Kiedy wygrałam książkę "Grzyby i owoce leśne" nie liczyłam, że znajdę w niej pomysły na słodkości. Jak bardzo się pomyliłam! Jest w niej mnóstwo inspiracji na pyszne słodycze. Między innymi przepis na krem ze zsiadłego mleka z owocami leśnymi. Jako, że owoce leśne mam pomrożone i nie chciałam przed przymrozkami naruszać zapasów, zamieniłam je na cukierki - trufle i mleczko kokosowe(...)100ml kwaśnej śmietany 6 cukierków "Trufli" 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) 2 łyżki wrzątku 1/2 gruszki 1 śliwka 3 łyżki cukru 4 ciasteczka owsiane z orzechami 2 łyżki rozpuszczonego masła Przygotowanie: Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, umieścić w niewielkim, walcowatym naczyniu, dokładnie ugnieść. Schować do lodówki. Mleko podzielić na dwie części, każdą umieścić
Cakes By KejtZe swojego dzieciństwa nie pamiętam szczególnie wielu potraw. Wiem, że najlepszą na świecie śniadaniową, przesłodzoną herbatę miętową zawsze robiła mi mama. Jak ładnie poprosiłam tatę, to
Życie zamknięte w smakuByło już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki(...)mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. wg. "Ciasta i ciasteczka
Anioły w kuchniDrożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy
dom-agi.plMałe, a tak cieszy! Z początku wielkość blaszki oraz potrzebny budżet może zniechęcić, jednak w całkowitym rozliczeniu... jest tego warte- zachwyci każdego. Przygotowane w wielkim pośpiechu
Gotowanie to kochanieOd dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba
UgotujmyTo.plByło już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki(...)mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. wg. "Ciasta i ciasteczka
Anioły w kuchniPyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko. Dla kogo: dla fanów piernika dla chcących poczuć świąteczną atmosferę dla lubiących muffinki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy(...)gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych jabłko (średniej wielkości) szczypta soli Składniki na dekorację: gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki: dwa rodzaje mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do pierników. W drugim naczyniu wymieszać składniki
Mania WypiekaniaNajprostsze lody do zrobienia jakie znam. Przypominają mi dzieciństwo, gdy razem z siostrą je robiłyśmy. Nie miałyśmy foremek z patyczkami na lody i robiłyśmy je
W kuchni u MonikiGeneralnie pierogów nie lubię. Zawsze uważałam, że ta potrawa jest zaklejająca i ma niewiele wartości odżywczych. Wczoraj, w ramach odstępstwa od ścisłej diety, spróbowałam pieroga z
pyszne zdrowościtaką pogodę, gdy na dworze zimno a z nieba sączy się deszcz/ śnieg czekolada wydaje się być jednym z najlepszych polepszaczy humoru :) Zwłaszcza, że sam sernik jest pyszny - ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach :) Przepis na sernik zaczerpnęłam z tej strony ( klik ). Jeśli macie ochotę popełnić ten wypiek to na wstępie uczulam, aby sernik upiec w szczelnej formie(...)wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki
My simple kitchenDuże sylwestrowe pieczenie :D Pyszny, chrupiący i puszysty chlebek razy dwa Składniki: 6 szklanki mąki pszennej 750 4 szklanki mąki żytniej 720 2.5 kubka wody 4 łyżeczki soli himalajskiej 3 łyżki oleju ok.30 g drożdży łyżeczka cukru Wykonanie: Zaczyn: Szklanka mąki pszennej, drożdże i kubek wody wymieszać razem dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut. Mąki(...)koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut. Smacznego :D Polecane na karnawał: Domowe pączki Ciasteczka w chrupiącej panierce
Moje pyszne gotowaniebiscotti to wszelakie odmiany z najróżniejszymi dodatkami. Nie wiem jednak, czy ten podział wymyślili Włosi, czy autor tej teorii... Tak czy inaczej - te podwójnie wypiekane, twarde i mocno chrupiące ciasteczka skradły moje serce od pierwszego gryza . Nie wiem, co w nich takiego magicznego, ale wciągają niesamowicie, i choć można je i miesiąc w puszce przechowywać, u nas znikają w ciągu(...)nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki. Migdałowe biscotti na białkach Składniki: (na keksówkę 11x30 cm) 4 białka 120 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia Łukaszapiekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia. Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę. Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo , aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić(...)obsychały. Gdy już dobrze wyschną, przełóż fefernuski do szczelnych pojemników, w których kruszeją i długo zachowują świeżość i aromat - o ile da się im na to szansę, takie są pyszne :) Formujemy wałeczek i kroimy, jakby to były kopytka. Na blasze. Tutaj pierwsza blacha i brak doświadczenia. Fefernuski powinny być mniejsze, a odstępy między nimi większe. Fefernuski w misce. Fefernusek
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny mój przepis na coś słodkiego do kawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio piekłam to ciasto w tradycyjnej, większej formie. Było tak dobre, że upiekłam je znowu, tym razem jednak w postaci małych babeczek i były pyszne! Polecam!!! Składniki na babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na około 20-24 babeczki 350-400 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)foremek (do połowy wysokości)i w każdą babeczkę wciskamy kilka kawałków rabarbaru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasteczka po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam
Rozpustne gotowanieŚwiąteczne ciasto z suszonych owoców to u nas w domu już tradycja. Żadne inne ciasto nie smakuje tak jak angielskie ciasto świąteczne. Niezwykle wilgotne, przepięknie pachnące
maniapieczeniaJak już się zdążyłam wszystkim pochwalić, byłam na koncercie Justina Timberlake, brak mi słów by opisać jak rewelacyjnie się bawiłam, pozostaje mi tylko powiedzieć, że dla
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcoś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać - na herbatnikach, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Bazowałam na przepisie, znalezionym na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych(...)czekolady (u mnie mleczna) orzechy włoskie Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem
pink envelopegram... Zabawa na godziny. Dosłownie . Niemniej, już w te dwa dni nauczyłam się paru nowych rzeczy, uzupełniam fachowe słownictwo, a przy okazji całkiem nieźle się bawię, przygotowując na przykład ciasteczka Kaja (swoją drogą, muszę kiedyś zrobić je w domu, bo są naprawdę wyjątkowo rozkoszne). O wszystkim Wam napiszę... Jak tylko trochę odpocznę. Chodzę do pracy na piątą trzydzieści, wracam(...)bardziej szczegółowe informacje, bardzo przepraszam, i obiecuję nadrobić w przyszłym tygodniu. Bo wiecie - naprawdę jest o czym opowiadać. Dzisiaj więc mam dla Wam coś szybkiego, a jednocześnie niesamowicie pysznego. Danie idealne na sycące śniadanie lub pyszny podwieczorek. I jeszcze muszę zaznaczyć, że to właśnie był mój pierwszy raz z kaszą jaglaną. Gdy zobaczyłam ten budyń na blogu Oat mornings , zainteresowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawie nie spałam(bo przecież wypracowanie z polskiego samo się nie napisze):P Z tego względu potrzebowałam dużego, porannego zastrzyku energii. Robiąc otrębiankę, przypomniałam sobie o pysznym Karobie, który jakoś tak ukrył się w kuchennej szafce na dłuższy czas. Postanowiłam więc, że dodam go do śniadanka. To był świetny pomysł, dzięki niemu nabrało ono "głębi" smaku, a ze względu(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania deserów Właściwości prozdrowotne Karobu: – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być
Kuchenny Skrawek Nieba