pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:834/1162)

Tartaletki z rabarbarem 108

Sezon rabarabarowy czas zacząć..na początek tartaletki..pyszne...ja nie dawałam dużo rabarbaru , bo moje córki za bardzo za nim nie przepadają...Takie tartaletki można zrobić i z innymi owocami..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..i Wam też tak radzę. składniki  (na 6 sztuk) 150 g rabarbaru 150 g mąki 125 g margaryny(...)wymieszać  z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej margaryny z jajkami. Dokładnie wymieszać. Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do foremek nakładać po dużej łyżce ciasta, a w środek wcisnąć pokrojony rabarbar. Piec w 180°C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki po meksykańsku :) 677

Pyszna alternatywa nadzienia do naleśników - jeśli lubicie meksykańskie klimaty - zróbcie naleśniki z takim farszem, posypcie serem i zapieczcie - nie pożałujecie :) SKŁADNIKI (dla 3,4 osób - 12 sztuk) 1 naleśnik - ok. 180 kcal naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana- naleśniki będą bardziej puszyste) 1,5 szklanki mąki  2 jajka szczypta soli masło farsz: 200 g mięsa(...)czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kumin ostra papryka 1 łyżka oliwy 1 0 0 g sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżowa babka parzona i życzenia wielkanocne 172

Zapewne większość z Was ma już wszystko do Świąt przygotowane i zaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz stołów pełnych pysznych potraw. Wesołych Świąt!    Składniki:    300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ),  3 żółtka,  30g świeżych drożdży, 65g cukru,  125ml mleka,  50g masła(...)mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny

Z miłości do słodkości
BEZGLUTENOWY CHLEB 155

zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :) SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka mielonego(...)wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze około 30 minut.  KILKA MINUT PRZED końcem pieczenia

Kuchnia bezglutenowa Loli
Pancakes- amerykańskie naleśniki 178

Kiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja, aby wypróbować Pancakes'ów :) Delikatne i puszyste-wprost rozpływają się w ustach! Zapraszam! :) Pancakes po polsku Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka  1 i 1/2 szklanki mleka 75g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku(...)cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać masło. Odstawić na 15 min. Po tym czasie smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej i suchej patelni teflonowej (na średnim ogniu, aby ciasto urosło). Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub jogurtem itp. Smacznego

Tagebuch po polsku
Piernik staropolski z bakaliami 467

Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi. Składniki;    4 jajka(...)wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań 164

Cook Up za nami. Dzięki zaproszeniu od pani Anny Wojtuń z Cook Up 31.10.2015 spotkaliśmy się w kameralnym gronie, aby pod okiem szefa kuchni restauracji Cuccina Ernesta Jagodzińskiego przygotować pyszne dania. Pod jego okiem już mieliśmy okazję gotować w jego restauracji, relacja tutaj . A gwiazdą tegorocznego spotkana były… „Ryby i owoce morza”, oprócz tuńczyka większość z przybyłych nigdy sama(...)owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań. Potrawy przygotowane warsztatach: Przegrzebki z mango i kolendrą Tuńczyk z ananasem i lubczykiem z komosą ryżową Krewetki w cieście kataifii z majonezem wasabi Ośmiornica z chorizo, ziemniakami i zielonym majonezem ze szczypiorku   The post Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
chlebek owsiany z czarnuszką 126

chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany, ale rodzinka tak lubi domowe pieczywo, że nigdy nie da mu wystygnąć.  Składniki: 500 g mąki 10 łyżek płatków owsianych (mogą(...)odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić  tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 106

Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!. Składniki na ok. 15 sztuk: 70 dag mąki  5 dag drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 3/4 szklanki mleka 3 jaja 10 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia: 8-10 dag roztopionego masła 4-5 łyżek miodu 2 łyżki cukru 4-5 łyżeczek cynamonu 1 łyżeczka mielonej(...)cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.  2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon

Apetyczna babeczka
Kopytka z cukrem cynamonowym 170

zwykle takie prosto z wody, polane przyrumienioną bułką tartą z masłem. Z czasem zaczęłam je posypywać jeszcze po wierzchu cukrem (wiem wiem, sposób dziwny - ale wierzcie mi, że pyszny). Gdy zaczęłam przygotowywać kopytka swojej rodzinie, okazało się, że córcia lubi je tylko z masłem, mąż - przysmażone i polane sosem pieczarkowym, mi zaś posmakowały szczególnie dwie wersje - kopytka prosto z wody(...)razie potrzeby) 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: masło cukier cynamonowy SKWORCU 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i obie mąki, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. 2. Porcje ciasta przekładać na deseczkę posypaną mąką, formować w podłużne wałeczki, lekko spłaszczać i ciąć pod skosem kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować

Kto ugości moich gości?
Kruche ślimaczki z cynamonem. 155

Pyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;) Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem  na 20 sztuk 240 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 1 jajko NADZIENIE: 1,5 łyżki cukru (ja dałam nierafinowanego(...)cynamonem i solą przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy cukier z wanilią, pokrojone w drobną kostkę masło, całe jajko i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami 188

mnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie , pyszne i bardzo aromatyczne , a Wiecie, że bazylia to znany od wieków afrodyzjak! Przez żołądek do serca…. Mój małżonek bardzo lubi takie bułeczki na śniadanie! Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami Składniki(...)suszonych pomidorów w oliwie + 4 łyżki oliwy Podgrzej mleko i wodę do pokojowej temperatury, nie więcej niż 37ºC. Rozpuść drożdże i dodaj miód, a następnie mąkę. Zarabiaj ciasto przez 5 minut ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta. Dodaj sól, pokrojone liście bazylii i zarabiaj ciasto przez 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojone suszone pomidory i oliwę. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką

codojedzenia
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 173

się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki.  Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej graham 25 g świeżych drożdży(...)dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i jajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pietruszkę drobno posiekać, utrzeć z serkiem i jajkiem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak przygotować jabłka na szarlotkę? 174

Trzeba mieć cynamon, ponieważ bez niego ani rusz! :) Imbir też trzeba mieć :) I cukier :) No i jabłka - 1,5 - 2 kg :) A potem zagotować, ostudzić i upiec pyszną szarlotkę. Przygotowanie takich jabłek zajmuje góra 30 minut od momentu wyłożenia jabłek na deskę do krojenia, do momentu odstawienia do wystygnięcia :) Aż szkoda nie zrobić! Składniki: 1,5 - 2 kg jabłek(...)zalać wodą Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane! Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamonowe gofry z rumem 184

razem   w wersji słodkiej, z dodatkiem cynamonu i   rumu. Nie jest to może zbyt wydajny przepis, bo wychodzi z niego około 8 gofrów, ale naprawdę są tak pyszne, że warto się pokusić o ich zrobienie z tego przepisu :-) Przepis pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl Składniki na 8 gofrów: 250 g mąki pszennej(...)dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki. Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut. Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania