może miss wśród muffinek, bo nie zachwycają wyglądem i forma, ale musicie uwierzyć mi na słowo, że są pyszne:). Mocno słodkie i mocno krówkowe, wręcz rozpływają się w ustach a co najważniejsze - są banalne w przygotowaniu. Przepis na 12 babeczek. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 15 krówek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka(...)pieczenia, soda, cukier, posiekane drobno krówki) i mokre (mleko, olej, jajko). Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia mas. 2. Do foremek na muffinki wykładamy: łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej, ponownie łyżkę ciasta. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchnipropozycję pysznych placuszków, na kolację, obiad jak wolicie. Placuszki są mięciutkie i szybkie w przygotowaniu, podałam je z jogurtem malinowym, smakowały wybornie:) Zapraszam :) Składniki: 1/2 l mleka 3 jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 175 g jogurtu malinowego Jogobella mleko 3 szklanki mąki pszennej typ 550 olej do smażenia Wykonanie: Do garnuszka pół(...)płynu. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy, dodajemy mleko z jogurtem i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przelewamy do dozownika na naleśniki, jeśli nie macie takiego to przełóżcie do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, wyciskamy ciasto w formie ślimaka. Pieczemy z obydwu stron
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj mam dla Was Kochani propozycję na pyszne śniadanko, albo na kolację. Placki z borówkami, podane ze śmietaną, a całość polana syropem klonowym. "Niebo w gębie" Mi pozostało tylko zdjęcie, bo po plackach nie ma śladu. Wszystko zjedzone. Jednak przepis pozostał i można je usmażyć ponownie. Zachęcam Was również . Składniki 2,5 szklanki mleka 2 jajka cukier do smaku(...)smażenia borówki do posypania śmietana syrop klonowy lub miód Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wsypać borówki i wymieszać. Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą rumiane. Podawać ze śmietaną borówkami
O kuchni z uczuciemWojtusia, następnych po Maksie, łobuzów z Palczewskiego rodu. No może najpierw należałoby opisać jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, którą przyrządziłam także u Mamy - w ten sam weekend co powstało ciasto i indyk. Ale pozwólcie, że zostawię sobie tę konfiturę na deser i stosowną chwilę. Wracając do chrzcin wyjazdowych - to choć pogoda nas nie rozpieszczała trzeba przyznać, że Adaś i Wojtuś(...)blichtru i uroczystego zadęcia, a pełna serdecznego kontaktu z wiarą i bliskimi. Ponieważ mój telefon cały wyjazd przeleżał w pokoju, zdjęć mam mało, ale mogę Was zapewnić, że było pysznie, pięknie, stylowo i niczego nam nie zabrakło za sprawą gościny i pysznej kuchni - głównie dwóch zorganizowanych kobitek - Ewy i Asi jak również sympatycznej obsługi restauracji. No może zabrakło ... czasu
Kuchnia po mojemuDziś mamy niedzielę, więc postanowiłam zrobić sobie pyszne, leniwe śniadanko, gdyż w tygodniu nie mam na to czasu. Śniadanie na słodko to coś, za czym przepadam, do tego mnóstwo owoców, kawa lub sok i taki początek niedzieli jest najfajniejszy. Takie racuszki możecie również przygotować na deser lub podwieczorek, dzieciom z pewnością przypadną do gustu ;) SKŁADNIKI Racuszki(...)waniliowego, Przełożenie: 150 g gęstego serka waniliowego, konfitura z czarnego bzu , owoce, masło do smażenia WYKONANIE Jajka mieszamy z serkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta (podczas smażenia ciasto urośnie), smażymy na złoto z obu stron
słodki bratekzrobić z ugotowanymi ziemniakami, których mamy za du ż o? Możemy upiec pyszny chleb. Chleb, który upiekłam, przygotowuje si ę błyskawicznie, nie potrzebuje wyrastania, jest miękki , wilgotny i pachnący ziemniakami. Do tego dodatek pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Ilość pestek(...)rozgnieść widelcem. W misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, s ó l i pieprz. Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Na koniec stopniowo dodawać mąk ę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze
La grande e la piccola cuocasprawia mi to dużo radości szczególnie kiedy widzę zadowolone buzie moich kochanych łasuchów :) Dzisiaj zapraszam na bułeczki z serem, proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne :) Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka(...)łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę sylikonową
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj polecam babkę gotowaną. Babka jest pyszna i rozpływa się w ustach. Idealna na święta, jak i do popołudniowej herbaty. Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek (25 ml) wódki(...)pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową
Pyszności Słodkościpyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi . Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności. BEZGLUTENOWE(...)cukru) 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 1 jajo szczypta soli himalajskiej Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Pieczemy
peggiwkuchniczekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego moc czekolady i mmmm....jest pysznie. Knedle wyszły idealnie,a eksperyment uważam za udany. Jeśli nie możecie żyć bez czekolady polecam :) KNEDLE z TRUSKAWKAMI w SOSIE CZEKOLADOWYM Składniki: knedle: 1/2 kg ziemniaków(...)przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej
Bon appetit mon amieNaszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy. składniki: 700 g cebuli 1 łyżka masła 1,7 l bulionu 1 czubata łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1 szklanka kluseczek tartych Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko(...)Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotujePyszny, zdrowy chleb pełnoziarnisty z ziemniakami. Uwielbiam ten przepis, ponieważ chlebek długo zachowuje świeżość- jest puszysty, z z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Mniam! Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 4 ziemniaki 1 łyżeczka tłuszczu 1 łyżeczka cukru 1 dag drożdży 1 jajko sól do smaku 1 łyżka siemienia lnianego olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym(...)wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić ciasto ręką aż będzie odstawać od ręki(w razie potrzeby podlać wywarem ziemniaczanym). Dwie wąskie foremki lub jedną większą posmarować
Tradycyjna KuchniaMałe,pyszne czosnkowe bułeczki to coś czego Nam było trzeba w te mroźne dni.Zapach jaki unosił się w domu..Przekonajcie się sami.Najlepiej smakują lekko ciepłe i takie też Wam przedstawiam na zdjęciach Składniki na ok 10-12 szt: 2 1/2szklanki mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 3 łyżki masła + 4 -5 łyżek(...)masła stopić i odstawić do ostudzenia.Do miski wsypać mąkę,drożdże,sól,cukier i wymieszać.Powoli,cały czas mieszając ,wlewać masło i wodę.Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.Utrzeć z 4-5 łyżkami masła na gładką masę,doprawić solą i pieprzem.Wyro
Niespełnione zdolności kulinarnejest tak cudowny, że trudno oprzeć się pokusie zjadania ich bezpośrednio ze słoiczka. A przyznam Wasz szczerze, że zdarza mi się to naprawdę rzadko. Bo choć uwielbiam miody w ciastach, ciasteczkach i innych potrawach, to raczej nie kosztuję ich łyżeczką lub na chlebie. Tym razem było zupełnie inaczej. Miód suski spadziowy z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja tak mnie(...)takich smakołyków o poranku? Myślę, że tak :) Zapraszam Was serdecznie na stronę Pasieki Ambrozja: http://www.pasiekaambrozja.pl/ i fanpage na Facebook Zaglądajcie na mój blog. Już niedługo pojawią się pyszne miodowe inspiracje. Zapraszam
Słodkie okruszkiPyszne muffinki zrobione dzisiaj po południu. Z jesiennym akcentem w postaci marchewki i orzechów ze zdrowymi dodatkami jak mąka owsiana i otręby. Doprawione aromatycznym cynamonem. Ktoś się skusi? Gorąco polecam :) Składniki na 12 sztuk 1 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 - 3/4 szklanki brązowego cukru (w zależności kto jak słodkie preferuje) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)przyprawy do piernika) 4 łyżki chia z otrębami owsianymi (użyłam tych od Melvit ) 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2 garście posiekanych orzechów laskowych - jedna część do ciasta, druga na wierzch W jednej misce mieszamy składniki suche - mąkę, cukier, cynamon, otręby i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, kefir oraz olej. Mokre składniki wlewamy
My simple kitchen