prawie nie spałam(bo przecież wypracowanie z polskiego samo się nie napisze):P Z tego względu potrzebowałam dużego, porannego zastrzyku energii. Robiąc otrębiankę, przypomniałam sobie o pysznym Karobie, który jakoś tak ukrył się w kuchennej szafce na dłuższy czas. Postanowiłam więc, że dodam go do śniadanka. To był świetny pomysł, dzięki niemu nabrało ono "głębi" smaku, a ze względu(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania deserów Właściwości prozdrowotne Karobu: – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być
Kuchenny Skrawek Niebaoczywiście i bez lukru..takie też były smaczne..Przepis znaleziony dawno temu w necie i nie pamiętam gdzie.. Dzięki za wspólne pieczenie ciasteczek..i jestem ciekawa, kto jakie ciasteczka upiekł..zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji. 12 dag masła ½ szkl. cukru 1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)Magiczne życie Marty Zaproszone blogerki : MONIKA z bloga Bon Appetit MAGDA z bloga My simple kitchen GOSIA z bloga Codzienna Kuchnia IWONA z bloga Izioni pyszne smaki JUSTYNA z bloga Nie Pieprz BOŻENA czyli ja z bloga Moje domowe kucharzenie JUSTYNA z bloga Mama i pomocnicy MAGDA z bloga Z miłości
Moje domowe kucharzenielubi tiramisu postanowiłam przygotować jej ulubiony deser w nieco innej formie. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie aż tak bardzo przypominał w smaku prawdziwe tiramisu. Sernik jest naprawdę pyszny, kremowy i wykwintny. Prosty w wykonaniu i idealny na specjalne okazje. Oczaruje na pewno nie jednego J Polecam!! Sernik Tiramisu Składniki: Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie(...)paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem
Mania GotowaniaSkładniki: 3 szklanki mąki (pojemność szklanki to 250ml), 1 szklanka cukru pudru, 4 żółtka, kostka masła - 250g, 16g cukru waniliowego. Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę
W kuchni u Monikiokazja do przygotowywania strasznych smakołyków, nie tylko tych słodkich. Są więc ciasta z pajęczynami, muffinki z pająkami, babeczki z Jackiem Skellingtonem (tylko nie mówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia(...)Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrawdziwe masło orzechowe ma lekko słony smak i pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i tych wytrawnych. Rogaliki drożdżowe, które chciałabym Wam dziś zaproponować, możecie
CiastkozercyFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość
Bernika - moj kulinarny pamietnikszklaneczkach, który skutecznie by nas schłodził wyjęty prosto z lodówki, wyżej wymieniona Mama skutecznie moje plany zmieniła. Dawno, dawno temu (to już ponad dwa lata!) upiekłam drożdżowe ciasteczka , które moja Rodzicielka pokochała od pierwszego gryza. Przypomniała sobie o nich, i choć sama bez problemu mogłaby je zrobić, to wiadomo, że jak zrobi ktoś, to smakuje lepiej . Poczekałam więc(...)być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo się przy tym spociłam. Cóż - warto było! Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam! Drożdżowe ślimaczki cytrusowe Składniki: (na 50-60 sztuk) ciasto: 800 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, więc muszą być pisanki. Nie byłoby ich, gdyby Mój Mężczyzna nie zakupił uroczej silikonowej foremki do pisanek, a skoro już zakupił
Cynamonowe szczęścieZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło
dom-agi.pljego przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy(...)oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie podstawową wersję, ale każdy z Was może urozmaicić ją na swój sposób, który i tak wyjdzie pysznie! Składniki: - dynia (np. 1 sztuka, ok. 1kg odmiany Hokkaido) *opcjonalnie: oliwa z oliwek, zioła, przyprawy Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą
Be Fit Be Strongzwykłe ciasteczka. To ciasteczka nad, którymi pracowałam od wielu, wielu miesięcy…a nawet lat. Nie myślcie sobie, że jestem aż tak ambitna i latami testuję przepisy na bloga. Korzenie tego przepisu sięgają jeszcze do czasów, gdy zdrowe odżywianie było mi totalnie obce – na obiady jadałam mrożoną pizze, na kolacje kilogram winogron. Mieszkałam wtedy w Londynie, a jedzenie śmieciowe wydawało(...)jutro będzie czwarty. Żeby nie było, że jestem żarłokiem – ja zjadłam 2 ciastka, reszta rozeszła się po ludziach, których spotkałam od czwartku na swej drodze :). Totalne wariactwo, ale jak pyszne ; )! Możecie użyć dowolnej czekolady białej. Ja użyłam czekolady słodzonej stewią . Moje ciastka przełamałam gorzką czekoladą – nie jest jej dużo, ale moim zdaniem dobrze przełamuje słodycz białej czekolady. Składniki
Fill The Bowlszklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu(...)sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie. Smacznego
w mojej kuchnimiałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki: 275 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 2 żółtka z jajek L 400 g masy makowej,* orzechy, suszone owoce(...)zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm. Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki. Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane
Plate of Joy