Pyszny, kremowy i różowy sernik na zimno z masą twarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek(...)truskawkową masę) 500 g obranych truskawek 200 g śmietany 30% sok z połowy cytryny cukier puder (do smaku) 6 łyżeczek żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody (na spód) 120 g ciasteczek zbożowych 50 g roztopionego masła 1. Na samym początku rozpuścić masła, a ciasteczka pokruszyć (ja użyłam blendera). Do pokruszonych ciasteczek dodać rozpuszczone masło i wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę
UgotowaćPamiętacie ten blok czekoladowy? rodem z lat PRL-u? nie było słodyczy a do kawy zjeść się chciało coś słodkiego. W sklepach pustki ale mleko w
Moje Małe Czarowaniepostaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi o ser na serniki. Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie Składniki: Spód(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej około 2 szklanki wiśni z kompotu 1 kieliszek wiśniówki Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około
Mania Gotowaniaprzepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć z ekonomicznego punktu widzenia zupełnie nie opłaca robić się ich w domu, bardzo chciałabym spróbować. Bo pyszne są; lekko chrupiąca skórka i mięciutki, wilgotny środek... Podaje się je z dżemem truskawkowym, cukrem pudrem i kryształem. Macza się kuleczkę najpierw w dżemie, a następnie w cukrze(...)uroczo. Ja mam tylko kilka krasnalków, bo ta tradycja bardzo mi się podoba. Stoją już na półkach i parapetach, zerkają na mnie z ramy lustra. Rozkoszniaki. Dla Was mam ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam
Ciastkozercykruszonka - mmm... Bardzo mi się spodobała. Tym bardziej, że C. ma lekkiego fioła na punkcie płatków owsianych - z mlekiem i cukrem to jego ulubione śniadanie, wszelkie ciasteczka z ich dodatkiem znikają błyskawicznie. Pomyślałam, że taka kruszonka też będzie mu smakować (i miałam rację). Od siebie dodałam miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków. Masa serowa(...)owoce samotnie kulała się pomarańcza. A że takie połączenie znam i bardzo cenię, pomyślałam, że będzie dobrym zwieńczeniem deseru. Całość, choć niewiele ma wspólnego z oryginałem, wyszła zaskakująco pysznie. Kremowy, rozpływający się w ustach serek cudownie kontrastuje z chrupiącą kruszonką, a rabarbarowo-pomarańczowy wierzch nadaje całości wyrazu. Obojgu nam bardzo smakowało, i choć porcje wyszły naprawdę spore, dziś deser jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie! Razem z Pawłem przeszliśmy na zdrową stronę mocy i zmieniliśmy nasze nawyki żywieniowe. Nie do końca było to nasz świadomy wybór - zmusiły nas do tego
W kuchni Katiecudowny, że trudno oprzeć się pokusie zjadania ich bezpośrednio ze słoiczka. A przyznam Wasz szczerze, że zdarza mi się to naprawdę rzadko. Bo choć uwielbiam miody w ciastach, ciasteczkach i innych potrawach, to raczej nie kosztuję ich łyżeczką lub na chlebie. Tym razem było zupełnie inaczej. Miód suski spadziowy z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja tak mnie oczarował konsystencją(...)takich smakołyków o poranku? Myślę, że tak :) Zapraszam Was serdecznie na stronę Pasieki Ambrozja: http://www.pasiekaambrozja.pl/ i fanpage na Facebook Zaglądajcie na mój blog. Już niedługo pojawią się pyszne miodowe inspiracje. Zapraszam
Słodkie okruszkiPączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również
potrawyregionalneciasteczka w oryginale nazywają się "Cappuccino-Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła(...)pisałam tutaj , wybrała je Zuzia z książeczki "Plätzchen" z serii "Essen&Genießen", wydawnictwa Happy Books. No i wybrała świetnie, bo ciastka były przepyszne z wyraźnym aromatem cappuccino i pyszną czekoladową dekoracją. Dodatkowo bardzo łatwo się je robi i dobrze się przechowują w szczelnej puszce lub plastikowym pudełku. Przekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy
Kuchnia PrezydentowejSerowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszło ,prawdopodobnie źle lukier utarłam ( tak myślę) bo ciągle mi się zatykało ,i nie miałam już sił( na te kilka pierniczków) walczyć , więc tylko je posmarowałam lukrem i też pysznie Smakują i jako tako wyglądają.Polecam je bardzo !.Zapraszam. 25 dag.mąki przesianej 25 dag.płynnego miodu (to mniej niż 3/4 szkl.miodu a więcej niż 1/2) 1 kieliszek(...)masłem , lekko ostudzić.Wlać rum ,dodać przyprawy korzenne i dokładnie wymieszać.Ostudzony miód Łączymy z mąką , orzechami i zagnieść ciasto.Rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać foremkami pierniki.Potem ułożyć ciasteczka na wysmarowanej masłem blasze i piec 20 minut w 180 stopniach.Wystudzić i polukrować. Lukier: ************** 1 kurze białko 2 szkl.cukru pudru ********************** Lukier dobrze utrzeć i dekorować PIERNICZKI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś proste i efektowne ciacho! Ma w sobie mega dużo kalorii i jest prze...prze...pyszne... Ale kto by się kaloriami przejmował, kiedy za oknem zimno...a filiżanka dobrej kawy w towarzystwie tego smakołyku umili najbardziej pochmurny dzień. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm) Dolna warstwa: - 1 kostka masła roślinnego (250 g) / zwykłego - 1 szklanka cukru - 2 jajka(...)wyłożyć herbatnikami. Pozostałe połamać. W dużym rondlu podgrzewamy masło z cukrem, kakaem i jajkami do momentu zgęstnienia. Odlać pół szklanki polewy. Dodać połamane herbatniki. Wyłożyć na blachę wyłożoną ciasteczkami. Dobrze docisnąć łyżką. Górna warstwa: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki kaszy manny - 200 gr wiórek kokosowych - pół kostki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki soku z cytryny Do rondelka wlać
kawawszklanceMiały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa
Kto ugości moich gości?Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNAJLEPSZE CIASTKA W CAŁEJ GALAKTYCE. (I nie jest to wyłącznie moje zdanie.) Zostały zjedzone co do jednego. Chyba po raz pierwszy w życiu było mi tak
wcinaj toDziś piątek ;) w końcu mogłam się wyspać i poświęcić więcej czasu na śniadanie bez presji że zaraz muszę wychodzić, po standardowych czynnościach takich jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość