oryginał. Nie mniej jednak namawiam Was do mojej wersji. Posmak amarantusa sprawia, że ciastka są wyjątkowe i inne niż wszystkie. Jeśli chcecie - użyjcie mąki pszennej, a ciasteczka też będą pyszne, lecz odrobinkę różniące się w smaku. Najważniejszy jest ten miękki środek i zewnętrzna chrupkość. To pokusa nie do odparcia! (około 15 sztuk) 100g masła 170g cukru 2 łyżki cukru(...)połączyć z solą oraz proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujePyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli(...)miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej oraz zioła prowansalskie i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory i pokrojona mozzarellę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut
Bajeczna Kuchniachrupiąca i zielona. Jak to zwykle u mnie bywa, do środka surówki wrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)octem, cukrem, solą i pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuspecjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)piana będzie szklista, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy orzechy, miksujemy na małych obrotach. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu orzechowy blat przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy
Apetyczna babeczkaoknami szaro i ponuro, a u nas kolorowo - na poprawę humoru najlepsze są słodkości! A zwłaszcza te zdrowe, pożywne i oczywiście pyszne! :) Pancakes uwielbia chyba każdy! Dzisiejsza wersja jest lekka, odpowiednio słodka dzięki obecności miodu i z dodatkiem wspaniałych płatków ryżowych! Użyłam również mąki kukurydzianej, więc placuszki są bezglutenowe! Polecam każdemu na dobry początek dnia! :) Do tego kubek prawdziwego(...)gryczanej) Jajka ubijamy z cukrem waniliowym na puszek. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość łączymy mikserem. Dodajemy miód i płatki ryżowe, po czym nadal miksujemy. Ciasto powinno dość gęste, ale nie za bardzo :) Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej BEZ TŁUSZCZU! :) Dla przygotowania jednego pancakes wystarczą 2-3 łyżki ciasta, które delikatnie łyżką rozlewamy tworząc kółka. Smażymy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dawna miałam ochotę upiec wielkie, czekoladowe ciastka z orzechami. W końcu się zebrałam i o to są ;) Bogate w błonnik, z pysznym posmakiem masła orzechowego. Polecam od czasu do czasu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych ciastek(...)duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego
Powiedz dietom nieKarnawał trwa, Tłusty Czwartek niebawem, więc zapraszam na pyszne smakołyki prosto z Boliwii. Robi się je naprawdę szybko, więc zamiast wychodzić z domu i stać w długiej kolejce w cukierni, spędźcie miło 20 minut we własnej kuchni. A później delektujcie się, małymi lekko faworkowymi rombami, które posypane cukrem pudrem i polane odrobiną miodu z cytryną, będą sprawiały dużą przyjemność Waszym(...)puder płynny miód kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, masło, jajko i wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby, gdyby zbyt kleiło się do rąk, można je delikatnie podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż
Kuchnia w opałachŚwięta świętami,przygotowania przygotowaniami... ale dzieci też upominają się o coś dobrego tylko dla nich. Przygotowałam więc pizzę. Pyszną, z serowym rantem. podałam ją na wspaniałej desce, którą otrzymałam od GRACIARNI - koniecznie zajrzyjcie do tej strony z duszą, rzeczy przepiękne! Składniki: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi. *Na pozostałe ciasto wykładamy kilka łyżek przecieru, rozsmarowujemy. Układamy plastry żółtego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy
Z Majeczką w kuchniZostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl(...)widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo
Gotowanie...to proste !moim przypadku :p) mikser się nie przegrzał . Ciasto powinno być ciężkie i lepiące. Przykrywamy ściereczką i dajemy ciastu odpocząć ok. 15-20 minut. Ponownie krótko wyrobić ciasto i przełożyć do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać chleb ciepłą wodą aby nie obsychał, naciąć wierzch, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż nie podwoi(...)nieco zmniejszyłam temp. (chyba do 200*C) bo 220* wydawało mi się za wysoką temperaturą :) Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia, choć będzie to trudne :) Wasz pyszny, żytni chleb GOTOWY! Smacznego
chili & sugarrzadko z niej korzystam. Zostawiłem więc Madzię sam na sam z trzecią częścią Laleczki Chucky i poszedłem robić bagietki. A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (Madzia posypała je makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić piątą bagietkę. Chociaż warto je zrobić(...)sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie bułek. I jak wyrobimy to przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią żeby je odgazować i wyrabiamy przez kilka sekund. Dzielimy na 5 części i z każdej z nich lepimy bagietki (lub tak jak ja 4 bagietki i 4 małe bułeczki
Marder&Marder Manufacturegóry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) Dziś zostałam nominowana do Liebster Blog przez Whiness . T o moja pierwsza nominacja w tym roku(...)pamięci? nie potrafię wymienić jednej, sporo ostatnio czytam zamiast pisać mgr;p 4. Co dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo jajka i energicznie mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około(...)mieszając by nie przypalić Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną. Te smaczne ciasteczka przygotowała Jadzia. Jedliśmy je w większym gronie i wszyscy oblizywali paluszki, oj pyszne były
Proste PotrawyPyszna babka z nutellą o orzechowym smaku, przełożona kremem orzechowym i polana roztopioną białą czekoladą. Choć babka jest dosyć słodka, to nam bardzo smakowała :) Składniki: 200 g mąki, 200 g masła, 100 g nutelli, 100 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 100 g kremu białego z orzechów laskowych Karmello , 100 g białej(...)obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym jej nie smaruje). Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach. Babka jest nie za dużych rozmiarów, dlatego jeśli chcecie
Aga w kuchniBardzo aromatyczna przyprawa rodem z kuchni bułgarskiej. Może pojawiać się jako mieszanka z solą i papryką mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki ( zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne. Czas :1 godzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów(...)osoloną wodą pod przykryciem by się zagotowała . - mąkę wsypać do miski i osolić . -wlać wrzątek i wymieszać łyżką -gdy woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami ( początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką
Buniabaje w kuchniSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru(...)żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Passions hobbies lifektóre zajadamy na codzień, to zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również(...)oliwek W misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać. Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte. Otrzymane ciasto wyrobić jeszcze chwilę ręcznie tak, by było gładkie i jednolite. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 1h w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić
Smaczne Zdrowekawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają. Składniki na 25 sztuk: 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 20 g orzechów włoskich 160 g miękkiego masła(...)cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm piec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie(...)drożdży instant 250 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Do posmarowania białko 1 łyżka mleka mak sezam Przygotowanie: Wszystkie składniki ciast przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły
Ala piecze i gotujemokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;) Babeczki wypełniłam(...)Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno się je zbierać po przymrozkach. Własnie wtedy aronia traci swoja goryczkę, staje się słodka i po prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych. Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza
Codzienna kuchnia niecodziennamąka wypije) - 100 g mąki żytniej/pszennej razowej - 300g mąki pszennej chlebowej - 1 łyżka soli morskiej - 1 łyżeczka demerary SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie - - po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi - - naoliwiłam i posypałam płatkami - przykrywam(...)ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. - można również po godzinie dopiekać chleb bez formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków
Basia w kuchniZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam chrupać świeże rzodkieweczki czy ogóreczka. Do wypieku chlebka użyłam mąk z Młynu Kopytowa . składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)suszone pomidory pokroić na małe kawłeczki. Mąki wymieszać ze solą i oregano. Zakwas wymieszać z wodą i olejem. Nastęnie dodać pokrojone kabanosy i suszone pomidory oraz wymieszane mąki. Wytrobić ciasto, odstawić do wyrastania na 3-4 godziny ( ja odstawiam na stół przy ciepłym kaloryferze wtedy wystarczy nawet 2 godziny bo ciasto szybko rośnie). Po tym czasie ciasto wygazować-wymieszać
Monia miesza i gotujePyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć(...)Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić
Moje domowe kucharzenieŚwieże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki, zajrzyjcie na ich stronę homemert.pl Składniki: 25 dag miękkiego masła 15 dag cukru szczypta soli 4 jaja 40 dag mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany(...)jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę na bitą śmietanę, dołożyć i nadal ucierać wszystko razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej porcji dodać skórkę i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem
Apetyczna babeczkaRogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio ) Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z cytryny ) Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić
Słodkości i nie tylkoZapraszam na pyszny domowy drożdżowy chlebek który zawsze się udaje. Można do niego dodać różne ulubione dodatki w postaci ziół i ziaren w różnych proporcjach. składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 900 ml letniej wody 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii Kamis 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3/4 szklanki otrąb pszennych(...)otręby, zalać 300 ml wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można
Monia miesza i gotujeJest gorąco, ba, można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie. Pewnie wielu z Was zarzuci mi
W kuchni Karmel-itkirazu pomyślałam, że skoro pastę tahini robi się tak prosto, to tak samo pewnie to masło. Zrobiłam, dodałam dla wzbogacenia jeszcze parę składników i wyszło pysznie! Składniki: * kilka łyżek ziaren słonecznika (sł) * łyżka ziaren lnu (siemienia lnianego) (sł) * oliwa (sł) * przyprawy: czosnek niedźwiedzi (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), majeranek, tymianek (g) Ziarna uprażyłam(...)łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam miodem. Dobre było, choć poza mną nikt nie chciał spróbować;P Placuszki
Zdrowa Kuchnia Sowyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :) Składniki: 550g mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki(...)Odstawić do ruszenia drożdży na około 20 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić
W garach u Gosiwiem czy Wam również, ale mi drożdżowe racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli Wam także to może warto do niego na chwilę powrócić, dzięki tym pysznym, słodkim placuszkom? Uprzedzam, że na spróbowaniu jednego się nie skończy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ") 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)dodatkiem soli, dodać mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać
Simply FoodPyszny i delikatny torcik na bazie małych bezików. Oczywiście z bitą śmietaną i owocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego! Składniki : * 5 białek * 300g cukru * szczypta soli * sok z cytryny * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę(...)pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu
Magiczne Życie MartyBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin BlogU mnie nadal klimaty deserowe bez pieczenia. Poprzedni serniczek zjedliśmy nawet nie wiem kiedy, więc dziś kolejna wersja ale na jogurcie i w znacznie mniejszej ilości
Ewa w kuchniDzisiaj polecam przepis na pyszny domowy chleb. Od czasu do czasu przygotować domowy chlebek. Zapach pieczonego chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: Zaczyn: 50g zakwasu żytniego, 130g mąki żytniej razowej, 170ml letniej wody, Chleb: 300g zaczynu, 125g mąki żytniej typ 720, 200g mąki pszennej grahamki, 350g(...)ciepłe miejsce. 2. Chleb: Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut. 3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut. 4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski
Tradycyjna kuchnia Kasipianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj(...)zrobienia musu. A następnie zabierać się za biszkopt. Ja dodatkowo ubiłam trochę śmietanki 36% i dołożyłam konfitury . Ale jeśli chcecie możecie zwinąć roladę tylko z musem, będzie równie pyszna! Schłodzoną masę wyjąć. Roladę rozwinąć bardzo delikatnie i wysmarować najpierw cienką warstwą ulubionej konfitury ,a następnie musem czekoladowym i u mnie- bitą śmietaną. Przez środek zrobić nadzienie z konfitury.Ta operacja powinna
Z Kuchni Do KuchniOgraniczoną Odpowiedzialnością . Mury, wraz z historią wróciły do potomków pierwszego właściciela, jednak receptury wraz z resztą wielkiej Fabryki Przemysłu Cukierniczego „San” (San przejął 3 znacjonalizowane fabryki), zostały sprzedane. Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula, powoli stara się odzyskać swoją pozycję i renomę, jaka miała przed wojną). Produkcja biszkoptów oparta jest na starych recepturach, według których do wypieku używa się(...)jest na blachy z formami biszkoptów. Posypywanie surowych biszkoptów cukrem pudrem. Na 7 minut wędrują do pieca. Po wyjęciu z pieca, odstawiane są do ostygnięcia. Takie ciepłe biszkopty są pyszne :) Biszkopty pakowane są do pudełek. Stary basen do przechowywania jaje w wapnie w okresie zimowym ( gdy kury się gorzej niosły ) - obecnie nieużywany. Stare formy drukarskie do opakowań
królestwo garóworaz spełnienia najskrytszych marzeń. My już dziś chciałyśmy Wam, nasi drodzy czytelnicy życzyć przede wszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym oraz samych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z
moj przepis naZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem
Mała CukierenkaŚwiętomarcińskie , przepyszne z nadzieniem z białego maku . Polane lukrem , rozkosz dla podniebienia :) Zapraszam jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Ja swoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki z Młyna zbo ż owego w Szadku Do lukru użyłam aromatycznych Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Zapraszam :) Składniki(...)Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem
Mała Cukierenkaniedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki z dymką i chili. Są idealne jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna , Justinka i Joasia . Składniki: 2 duże jajka 150ml mleka 65g masła 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pęczek szczypioru pokrojony w cienkie plasterki(...)mlekiem, dodać roztopione mleko, wymieszać, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać papryczkę chili, szczypior oraz kolendrę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z cytryny. Smacznego
Codzienne Gotowanietydzień, by przekonać się, że to nie to... Ech, trzeba będzie znaleźć jakiś serwis. Tymczasem muszę Was raczyć tym, co mam na komputerze. Ale nie martwcie się, to też pyszne rzeczy! :D A te ciasteczka sprawdzą się idealnie w sezonie jesiennym :) No i występują na kartach "Skazanych" :) CIASTECZKA SZAFRANOWO-CYNAMONOWE Składniki na masę szafranową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram(...)gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - kilka łyżeczek cynamonu Przygotowanie masy cynamonowej: Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cynamonem. Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cynamonowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej
Życie zamknięte w smakuNajprostsze lody do zrobienia jakie znam. Przypominają mi dzieciństwo, gdy razem z siostrą je robiłyśmy. Nie miałyśmy foremek z patyczkami na lody i robiłyśmy je
W kuchni u Monikiorganizowanej na durszlak.pl, przedstawiam Państwu zdrowe gnocchi o smaku lawendy i melisy, przygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam! Zapraszam! Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu(...)łyżki mąki pszennej - 1 duże jajko Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przygotowaniu wystudź całkowicie, posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj 2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNINiedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis(...)duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie. Nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder ManufactureDelikatne kokosowe placuszki z truskawkami , posypane różanym cukrem to pyszne danie na ciepłe, letnie dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej porze dnia zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej(...)solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. -Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej
Zakamarki mojej kuchniPyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Danianiestety ja i szpryca nie bardzo się lubimy, chociaż kto wie, może kiedyś przypadniemy sobie do gustu. Przepis na muffinki dostałam od znajomej, Ania- bardzo dziękuję- były pyszne ;) Zapraszam;) Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych(...)zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz
Krakowskie smaki AniPyszny chlebek na zakwasie z dodatkiem zarumienionej cebulki. Chlebek mieszany, bo z różnych resztkowych mąk, które miałam w szafce. Mąki oczywiście z Młynu Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej typ 650 200 g mąki pszennej graham typ 1850 300 ml letniej wody(...)oleju. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić
Monia miesza i gotujePyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki(...)się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto by przestygło
Ciasteczkowy PotwórSkoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo! Amoniaczki Babci Julii Składniki(...)składniki siekamy razem. Mleko gotujemy i zalewamy nim amoniak. Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe
Lawendowe Niebojedzenia. Myliłam się! I dobrze! Bo tak dobrych precli nie jadłam nigdy w życiu. Do tego są tak łatwe do wykonania, że aż grzech nie spróbować ich upiec. Są pyszne! Puszyste i z elastyczną skórką. Pycha! 'precle Cioci Ann' Składniki (na 16 precli): - 4,5 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 4 łyżki masła + 100g - 6 łyżek brązowego cukru(...)dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości
CookYourselfMoje pierwsze domowe bułki hamburgerowe i .... przepis to strzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem(...)drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, rozczyn i miód. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. (uwaga! należy bardzo długo wyrabiać! ręcznie ok.30 minut, w mikserze, za pomocą haka ok.10 minut) Ciasto przykryć folią i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania
CookYourselfZainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami. Spróbujcie:) Składniki: 1kg ziemniaków 200g szpinaku rozmrożonego, rozdrobnionego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz na s os serowo-łososiowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodajemy do nich przestudzony szpinak i wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy kopytka o długości 3-4cm. Wrzucamy partiami do posolonego wrzątku, gdy woda ponownie zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut pływające
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJennie Shapter "The bread and bread machine bible". Nie powinny być takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić(...)maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć
Stare GaryMurzynkowa rozkosz to połączenie pysznych murzynków z masą śmietanowo galaretkową składniki : 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki kakao 5 jajek 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 cukier waniliowy Masa ; 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 galaretki malinowe 3 łyżeczki żelatyny 3 galaretki czerwone 16 murzynków Blaszka 30/30 Wykonanie; Jajka ubić(...)żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę lekko ściąć ) 2. troszkę masy 3. murzynki ( ściąć podstawę waflową ) 4. Masa śmietanowa 5. Tężejąca galaretka czerwona Odstawić na 2 godziny do lodówki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj mam dla Was swoje pierwsze ravioli. Wrażenia? Pyszne, z kremowym, pomidorowym wnętrzem i aromatycznym sosem. Mocno wyczuwa się także świeżą bazylię i oregano. Ale najlepsze jest w tym świeży makaron oraz serek Apetina z pomidorami i bazylią, który jest kropką nad i tego dania. Składniki /8-9 szt./: 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli kilka(...)przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką i przykryć miseczką lub ściereczką i pozostawić, by odpoczęło. W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na ok. 30 sekund a następnie
Pasja SmakuWalentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityPyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"! Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka mleka(...)łyżeczki cukru trzcinowego, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki
Smaczne ZdrowePaulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób(...)receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego
W kuchni Karmel-itki