wiem czy Wam również, ale mi drożdżowe racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli Wam także to może warto do niego na chwilę powrócić, dzięki tym pysznym, słodkim placuszkom? Uprzedzam, że na spróbowaniu jednego się nie skończy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ") 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)dodatkiem soli, dodać mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać
Simply FoodPyszny i delikatny torcik na bazie małych bezików. Oczywiście z bitą śmietaną i owocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego! Składniki : * 5 białek * 300g cukru * szczypta soli * sok z cytryny * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę(...)pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu
Magiczne Życie MartyBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin BlogU mnie nadal klimaty deserowe bez pieczenia. Poprzedni serniczek zjedliśmy nawet nie wiem kiedy, więc dziś kolejna wersja ale na jogurcie i w znacznie mniejszej ilości
Ewa w kuchniDzisiaj polecam przepis na pyszny domowy chleb. Od czasu do czasu przygotować domowy chlebek. Zapach pieczonego chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: Zaczyn: 50g zakwasu żytniego, 130g mąki żytniej razowej, 170ml letniej wody, Chleb: 300g zaczynu, 125g mąki żytniej typ 720, 200g mąki pszennej grahamki, 350g(...)ciepłe miejsce. 2. Chleb: Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut. 3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut. 4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski
Tradycyjna kuchnia Kasipianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj(...)zrobienia musu. A następnie zabierać się za biszkopt. Ja dodatkowo ubiłam trochę śmietanki 36% i dołożyłam konfitury . Ale jeśli chcecie możecie zwinąć roladę tylko z musem, będzie równie pyszna! Schłodzoną masę wyjąć. Roladę rozwinąć bardzo delikatnie i wysmarować najpierw cienką warstwą ulubionej konfitury ,a następnie musem czekoladowym i u mnie- bitą śmietaną. Przez środek zrobić nadzienie z konfitury.Ta operacja powinna
Z Kuchni Do KuchniOgraniczoną Odpowiedzialnością . Mury, wraz z historią wróciły do potomków pierwszego właściciela, jednak receptury wraz z resztą wielkiej Fabryki Przemysłu Cukierniczego „San” (San przejął 3 znacjonalizowane fabryki), zostały sprzedane. Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula, powoli stara się odzyskać swoją pozycję i renomę, jaka miała przed wojną). Produkcja biszkoptów oparta jest na starych recepturach, według których do wypieku używa się(...)jest na blachy z formami biszkoptów. Posypywanie surowych biszkoptów cukrem pudrem. Na 7 minut wędrują do pieca. Po wyjęciu z pieca, odstawiane są do ostygnięcia. Takie ciepłe biszkopty są pyszne :) Biszkopty pakowane są do pudełek. Stary basen do przechowywania jaje w wapnie w okresie zimowym ( gdy kury się gorzej niosły ) - obecnie nieużywany. Stare formy drukarskie do opakowań
królestwo garóworaz spełnienia najskrytszych marzeń. My już dziś chciałyśmy Wam, nasi drodzy czytelnicy życzyć przede wszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym oraz samych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z
moj przepis naZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem
Mała CukierenkaŚwiętomarcińskie , przepyszne z nadzieniem z białego maku . Polane lukrem , rozkosz dla podniebienia :) Zapraszam jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Ja swoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki z Młyna zbo ż owego w Szadku Do lukru użyłam aromatycznych Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Zapraszam :) Składniki(...)Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem
Mała Cukierenkaniedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki z dymką i chili. Są idealne jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna , Justinka i Joasia . Składniki: 2 duże jajka 150ml mleka 65g masła 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pęczek szczypioru pokrojony w cienkie plasterki(...)mlekiem, dodać roztopione mleko, wymieszać, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać papryczkę chili, szczypior oraz kolendrę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z cytryny. Smacznego
Codzienne Gotowanietydzień, by przekonać się, że to nie to... Ech, trzeba będzie znaleźć jakiś serwis. Tymczasem muszę Was raczyć tym, co mam na komputerze. Ale nie martwcie się, to też pyszne rzeczy! :D A te ciasteczka sprawdzą się idealnie w sezonie jesiennym :) No i występują na kartach "Skazanych" :) CIASTECZKA SZAFRANOWO-CYNAMONOWE Składniki na masę szafranową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram(...)gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - kilka łyżeczek cynamonu Przygotowanie masy cynamonowej: Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cynamonem. Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cynamonowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej
Życie zamknięte w smakuNajprostsze lody do zrobienia jakie znam. Przypominają mi dzieciństwo, gdy razem z siostrą je robiłyśmy. Nie miałyśmy foremek z patyczkami na lody i robiłyśmy je
W kuchni u Monikiorganizowanej na durszlak.pl, przedstawiam Państwu zdrowe gnocchi o smaku lawendy i melisy, przygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam! Zapraszam! Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu(...)łyżki mąki pszennej - 1 duże jajko Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przygotowaniu wystudź całkowicie, posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj 2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNINiedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis(...)duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie. Nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder ManufactureDelikatne kokosowe placuszki z truskawkami , posypane różanym cukrem to pyszne danie na ciepłe, letnie dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej porze dnia zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej(...)solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. -Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej
Zakamarki mojej kuchniPyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Danianiestety ja i szpryca nie bardzo się lubimy, chociaż kto wie, może kiedyś przypadniemy sobie do gustu. Przepis na muffinki dostałam od znajomej, Ania- bardzo dziękuję- były pyszne ;) Zapraszam;) Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych(...)zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz
Krakowskie smaki AniPyszny chlebek na zakwasie z dodatkiem zarumienionej cebulki. Chlebek mieszany, bo z różnych resztkowych mąk, które miałam w szafce. Mąki oczywiście z Młynu Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej typ 650 200 g mąki pszennej graham typ 1850 300 ml letniej wody(...)oleju. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić
Monia miesza i gotujePyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki(...)się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto by przestygło
Ciasteczkowy PotwórSkoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki(...)składniki siekamy razem. Mleko gotujemy i zalewamy nim amoniak. Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe
Lawendowe Niebojedzenia. Myliłam się! I dobrze! Bo tak dobrych precli nie jadłam nigdy w życiu. Do tego są tak łatwe do wykonania, że aż grzech nie spróbować ich upiec. Są pyszne! Puszyste i z elastyczną skórką. Pycha! 'precle Cioci Ann' Składniki (na 16 precli): - 4,5 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 4 łyżki masła + 100g - 6 łyżek brązowego cukru(...)dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości
CookYourselfMoje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem(...)drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, rozczyn i miód. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. (uwaga! należy bardzo długo wyrabiać! ręcznie ok.30 minut, w mikserze, za pomocą haka ok.10 minut) Ciasto przykryć folią i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania
CookYourselfZainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami. Spróbujcie:) Składniki: 1kg ziemniaków 200g szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz na s os serowo-łososiowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm. Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJennie Shapter "The bread and bread machine bible". Nie powinny być takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić(...)maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć
Stare GaryMurzynkowa rozkosz to połączenie pysznych murzynków z masą śmietanowo galaretkową składniki : 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki kakao 5 jajek 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 cukier waniliowy Masa ; 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 galaretki malinowe 3 łyżeczki żelatyny 3 galaretki czerwone 16 murzynków Blaszka 30/30 Wykonanie; Jajka ubić(...)żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę lekko ściąć ) 2. troszkę masy 3. murzynki ( ściąć podstawę waflową ) 4. Masa śmietanowa 5. Tężejąca galaretka czerwona Odstawić na 2 godziny do lodówki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj mam dla Was swoje pierwsze ravioli. Wrażenia? Pyszne, z kremowym, pomidorowym wnętrzem i aromatycznym sosem. Mocno wyczuwa się także świeżą bazylię i oregano. Ale najlepsze jest w tym świeży makaron oraz serek Apetina z pomidorami i bazylią, który jest kropką nad i tego dania. Składniki /8-9 szt./: 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli kilka(...)przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką i przykryć miseczką lub ściereczką i pozostawić, by odpoczęło. W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na ok. 30 sekund a następnie
Pasja SmakuWalentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityPyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"! Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka mleka(...)łyżeczki cukru trzcinowego, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki
Smaczne ZdrowePaulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób(...)receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego
W kuchni Karmel-itkiWspaniały smak tworzą nie tylko wyszukane składniki i przyprawy, ale przede wszystkim te najprostsze, znane wszystkim, ale połączone w ciekawy sposób! Dzisiejsze kotleciki kurczakowe są bardzo
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj zabrałam się w końcu za cisto drożdżowe. Ostatnio kupiłam drożdże, więc trzeba je było wykorzystać. I oto powstały buły nadziewane dżemem jagodowym. A buły wyszły
Moje pyszne gotowaniePiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiPyszny i bardzo zdrowy chlebek,na mące orkiszowej,otrębach,słoneczniku i orzechach-nie rozpada się i długo zachowuje świeżość-do tego robi się banalnie prosto-polecam i lecę robić kolejny bo już zjedliśmy-mniam.... Składniki: 300g mąki orkiszowej (TYP 630/650 lub 700) 150g mąki pszennej 450ml letniej wody 7g drożdży instant ½ szklanki szklanki otrąb ¼ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki(...)składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego
Swojskie jedzonkoDziś przepis na bułki z mąki pszennej oraz żytniej razowej. Pyszna, chrupiąca skórka z ziarnami siemienia lnianego, w sam raz na śniadanko :) Do przygotowania bułek wykorzystałam mąkę bio żytnią razową od eSłoneczko . Składniki: * około 200 g mąki pszennej+ 2-3 łyżeczki do zrobienia zaczynu * 250 g mąki żytniej razowej * 230 ml letniej wody * 100 ml letniego mleka * 1 łyżka(...)łyżkami mąki, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blachę
Zrób to smacznieKochani dzisiaj mała przypominajka przepisu na pyszne knedle ze śliwkami, przepis na knedle przypomniałam Wam na Facebooku i bardzo Wam się spodobał, więc wrzucam na bloga przypomnienie tego przepisu. Knedle robi się bardzo łatwo i szybko. Wszystko to kwestia proporcji, z tego przepisu knedle robi moja babcia, mama no i ja i moja siostra ;-). Można rzec, że to przepis rodzinny(...)Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta formujemy z niego kulę, którą spłaszczamy w dłoniach na placek. Układamy wydrylowaną śliwkę i dodajemy cukier (np. waniliowy, migdałowy, bądź brązowy z cynamonem), całość zagniatamy
SMYKWKUCHNItakie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę pszenną wymieszałam z mąką samo rosnącą..taką akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 180 g cukinii 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania(...)ciepłej wody i odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min.Następnie ciasto podzielić na kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć lekko na dłoni, i "zbierać" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formować
