pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:827/1162)

Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim 196

Pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem jednej z moich ulubionych przyprawy-czosnku niedźwiedziego. Chlebek fajnie wygląda i świetnie smakuje. Chlebek zrobiony z mąki ekologicznej Młyn Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki czosnku(...)łyżki oleju W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Chleb z niespodzianką 154

Chrupiąca skórka i pyszny miąższ. To definicja chleba pieczonego w domu. Chleb z niespodzianką właśnie taki jest. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant 320 ml ciepłej wody 1 szklanka gorącej wody 10 suszonych fig 100 g orzechów włoskich 1 łyżka syropu klonowego Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy(...)Dodajemy suche drożdże i sól. Figi odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki. Figi i orzechy dodajemy do suchych składników. Dolewamy 320 ml wody i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Do piekarnika wstawiamy puste

My Chcemy Jeść
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 130

chleby, które chce upiec. Na pierwszy ogień poszedł chleb z Bourke Street Bakery. Przepis znaleziony na blogu  Trufli . Chleb jest wspaniały. Ten smak, ten zapach, ta skórka :) Coś pysznego! Składniki: 405 g zakwasu pszennego, 765 g mąki pszennej chlebowej,  1/3 łyżeczki drożdży instant, 400 ml wody, 1 łyżka soli morskiej W misce umieszczamy zakwas, wodę i drożdże - wszystko(...)posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić

Plate of Joy
Maślane bułeczki 131

Pyszne maślane bułeczki które chodziły za mną już bardzo długo. A tak w szczególności od zeszłego piątku kiedy to mój narzeczony zakupił je na śniadanie. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z wypiekami, tyle, że u mnie bez rodzynek. Serdecznie polecam;) Składniki : 0.5 kg mąki 75 gram masła 250 ml mleka 40 gram świeżych drożdży  pół łyżeczki(...)garnuszku, dolać mleko i podgrzać do około 37 stopni. Odlać trochę masła z mlekiem i rozpuścić w tym drożdże. Następnie wymieszać je z mąką, solą, cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem.  Podane składniki na około 13 bułeczek Przepis pochodzi

Krakowskie smaki Ani
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 154

Wyrobić chwilę, uformować wałek i włożyć do formy metalowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 20 minut.  Piekarnik rozgrzać do 150°C. Wierzch ciasta chlebowego zwilżyć wodą, formę szczelnie przykryć z góry folią aluminiową i piec na pierwszym poziomie od dołu około 8 godzin w temp 125 – 150°C (najlepiej przez noc). Ustawienie odpowiedniej(...)godzinę aż do wystygnięcia. Ostudzony szczelnie zawinąć w folię aluminiową, a potem torbę foliową – schłodzić (może być w lodówce), a kroić i jeść najlepiej po 1-2 dniach. Pyszny, aromatyczny – absolutnie wspaniały!!! Pumpernikiel możemy przetrzymywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu miesiącami.  KONFITURA Z POMARAŃCZY I CEBULI Z CHILI  /cytuję za Tessą Capponi-Borawską/  20 dag cebuli

KUCHARNIA
Chlebek dyniowo-marchewkowy 149

ostatni miesiąc miałam bardzo mało czasu na takie przyjemności. Jednakże czas to zmienić! Nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe sprzęty kuchenne! Pełnia szczęścia :) Z początkiem listopada, chcę Was zaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby  był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)" Składniki : 300 g mąki 100 g masła(...)jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 173

Mimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka(...)mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie. Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej. Smażymy

Słodkie Przyjemności
Chleb wieloziarnisty 135

teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty(...)ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej 10 g soli morskiej namaczanka Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże

UgotujmyTo.pl
Chlebek żytni z słonecznikiem 105

Pyszny chlebuś na jeszcze lepsze śniadanko. Nie można dnia zacząć lepiej :D Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 720 szklanka mąki pszennej chlebowej 750 łyżeczka cukru 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju szklanka letniej wody 2 garście słonecznika Wykonanie: Do większej miski przesiać mąkę żytnia i pół mąki pszennej chlebowej. Dodać sól, słonecznik i wymieszać. Resztę mąki(...)pokruszone drożdże, pół szklanki wody i łyżeczkę cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować drożdże. Następnie do naszej miski, dać podrośnięte drożdże i zacząć zagniatać ciasto, stopniowo dodawać wody. Ciasto musi być gęste i nie może być za twarde. Pod koniec dać 2 łyżki oleju bądź stopionego masła. Dokładnie ugnieść, aż będzie odchodzić od ręki (ciasto

Moje pyszne gotowanie
Kajzerki 229

ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Liska opisuje to tak: Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód. Po prostu trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny(...)Liska zawijała swoje kajzerki. Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne :) Moje bułeczki nie wyszły tak piękne i równe jak u Liski, ale trening czyni mistrza - następnym razem będą równiusieńkie ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z lentilkami 153

Ciasteczka z lentilkami... Rumiane, maślane ciasteczka. Z kolorowymi drażetkami. Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci! Składniki: 375 g mąki pszennej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 łyżeczki soli; 220 g miękkiego masła; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 100 g lentilek. Sposób przygotowania: Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać(...)następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Bułeczki ze śliwką 121

Bułeczki drożdżowe ze śliwką  Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony . Polecam :) i zapraszam :) Składniki : 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny Kasi 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 szkl mleka ciepłego 7 żółtek duże śliwki Kruszonka(...)mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około

Sama słodycz i szczypta chili
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie) 266

związku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym  jeszcze podczas smażenia :) Polecam! Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml mleka(...)garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta wbijamy kolejno po jednym jajku cały czas

My Culinary Art
Chlebek bananowy z imbirem i cynamonem 175

Pyszny i łatwy do zrobienia chleb, smak bananów i świeżego imbiru wiruje po kuchni!. A do tego można go zrobić w kilka chwil, a smakuje wybrnie. Składniki; 40 dag bananów 30 dag mąki pszennej łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru pudru  2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 13 dag stopionego masła(...)sokiem z cytryny na gładką masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, banany, cynamon, imbir, roztopione masło. Dołóż ubite jajka. Dokładnie wymieszaj. Natłuść formę i przełóż ciasto. Piecz godzinę w tem 170 C. Jest smaczny na ciepło i na zimno. źródło inspiracji książka ,,Chleb

Apetyczna babeczka
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 198

obiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i serem feta, polecam :) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 125 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Nadzienie: 3 pory (białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka(...)ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania