Rogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się
W kuchni u MonikiChoć jeszcze nie mamy kalendarzowej jesieni, to jednak aura za oknem jest typowo jesienna. W takie dni jak dzisiejszy, kiedy krople deszczu bębnią o parapet, jedyne
W kuchni KatieZostało mi troszkę niewykorzystanego ciasta czekoladowego, ale nie mogłam pozwolić by się zmarnowało! Dlatego w błyskawicznym tempie zaświtał mi w głowie pomysł na domowe bajaderki. Do
Z miłości do słodkościMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała
Poezja smakuZbyt wielu mam degustatorów w domu. Ale udało się i fotka także zrobiona. Jedyny feler, to szybciutko się skończyły:) Z podanych składników wyszło mi jakieś 35 sztuk. Były pyszne. Składniki: 20 dag płatków owsianych 10 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 100 ml mleka Wykonanie: Masło, cukier i mleko gotuję, dodaję(...)czekoladą i odstawiam by masa przestygła. Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki i układam na desce. Wstawiam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie przekładam ciasteczka na talerz i gotowe
Ciasteczkowy PotwórPrzygotowani do świąt? Pierniczki upieczone? Prezenty kupione? U mnie już wszystko idzie powoli do przodu ;) Mam już prezent dla mamy - świetnej jakości gadżet kuchenny, a to
Domowa cukiernia EwyPyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero do tak przygotowanej formy wykładam ciasteczkowy spód, mocno dociskając
Mango PapajaW weekend korzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w
Rozpustne gotowanieMój laptop w dalszym ciągu znajduje się w stanie śpiączki i gdyby nie fakt, że musiałam wracać do domu z bólem zęba przez kolejny tydzień nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo lubię takie dni jak tłusty czwartek. Smażenie pączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą
dom-agi.plAleż to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję. Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję(...)namówię Was na upieczenie takiego w domu. Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki orzechowe ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNa Święta lubię przygotować coś wyjątkowego, co nadaje się także na prezent, którym mogę obdarować znajomych i rodzinę. Świetnie nadają się do tego tego małe grzybki
Z miłości do słodkościsię do rozwałkowania. Im więcej czasu damy ciastu, tym lepiej - około 5-6 tygodni. Tymczasem do Świąt pozostały jedynie 2 tygodnie! To nic! Po dwóch tygodniach piernik będzie równie pyszny! ;) Rozpoczynamy od rozpuszczenia na małym ogniu miodu, cukru i masła, do otrzymania jednolitej, klarownej masy, której powinniśmy dać przestygnąć. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki: mleko, jajka, przyprawę(...)piernik, ciasto, przekładamy je do miski i przechowujemy w lodówce. Kolejny piernikowy wpis jeszcze przed Świętami! A w nim niezwykle aromatyczny, korzenny piernik oraz małe pierniczkowe ciasteczka, które również można wykonać z dzisiejszego przepisu!! ;) A jak Wasze przygotowania do Świąt! ? :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez(...)można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy
Luźna Kuchniapewnie zna ten patent, a jeśli nie - polecam. Takie proste, a jakie skuteczne! A teraz już zapraszam na sernik. Bo mimo pewnych niedociągnięć, jest naprawdę smaczny - zwarty, kremowy, z pyszną śmietanową polewą, którą uwielbiam. Sernik jagodowy z polewą śmietanową Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód: 140 g ciastek digestive 75 g masła masa serowa: 800 g twarogu 3krotnie(...)cytryny 250 g jagód (świeżych lub mrożonych) polewa śmietanowa: 500 ml kwaśnej śmietany (18%) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z masłem. Powstałą masą wylepić dno tortownicy, wcześniej wyłożónej folią aluminiową. Boki tortownicy posmarować masłem. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z kremówką
Pożeraczka, czyli raz adobrze