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już Wam wspominałam, że uwielbiam ciasteczka owsiane , więc obowiązkowo i regularnie goszczą w mojej kuchni. Te są pyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie(...)cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeobżerać. Tak, dosłownie, bo ciasteczka są takie pyszne, że ciężko przystopować na 2 - czy 5. W moim przypadku (wstyd się przyznać) koniec nastąpił po... 14-tu. Że są pyszne, rewelacyjne - to mało powiedziane. Zachęcam, abyście sami wypróbowali przepis. U mnie ciastka zdecydowanie wpisały się do grafiku obowiązkowych wypieków i to do tych częstszych. (około 33 sztuk) 170g mąki pszennej(...)wymieszać. (Masa będzie dość gęsta, więc warto użyć drewnianej łopatki lub zwykłej łyżki.) Do dokładnie połączonych składników - wsypać posiekane (obie) czekolady, bakalie oraz szczyptę soli. Masę ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Kuleczki układać (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie trzeba spłaszczać. Podczas pieczenia same osiągną płaski kształt ciasteczka - dlatego należy
Di gotujePyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego masła 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 gram świeżych drożdży 0,5 szklanka letniego mleka 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram płatków migdałowych(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniaefektem wow. Zniechęciło mnie to do robienia gofrów, ale po jakimś czasie naszła mnie ochota i wyszukałam przepis idealny do gofrownic o małej mocy. Udały się – były pyszne, ale pech chciał, że gofrownica się zepsuła. Ironia losu. Na szczęście nie ma tego złego, bo kupiłam nową firmy Tefal – także 3w1. Póki, co sprawdza się rewelacyjnie. Przepis, z którego(...)musi być dobrze rozgrzana. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, jajka, wodę, olej. Całość zmiksować na gładką masę – czasem jak Staś ma natchnienie pomaga mieszać ciasto. To nawet dobry pomysł, bo wtedy bardziej mu smakuje :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzane płytki gofrownicy nakładać chochlą porcje, rozprowadzić tak, by pokryło całą powierzchnię. Docisnąć
Niebieski kubek z kawaPolska złota jesień to najlepszy czas na nasze pyszne polskie jabłka. Dziś zapraszam Was na puszyste placki z jabłkami. Czy Wam też kojarzą się z dzieciństwem ? Moja babcia zawsze posypywała je obficie cukrem pudrem. Do zrobienia placków dodałam wody gazowanej zrobionej w ekspresie Sodastream . Dzięki dodatkowi wody gazowanej placki są bardziej puszyste i delikatne. Puszyste placki(...)olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste. Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu specjalnego okrągłego nożyka przeznaczonego do tego celu. Wtedy jabłka nie musimy
Kulinarne przygody Gatitychleb, ja mam kolejny przepis, a Wy? Wy możecie poczytać sobie znowu o moich przygodach :) A właśnie, macie jakiś pomysł na kolejny chlebek? :) Inspirację czerpałem z bloga O Pysznym Jedzeniu . Szkoda, że od ponad roku jest już nieaktualizowany, bo przepisy są tam naprawdę rewelacyjne. Z tych składników wyszły mi dwa bochenki: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)mąką. Całą resztę składników wrzucamy do garnka i lekko podgrzewamy. Nie za mocno, żeby nam drożdże nie padły. Jak będzie ciepłe to wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, powinno być dość elastyczne. Tradycyjnie już przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Na 2 godziny. Po tych 2 godzinach przekładamy do foremek (a chyba się
Marder&Marder ManufactureZakochałam się w tych ciastkach :) Zdrowe, mało słodkie i pyszne. Czy jeszcze kogoś trzeba zachęcać? :) Idealne do chrupania na drugie śniadanko. Na przykłąd w takiej wersji: pokruszone ciastka, do tego jogurt naturalny ze szczyptą cynamonu a wszystko polane łyżeczką miodu... :) Długo u mnie nie poleżały - jakieś krasnoludki dobrały się do puszki i ciastka trafiły do ich brzuszków :D Zatem niebawem(...)pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka i układać je na lekko natluszczonej blasze. Piec około 15 minut w temperaturze
My simple kitchenzamiast pieczarek użyłam papryki, którą mogę jeść na okrągło. A w ogóle składniki farszu można dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. ,,Róbta co chceta" a i tak jest pyszna. Dla mnie to coś w rodzaju sałatki jarzynowej zawiniętej w żółty ser. PYCHA!!! Składniki: 1/2 kg żółtego sera Farsz: 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 2 ogórki(...)kawałku serki topione, śmietanę i musztardę. Masę mieszam z pokrojonymi warzywami. Ser żółty wkładam do woreczka foliowego i gotuję, aż nabierze płynnej konsystencji. Wyjmuję na blat, rozwałkowuję jak ciasto, na cienki placek, wykładam farsz i zwijam w roladę. Całość wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenKawowa, chociaż smak kawy mało wyczuwalny:( Co oczywiście nie znaczy, że babka jest zła:) Wręcz przeciwnie, babka jest pyszna, bo ma lekki posmak czekoladowy i jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej(...)ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić
In my kitchenmazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce śmietanę kremówkę doprowadzic do wrzenia. Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieszczęsną jaglanką - padło oczywiście na placuszki, które de facto można zrobić praktycznie ze wszystkiego:) I po raz kolejny okazało się, że to był rewelacyjny pomysł - wyszły naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: Kasza: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 szkl wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było(...)miski, dodać jajko i tyle wody, żeby dało się kaszę zmiksować blenderem. 3. Do zmiksowanej kaszy dodać mąki, proszek i cukier puder, wymieszać dokładnie. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię (lepiej robić małe placuszki - łatwiej będzie je przekręcić, smażyć na rumiano. Podawać z dowolną konfiturą - u mnie wiśniowa lub obsypane cukrem pudrem. Podawać z dżemem i bitą śmietaną
Kto ugości moich gości?cicho sza ;) schowałam na długie, zimowe wieczory. Nie za bardzo wiedziałam co z tymi wiśniami zrobić, z czym je połączyć, aby się n ie zmarnowały. I tak oto powstały pyszne i aromatyczne muffinki, na lekkim rauszu. Mam ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody(...)lekko przestygnie połączyć ją z jajkiem, jogurtem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości, a na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki banana. Piec 20 minut w piekarniku
Kuchnia w opałachbyło pyszne! Podczas "smażenia" unosił się piękny, można powiedzieć typowy, "racuszkowy" zapach (chyba wiecie o co mi chodzi :D). Jak nie, koniecznie przyrządźcie sobie takie placuszki :) W przepisie użyłam dwa rodzaje mąki i dodałam domową konfiturę, był również akcent "chrupiący", dzięki ziarenkom "Słoneczne Pola" od Ziarenkowa :) Składniki: - 1 duże jabłko (165 g) - 100 g dowolnej konfitury (u mnie aroniowo(...)ziarenek " Słoneczne Pola " Przygotowanie: Jabłuszko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia się. Smażyć be użycia tłuszczu, nakładając po jednej łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu placuszków pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Smacznego :) Ja podawałam polane jogurtem naturalnym i posypane jagodami i ziarenkami :) Pycha
Zdrowie na języku :Pwiecie, jak kocham zwierzaki (płakałam nawet nad chorymi rybami, pamiętacie?). Niektórzy mogą powiedzieć, że przesadzam, ale takie przycinki, umykają mojej uwadze. Słuchajcie, jestem pewna, że jedliście kiedyś na śniadanie pyszne, słodkie placuszki z owocami. Ja wprost uwielbiam takie poranki i jak tylko mam troszkę więcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem(...)masa będzie jednolita dodajemy partiami mąkę. Mieszamy. Ananasa (najlepiej świeżego - syrop w których są zanurzone ananasy zawiera bardzo dużo cukru) kroimy na małe cząstki i dodajemy do ciasta. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju (bardzo dobrze sprawdzają się tu patenie do naleśników). Podajemy z dodatkowymi owocami, albo zjadamy od razu :) Równie dobre na ciepło jak i na zimno
Słodkie Przyjemnościjogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną(...)moje Babeczki Red Velvet mnie trochę zawiodły (następnym razem pominę w składnikach kakao), ale za to po stokroć wynagrodziły to smakiem. Wyszły bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Jednym słowem – pyszne. Polecam tym, którzy lubią bawić się barwami, ale i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia była Marta, której serdecznie dziękuję za zaproszenie do wzięcia w nim udziału. Lista osób i blogów
mojewypiekiinietylkoOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka(...)mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami. W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę. Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy. Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce
Ostra na SłodkoCynamonowe choinki... Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione. O delikatnym smaku i aromacie cynamonu. Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami. Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 170 g masła; 1/2 szklanki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu; Skórka otarta z całej, średniej cytryny; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 jajo; 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)cynamon i sodę oczyszczoną i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać
Gospodyni MiejskaBardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite! Składniki: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru brązowego 1 jajko 1/2 szklanki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanki płatków(...)krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę
Smakowity Blog Kulinarnysmakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie śniadanie. C. też zjadał z apetytem. Polecam eksperymentatorom i tym, którzy chleba na drożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25(...)posiekanymi dymkami. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKluchy na parze... Pyszne, wyrośnięte pampuchy. Polane domowym koktajlem jagodowym . Niezapomniany smak dzieciństwa. Zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 0,5 l mleka (u mnie 0,5%); 100 g świeżych drożdży; 3 jaja; 2 żółtka jaj; 1/4 kostki margaryny; 1/2 szklanki białego cukru. Sposób wykonania: Jaja i żółtka jaj ubić z cukrem za pomocą miksera na pulchną masę. Mleko podgrzać(...)drożdże wyrosną, na stolnicę/ lub do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, ubite jaja z cukrem i wyrabiać powoli dodając mleko z margaryną (nie wlewać całego mleka na raz, bo ciasto może okazać się za rzadkie). Ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego - do znajdujących się w misie od miksera ubitych jaj z cukrem dodaję mąkę
Gospodyni Miejskaprawie nie spałam(bo przecierz wypracowanie z polskiego samo się nie napisze):P Z tego względu potrzebowałam dużego, porannego zastrzyku energii. Robiąc otrębiankę, przypomniałam sobie o pysznym Karobie, który jakoś tak ukrył się w kuchennej szafce na dłuższy czas. Postanowiłam więc, że dodam go do śniadanka. To był świetny pomysł, dzięki niemu nabrało ono "głębi" smaku, a ze względu(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwatów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania deserów Właściwości prozdrowotne Karobu: – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być
Kuchenny Skrawek NiebaOznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych. Smażyłam już małe pączki , wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót(...)posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę
Kulinarne przygody Gatitydopiero teraz. Od kiedy mój synuś poszedł do przedszkola, nasze poranki w tygodniu nie wyglądają tak błogo jak dotychczas. Dlatego też korzystając z weekendu zrobiliśmy z Gabrielem na śniadanie pyszne maślane bułeczki. Mięciutkie, smaczne, idealne z konfiturą, masełkiem, nutellą… Jak kto woli… U nas było zdecydowanie na słodko. Bardzo Wam polecamy. My na pewno je powtórzymy już niebawem(...)lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nam się spienić. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, ciepłe rozpuszczone masło i jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 1,5-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, lekko podsypując mąką formujemy około 15-16 jednakowych kawałków. Lekko je rolujemy
Made By Mom And Sonubiegłym roku i cieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je łyżeczką, tak same bez dodatków. Dla wielbicieli pierników, ciasteczek korzennych, będzie to rozkosz dla podniebienia. Pyszne, gęste powidła bez dodatku cukru , w połączeniu z przyprawą piernikową Kotanyi (dla mnie jest to idealna przyprawa, bardzo intensywna i co najważniejsze bez dodatku cukru), dosłodzone ksylitolem, wówczas wydobywa się pełnia aromatu(...)jeszcze pasteryzowane. Gotowe powidła nałożyć do przygotowanych słoiczków. zakręcić i spasteryzować. Więcej o procesie smażenia powideł i pasteryzacji zamieściłam tutaj . Tak przygotowane powidła są idealne jako dodatek do kanapek, ciast ale również do zajadania same, samo zdrowie. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowe