Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki(...)waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, sernik wstawiamy na godzinę do lodówki. Obrane z szypułek i umyte truskawki kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia
Smakowite Daniaczuję się jak w domu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki(...)lodówce. Smacznego! Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniedużych lub 12 małych sernczków - w zależności od foremek) Spód: 100 g mieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy ziemne, można użyć też np ciasteczek owsianych lub samych orzechów) 2 łyżki masła Masa serowa: 200 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 150 g mascarpone 75 g cukru 2 jajka 1 łyżka chałwy 1 łyżka masła sezamowago/tahini (można zastąpić(...)piekarniku a następnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie wstawić do lodówki na ok 2 godziny. No chyba że tak jak ja nie wytrzymacie, to na ciepło są równie pyszne - sprawdziłam ;) 5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, położyć łyżką po "kleksie" w wgłębienia powstałe przy pieczeniu lub - jeśli chcemy uzyskać ładniejszy efekt - włożyć do szprycy i ozdobić serniczki
Kto ugości moich gości?Zapach pieczonych jabłek z dodatkiem wanilii i cynamonu, czy można wymarzyć sobie coś lepszego w szare, jesienne, sobotnie popołudnie. Jabłecznik w połączeniu z dobrą kawą i
dom-agi.plCzas leci bardzo szybko, trochę za szybko. Nic w sumie na to nie poradzę, a trzeba cieszyć się każdym dniem. Rok temu dodawałam pierwszy wpis na
dom-agi.plJuż jeden dzień dzieli nas od Tłustego Czwartku, powiem szczerze, że lubię takie dni, bo wydaje mi się, że mogę bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami
dom-agi.plsposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne nawet drugiego dnia, więc bez problemu można je upiec dzień wcześniej a udekorować w dniu serwowania. Polecam jako pomysłowy deser na Mikołajki, Gwiazdkę lub po prostu grudniowy dzień :-) Muffinki Składniki(...)Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Dodać sok z cytryny. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 90 °C (z termoobiegiem). Rękaw cukierniczy napełnić ubitą pianą i wyciskać na blachę nieduże bałwanki, pozostawiając między nimi odstęp. Suszyć w piekarniku przez
maniapieczeniaMiodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy do Łodzi, gdzie ugościła nas Kasia Biegańska. Niedziela 23 czerwca to ogólnie pojęty Piknik Kulinarny – warsztaty(...)pracy naszego zespołu: Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką , który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Pracowałam z Kingą, Bernadettą, a to co powstało chwalili wszyscy, perliczka była pyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli . Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach(...)około 60 – 80 minut. Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne , - ciasteczka Enrike , - pączki
Smakowy RajUwielbiam letnie dni, czas spędzony na dworze, piękne czerwone truskawki i pyszne mrożone smakołyki! Domowe lody. To prosty, smaczny i zdrowy deser. Idealny dodatek do wszystkich letnich uroczystości. Potrzebujesz tylko kilka minut i miksera, aby połączyć składniki ze sobą. Od tygodnia robimy lody domowe i Lila jak ma ochotę to zje nawet cztery dziennie(...)zawsze będę do tego namawiać. Owocowy potwór Ostatnio pokazałam Ci jakie smakołyki możesz zrobić na kinder party (zobacz tu i tu ) rezygnując ze sklepowych słodyczy. Oprócz takich przekąsek jak ciasteczka, domowe kinder pingui czy domowe kinder country warto podać dzieciom owoce. Najlepiej w jakiś niebanalny sposób. Przedstawiam Ci naszego stworka, który zrobił furorę wśród najmłodszych na urodzinach Lili. Owoce znikały
lady-och-mistrzyni.blogspot.comJakiś czas temu dostałam dużo pysznych, słodkich i bardzo dojrzałych już renklod. Wszystkich byśmy nie przejedli, więc trzeba było coś wymyślić, by śliweczki się nie popsuły. Po chwili namysłu postanowiłam zrobić mus, ale nie miałam czasu pakować go do słoików, zresztą aż tak dużo to by go znowu nie wyszło, więc i mus trzeba było zużyć dość szybko. Pomysłów było(...)Wami :) Polecam, bo naprawdę warto! Lekka pianka cytrynowa z musem śliwkowym na korzennym, ciasteczkowym spodzie przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na ciasteczkowy spód należy przygotować: 350 g ciasteczek - koniecznie korzennych! 200 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na cytrynową piankę: 350 g pianek marshmallow (użyłam waniliowych) 500 g śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy
Ratunku obiadMroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej Wiewióryoczywiście nie może się on obejść bez chrustu czyli naszych polskich faworków. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli(...)delikatnie podsypując mąką, ale nie za dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej). Każdy faworek przekładamy przez zrobioną w nim dziurkę i smażymy na tłuszczu. Ciasteczka smażymy z obydwu stron na delikatny złotawy kolor. Chrust przekładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia. Przed podaniem faworki posypujemy obficie cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smaku