Czosnek marynowany z ostrą papryką lub ziołami 292Czosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli
Codzienna kuchnia niecodzienna
Fantastyczny ketchup z dyni 173Ketchup to niezastąpiony towarzysz wielu dań. Nie wyobrażamy sobie bez niego hot-dogów, pizzy, zapiekanek. Często swym wyrazistym smakiem jest kołem ratunkowym dla niezbyt udanych
Jadło i czytadło
Ziołowy sos pomidorowy z cukinii 256Dziś przepis na pyszny sos pomidorowy z… cukinii. Był już tutaj przepis na cukiniowy ketchup. Tym razem pora na ziołowy sos, który sam w sobie
MarcinChef
Dżem malinowy 191Bardzo prosty i szybki do zrobienia dżem z malin, który nie wymaga przecierania. Słodkie maliny nie potrzebują dużej ilości cukru, ale jak ktoś woli słodsze dżemy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kandyzowany ananas 227Pomysł na tego ananasa znalazłam u Ani, na blogu Aronia - wiem, co jem . Nie jest tajemnicą, że straszny ze mnie łasuch, więc wszelkie domowe słodycze budzą
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 267Sos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę
Poezja smaku
Kimchi, czyli kiszenie po azjatycku 325Kiszona kapusta to domena nie tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki
MarcinChef
Konfitura ze śliwek kalifornijskich 201Konfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir
królestwo garów
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 244Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi
Ogrodnik w podróży
Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 232To ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj
Smaki Ewy
Syrop korzenny 194Syrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym
Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 175Kilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z
Apetyczna babeczka
Dżem z nasionami chia 278Parę słów na temat ksylitolu. Jest to jeden ze składników dżemu. Wspaniały, domowy dżem z nasionami chia i cukrem brzozowym czyli ksylitolem, który ma działanie przeciwgrzybiczne
Szczęśliwa kuchnia
Dżem z nasionami chia 278Parę słów na temat ksylitolu. Jest to jeden ze składników dżemu. Wspaniały, domowy dżem z nasionami chia i cukrem brzozowym czyli ksylitolem, który ma działanie przeciwgrzybiczne
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pindżur 189Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1
wesoła kuchnia