pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:828/1162)

Niedzielne gofry 193

piżamie i z poczochranymi włosami. Może to być bardzo przyjemny zwyczaj i taki moment podczas ciągłej gonitwy, kiedy wrzucamy luz i niczym się nie przejmujemy. Doskonale sprawdzą się wtedy pyszne gofry. Poprzedni przepis, który umieściłam na blogu, był niezły, ale czegoś mu brakowało. Postanowiłam go nieco zmodyfikować i... wow. Nam gofry bardzo smakowały. Puszyste gofry Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki(...)Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości białek. Gofry pieczemy w nagrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. Podajemy od razu z ulubionymi

Ratunku obiad
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 376

kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego i oryginalnego:) Niestety z braku mąki musiałam się nieźle nakombinować. I w taki oto sposób powstały bardzo smaczne placuszki na bazie kaszy manny z dodatkiem miodu i serka wiejskiego oraz lubianych przez mojego synka rodzynek... Składniki(...)Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.  Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na gorącym oleju.  Podawać

Z miłości do słodkości
szybkie placuszki z kaszą manną 166

Witam Kochani Dziś mam dla Was bardzo fajną propozycję na bardzo smaczne placuszki,które możecie przygotować na śniadanie, kolację lub jako słodką przekąskę :-) Przygotowanie tychże placuszków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 215

    Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus

W kuchni Karmel-itki
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 774

Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez

Kuchnia z widokiem na ogród
Zimowe babeczki 187

już kilka pomysłów, ale na razie ciii ... Dzisiaj mam dla Was urocze małe babeczki w zimowej wersji. Z dużą ilością suszonej żurawiny, pachnące masłem, miodem i cynamonem, z bajecznie pyszną, czekoladowo-miodową polewą. Ona nadaje im rewelacyjnego smaku, nie rezygnujcie z niej więc! Oczywiście, zamiast małych babeczek, można upiec jedną większą.  Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem(...)jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem i sodą. Partiami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki z jagodami i malinami 183

Dziś przedstawiam szybki przepis na pyszne placuszki z owocami. Robi się je naprawdę szybko. Smakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8     Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki(...)mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce i delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe

Gotuję Testuję
Sezamki 266

jest bardzo trudne i rezygnowałam.  W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu. Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze gorącą masę sezamową. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale(...)ziaren sezamu 210 g cukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż

Kuchcik gotuje
Chleb mleczny na zakwasie 128

okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje. Składniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego  500 gram mąki pszennej chlebowej 2/3 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła(...)Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy w dwa bochenki, układamy

Bajeczna Kuchnia
Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym 198

paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się poddusiły i zmiękły zdjęłam gazu. Wystudziłam. Dodałam połowę żółtego sera i pozostałe składniki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam.   Z ciasta pierogowego wykrawałam krążki na pierogi. Na środku każdego krążka nałożyłam łyżeczkę farszu. Zlepiałam brzegi i gotowe pierogi okładam na serwetkę. W sumie wyszło ich 45 sztuk. Mój krążek do wycinania(...)wystarczy 1,5 do 2 minut. Wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyłam na półmisek. Obsypałam gałązkami koperki i pozostałym startym żółtym serem.         Pierogi smaczne, pyszne, delikatne, jednak wyrafinowane w smaku. Spróbujcie i cieszcie się ich smakiem. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys     Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Ciastka z suszonymi owocami i mąką z amarantusa 98

Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pysznie - z delikatnym posmakiem amarantusa. To właśnie mąka z amarantusa nadaje im tego wyjątkowego charakteru, który idealnie komponuje się z mnóstwem suszonych owoców. A ten zapach... Koniecznie spróbujcie! (około 25 sztuk) 125g masła/margaryny 125g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka 100g mąki pszennej 60g maki z amarantusa(...)Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajka i dodać sok z cytryny. Następnie masę połączyć z obiema mąkami. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji - do ciasta wmieszać suszone owoce (morele drobno pokroić). Blachę wysłać papierem do pieczenia (który, że nie przywiera; świetnie sprawdzi się tu Gosia ) i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. Każe

Di gotuje
Czekoladowe tarteletki z malinami 237

Uwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki(...)jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby

Ciastkozercy
Naleśniki z twarogiem i malinami 141

Pyszne naleśniki na słodko z twarogiem, malinami i śmietaną, idealne jako lekki obiad. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7-8 naleśników: 1 jajko 1 pełna szklanka mąki 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka szczypta soli masło klarowane do wysmarowania patelni Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 2 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% garść malin(...)podania cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jajko roztrzepujemy z solą, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dodajemy wodę i mleko. Dobrze wymieszane ciasto powinno być płynne - wkładając i wyjmując łyżkę, ciasto powinno swobodnie spływać, ale odrobina powinna pozostać na łyżce. Odstawiamy na bok na 15 minut. Patelnię porządnie rozgrzewamy, smarujemy masłem klarowanym

My Culinary Art
Kopytka 234

Kopytka to chyba najbardziej znane kluski. Są bardzo pyszne i można je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie. składniki: 1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków 2 szklanki mąki(...)przez praskę i zostawić aby całkowicie wystygły. Następnie dodać mąkę pszenną oraz jajka. Można dodać też łyżkę mąki ziemniaczanej, ale jak nie damy to też nic nie szkodzi. Wyrobić ciasto, ale nie wyrabiać za długo do połączeia składników. Jak gotowe ciasto jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki. Lekko

Monia miesza i gotuje
Rolada szpinakowa z łososiem 756

urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję. Rolada szpinakowa Składniki: Spód(...)sera philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania