najlepszym z moich pomysłów; do domu wracamy bowiem w śnieżycy z prawdziwego zdarzenia. Wielkie, białe płatki sprawiły, że świat otuliła nienaturalna wręcz cisza; wszystko powoli spowija biały puch sprawiając, że świat wydaje się na wpół martwy, a jednocześnie ani trochę na wpół żywy. Gdy już zza szyby obserwuję ten dziwny, niemalże zimowy świat, dociera do mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej + do podsypania Nadzienie: 120 g zmielonych orzechów włoskich 2 białka 1 laska wanilii 50 g cukru pudru Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno
Smaki Na Talerzuśmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona
Smaczne Zdrowewlać rozmieszane budynie.Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż budynie zgęstnieją. Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić
Kuchnia Pokoleńwierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie
My sweet a lifeprzed zbędnymi wydatkami i zachciankami, które pojawiają się zwłaszcza, gdy idziemy do spożywczego głodni. Zakupy rano, tuż po 8 mają też tę zaletę, że w sklepach są zupełne puchy. Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej
Niedzielny kucharzZamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy
Niedzielny kucharzcałą, a następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do ostudzonej kaszy. Jaja ubijamy z cukrem na puch, a następnie mieszamy z kaszą. Na koniec wsypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut
Cynamonowe szczęścieszklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony budyń. Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią, górną warstwą ma być masa. Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z zapieczonymi kawałkami ciasta
Słodki Zakątekdodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 30dag masła, 25dag wiórek kokosowych, 8 paczek herbatników
Słodki Zakątekciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę
Pani na deserwłoskich 100 g masła Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dodatkowo: słoiczek powideł Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piernik piec
Smakołyki Asipozostaw do ostudzenia. Przygotowanie syropu: W rondelku zagotuj cukier i wodę. Zdejmij z ognia, przestudź, domieszaj rum i kawę. Odstaw. Przygotowanie kremu kawowego: Miękkie masło utrzyj na puch. Odstaw. W rondelku zagotuj wodę z cukrem. W misce ubij całe jajko z żółtkami (trzepaczką lub mikserem), aż do uzyskania puszystej masy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115°C- 118C
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam
Kuchnia u Krysimleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów. Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być. Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Powstanie gładki krem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku