieniem moich słodkich wypieków :) Składniki na 4 słoiczki o wielkości 200-250ml + mała miseczka do szybkiego zjedzenia : 1,5kg łodyg rabarbaru - przed obraniem 400g cukru kryształ 100g cukru
Grunt to przepis!bałam, zawsze woli ciasta o lekko kwaskowych smaczkach, jedyny tort, jaki zjada w całości i prosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie(...)jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba przygotować mus rabarbarowy: - 600g oczyszczonego, nieobieranego rabarbaru - 5-6 łyżek cukru - 0,5 łyżeczki cynamonu - szklanka śmietanki 30% schłodzonej Drobno kroję rabarbar, zasypuję cukrem, dodaję pół szklanki wody i na średnim ogniu dość powoli duszę do rozpadnięcia rabarbaru. Mieszam od czasu
I tu będę miała takie teupieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6 łodyg rabarbaru (obranych i pokrojonych) 3 łyżki cukru 100 ml wody 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Rabarbar zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj(...)ogniu, aż całkowicie się rozpadnie. Ściągnij z palnika i wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie
Kulinarna (nie)codziennośćpunkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików) 2 kg rabarbaru 800 g cukru 400 ml wody 300 g rodzynek 400 ml białego rumu Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić(...)razem z rumem zmiksować blenderem na mus. Dodać do konfitury, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! U mnie sezon rabarbarowy trwa, dopóki w sklepach można znaleźć te kwaśne łodygi. Spodziewajcie się więc kolejnych rabarbarowych inspiracji już niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkoro Marzena obiecała , że przepis wkrótce się pojawi, to nie mogę już zwlekać - oto słoiczek z rabarbarową zawartością (podobno nie taką najgorszą) ;) Kolor, jak widać, daleki jest od klasycznego różu, ale słowo daję - jeśli się postaracie, to możecie osiągnąć ładny jasnoróżowy efekt. Przede wszystkim, to kwestia tego jaki rabarbar uda się zdobyć, a i pozostałe składniki też mają na barwę(...)wpływ. Najważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami i ostrymi serami
zadanie-gotowanieZgarniętą ze sklepowej półki naręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem(...)przepyszną rabarbarową zawartością. Więcej nie zdradzę ;) Przepis na pewno wkrótce pojawi się na blogu :) Składniki: Ciasto: 320 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 120 g cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 1 kg rabarbaru 3/4 szkl. cukru 3 łyżki wody ziarna z 2 lasek wanilii 20 g masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Składniki
zadanie-gotowanieNiech moc rabarbaru będzie ze mną! Ciasto na niedziel ę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru , natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków . Rabarbar więc dzi ś u mnie rządzi! :) A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym , pod b u dyniow ą pie rzynką i lekkim przykryciem z tartego ciasta(...)szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec
Grunt to przepis!pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem z truskawkami i rabarbarem. Malując sobie paznokcie na rabarbarowy kolor
Smakowity Blog Kulinarnymnie wiosna bez rabarbaru nie istnieje! Co rok produkuję, ciasta i napoje z jego udziałem. Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty! Na start: najłatwiejszy na świecie kompot rabarbarowy! Dla kogo: dla uwielbiających ten orzeźwiający smak dla lubiących naturalne napoje dla szukających przepisu na bardzo łatwy napój Składniki: 2 litry wody 0,5 kg rabarbaru (ok. 5-8 łodyg w zależności(...)myjemy i kroimy na małe cząstki (1-2cm grubości). Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Rabarbar powinien się w tym czasie rozgotować tworząc rabarbarowe niteczki. Gdy wystygnie słodzimy miodem. Jeśli słodzimy cukrem to możemy zrobić to od razu. Możemy pić w całości (bez odcedzania
Mania Wypiekaniagalaretki truskawkowe 4 łyżki cukru* oraz biszkopty do wyłożenia formy Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby się schłodziła. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Dodać truskawki, ja użyłam mrożonych. Wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe(...)trzeba jakoś dokładnie odmierzać). Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki aby masa lekko zesztywniała. Do pozostałej w misce masy serowej dodać mniej więcej szklankę przygotowanego wcześniej zimnego musu truskawkowo-rabarbarowego. Zmiksować do połączenia składników. Gdy masa serowa w tortownicy lekko zesztywnieje wylać na nią masę wymieszaną z musem. Ponownie wierzch ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia
Monia miesza i gotujeCiasto z rabarbarem Tarta rabarbarowa Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Muffinki rabarbarowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa
Passions hobbies lifeSezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce jarzynowej
Czary - gary w kuchniwcale taki nie jest. Polecam! Ciasto; 5 dag masła 10 dag cukru jajko 2 łyzki likieru kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra) Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili(...)gotujemy na ogniu do momentu az będzie wyglądac jak gesty budyn. Foremki ceramiczne smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno foremek. Nastepnie wykładamy nadzienie rabarbarowe a na nie krem budyniowy. Całosc przykrywamy płatem rozwałkowanego ciasta w którym należy zrobić kilka nakłuć widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. i pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.przepisy na lody: Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe. Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe(...)Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek patyczki i foremki do lodów
Kulinarne przygody Gatitydojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie. Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki(...)soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitywalca angielskiego. Jakieś pomysły...? Jeśli więc macie ochotę poczuć smak duńskiego lata, polecam Wam ten deser ogromnie. Może rozbudzi w Was miłość do kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy(...)dokładnie wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia mieszając. Ostudzić. Zupę nalać do miseczek, wyłożyć mus rabarbarowy, tworząc zakrętasy. Podawać z kruszonką. Smacznego! Dla tych, którzy przepis chcieliby wykonać w Polsce - skyr to rodzaj nisko tłuszczowego jogurtu; spokojnie więc można go zastąpić po prostu dość gęstym jogurtem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon rabarbarowy w pełni, najwyższy już czas pomyśleć nad przetworami, w których rabarbar będzie grał rolę główną. Kiedyś, dawno temu, przygotowywałam w słoikach kompot z rabarbaru, lecz zawsze go odcedzałam i rozgotowane łodyżki lądowały w kuble. Postanowiłam nie pchać ich już do słoików i w zamian za to zaczęłam przygotowywać ten intensywny w smaku syrop rabarbarowy. Jest pyszny(...)słodko-kwaśny, wystarczy tylko rozcieńczyć go wodą i rabarbarowy napój gotowy! Polecam!!! Składniki na syrop z rabarbaru 3 kg rabarbaru 2 litry wody 1,2 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego 10 dużych truskawek (opcjonalnie) Rabarbar dobrze myjemy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki (nie trzeba go obierać). Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą
Rozpustne gotowaniedodatku mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem(...)białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę
Rozpustne gotowaniepyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko Pokrojone w kostkę masło, cukier(...)cukier puder. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, znów miksujemy, następnie odkładamy mikser, dodajemy resztę śmietany i mieszamy trzepaczką lub szpatułką. KONFITURA RABARBAROWA: 250 g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi) Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, przekładamy do rondelka
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy Sante . Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata w witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę(...)swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej Sante 1,5 szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu
Kulinarne przygody Gatitykojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez(...)babcia i takie jakie je zapamiętałam. Z tą cudowną bezą z migdałami, którą zawsze podjadałam ilekroć ciasto jeszcze stygło w formie. Gorąco zachęcam do upieczenia jeszcze w tym sezonie rabarbarowym :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta
My simple kitchenSkąd zapala się ten lęk... Nie ogarniam tego. Sama. Brakuje jakiegoś puzzla w tej układance życia... I to nie jednego... Skorzystałam z tego przepisu na babeczki ( klik ), a curd rabarbarowy, który robiłam ostatnio ( klik ) dodałam już od siebie. Moje babeczki nie wyszły takie ładne jak oryginał ponieważ formę do muffinek zapomniałam posmarować i wyjmowanie babeczek kosztowało mnie wiele nerwów. Dlatego(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gdy babeczki wystygną przekroić je na pół i nakładać po łyżce budyniu. Polać rabarbarowym curdem (opcjonalnie). Ten przepis również dodaję do akcji rabarbarowej
My simple kitchencukru 6 żółtek olejek waniliowy 225 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki(...)beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie się rozpadać ale będą jeszcze widoczne kawałki
My simple kitchenSezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy
Szybko Tanio Smaczniecieście warstwa kremowa jest rabarbarowa, wymaga trochę pracy a przed wszystkim cierpliwości (tężenie masy) ale smak tego ciasta warty jest oczekiwania. Składniki (na dużą prostokątna blachę) szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego(...)ciasta) łączymy z połową mleka, podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier, w pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i tą mieszankę stopniowo dodajemy cały cas mieszając do mleka z sokiem rabarbarowym. Gdy masa zgęstnieje dodajemy rabarbar i masło- mieszamy do idealnego połączenia się masy- odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto nasączamy pozostałym sokiem z rabarbaru, kładziemy na to krem rabarbarowy i cierpliwie
greenscarfSezon rabarbarowy czas rozpocząć! :) Zaczynam więc od banalnego w przygotowaniu kremu rabarbarowego- czyli tzw. rabarbarowy curd- w wegańskim wydaniu, bo zamiast jajek krem przygotowywany jest na samych nerkowcach. Gęsty, o delikatnym smaku rabarbaru i wanilii, odpowiednio słodki i w delikatnie różowym kolorze (j eżeli chcecie, by krem miał różowy kolor, to należy wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru!). Do czego można
Kraina Miodem PłynącaPyszny koktajl z mango i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z dodatkiem syropu rabarbarowego domowej roboty, lub innego syropu owocowego. W wersji dietetycznej syrop można pominąć. Polecam szczególnie na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki: (4-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy Przygotowanie: Zmiksować obrane mango(...)sokiem pomarańczowym. Do szklanki wlać trochę syropu rabarbarowego, a następnie przechylić lekko szklankę i po ściance delikatnie wlewać zmiksowane mango z sokiem pomarańczowym. Można udekorować listkiem świeżej mięty. The post Smoothie z mango, pomarańczy i syropu z rabarbaru appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjajeszcze nie koniec rabarbarowych przysmaków!Dziś mam dla Was wspaniały deser , który zachwyci nie tyko podniebienie , ale i oczy! Zarówno dzieci , jak i dorośli będą zachwyceni móc zjeść kwiatka ;)Delikatny , waniliowy, serowy krem przełożony musem rabarbarowym … i dodatek chrupiących ciasteczek oreo ( którymi jakiś czas temu dogodził mi bdsklep.pl sprawia , że zachwycamy się każdym kęsem!Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami(...)się mus. Odstawiamy do wystudzenia.Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno ser … mus … ser … mus do wykończenia składników. Górę zasypujemy potłuczonymi / pokruszonymi Oreo. Do środka wkładamy rurkę do picia. W rurkę wkładamy roślinkę. I gotowe!Odstawiamy
Ostra na SłodkoSezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek!Mięciutkie , puszyste , niesamowicie delikatne …i jak mama powiedziała : ” najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadła! Czyż może być lepsza pochwała?!Lekko kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się z chrupiącą , słodką kruszonką!A dla tych z Was co jeszcze chcą słodkości rabarbarowej mam też inne wypieki(...)Ciasto drożdżowe z rabarbarem … Ciasto budyniowe z rabarbarem …. Ciasto z rabarbarem i pianą … i Naleśniki rabarbarowe – wszystko polecam , bo wszystko smakuje fenomenalnie!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna – ok. 350 g* cukier – 25 g* sól
Ostra na SłodkoTarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzieSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:200 g mąki pszennej50 g cukru50 g zmielonych orzechów laskowych80 g zimnego masła1 jajkomasa rabarbarowa:500 g rabarbaru100 g cukru1 laseczka waniliiskórka otarta z 1 cytryny2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)4 łyżki zimnej wodymasa serowa:150 g serka mascarpone2 jajka1 żółtkoskórka otarta z 1 cytrynysok(...)przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę rabarbarową.Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Wyłożyć na masę rabarbarową.Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie.Przestudzić w uchylonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWbrew moim obawom, okazało się, że karmel idealnie zbalansował kwaśny smak rabarbaru. A tutaj lodowa ściągawka innych smaków, które pojawiły się na blogu.: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe(...)lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 120 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 350 g wiśni nadwiślanki 200 g rabarbaru 70 g cukru Wykonanie
Kulinarne przygody GatityOstatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).Jeśli przygotujesz(...)zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje na 8 bułeczekCzas przygotowania: 3 godziny Składniki:Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki
Kulinarne przygody GatityCześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami. Składniki: * 3/4 kostki masła lub margaryny * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany
Pieprzyć z FantazjąKompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny kompot rabarbarowy. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż Piotrek przywiózł mi sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero(...)znajdziesz go w każdym warzywnym sklepie. Nasze przepisy z rabarbarem w roli głównej: – Babeczki z rabarbarem – ucierane ciasto z rabarbarem – skubaniec z rabarbarem – Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem Ja podpowiem Wam jak wyczarować pyszny, orzeźwiający i tani kompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmango i migdałami , z musem z owoców leśnych , czy mój ukochany ze śliwkami pieczonymi z cynamonem . Ten należy zdecydowanie do czołówki. Jogurtowo- różany pudding i słodko- kwaśny mus rabarbarowy pasują do siebie idealnie! :) Dodatkowo całość nie zawiera nawet grama białego cukru! :) SKŁADNIKI (2 porcje) pudding 200-250g jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka wody różanej(...)łyżeczka miodu (opcjonalnie) mus rabarbarowy 2 duże łodygi rabarbaru 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru) świeże truskawki do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h. Rabarbary obieramy ze skórki, kroimy
DefinicjaSmakuRabarbar to jeden z królów polskiej wiosny, a RABARBAROWE ŚNIADANIE Z PISTACJAMI i gęstym jogurtem to prosty sposób na to, by cieszyć się jego kwaskowym smakiem. Artykuł RABARBAROWE ŚNIADANIE Z PISTACJAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESezon rabarbarowy w pełni, to pierwsze warzywko dostępne w ogródku mojej mamy, a do tego nieodzownie przywołuje u mnie wspomnienie dzieciństwa i smak kompotu. Jego kwaskowate łodygi dostarczają potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C oraz beta-karoten. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go spożywać osoby mające problemy z nerkami i reumatyzmem. Wspomnę tylko, że jest niskokaloryczny(...)zrobić więcej i przechowywać w lodówce. Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w 1/2 szklanki wody ok 15 minut. W pucharku układamy połowę kaszy, posiekane orzechy włoskie, połowę musu rabarbarowego, jogurt naturalny, pozostałą kaszę, a na nią rozsmarowujemy resztę musu i posypujemy rodzynkami. Wg. danych z portalu ilewazy.pl taka porcja to ok 393 kcal w tym 11,8 g białka
Cynamonowe szczęściePyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową! Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać(...)mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut. Na wierzch wylać masę rabarbarową. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniaciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć(...)tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać z bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniaatwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone "do góry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze dobra ;). Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut Porcje: forma 23 cm Składniki: ok. 350-400 g rabarbaru, 300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki marchewki tartej
SzczyptaSmaQ