Syrop , sok z melisy Melisa to niezastąpione zioło , zarówno w kuchni jak i w leczeniu różnych dolegliwości ze strony układu nerwowego . Doskonale wycisza i sprawia ,że
Ogrodnik w podróżySuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem listków mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na
Pyry na GazKiedy tylko pod koniec kwietnia na straganie pojawiają się świeże ogórki gruntowe, u mnie w domu zaczyna się sezon na ogórki małosolne i kiszone. Dwa lata
PatiGotujePrzepis zaczerpnięty ze starego mojego zeszytu (1986 r ) Przypominam sobie, że te rzodkiewki były bardzo dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon
Kulinarne przemysleniaBędąc na diecie bardzo często praktycznie codziennie przygotowuję sałatki do pracy. W zależności od tego jakie składniki mam w domu komponuje sałatkę. Uwielbiam truskawki, one też
Kulinarne pyszności MolkiDżemy to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo
Pyry na GazPrzygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednia mąka wymieszana z wodą i kamienne lub szklane naczynie. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych; 3 litry wody; 6 łyżek soli; 3 łyżki białego cukru; Duża główka czosnku; Koper do kiszenia ogórków; 2 korzenie chrzanu
Gospodyni MiejskaNie wie m jak wy, ale ja bardzo często wykorzystuję szpinak w swoich wypiekach – zarówno tych na słodko , jak i na ostro . Kiedyś pokazywałam Wam
Ostra na SłodkoJakiś czas temu zapanowała moda na kiszonki, czyli kiszone warzywa. Uważam, że to bardzo dobra moda, ponieważ wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu w roli głównej pan rabarbar ! W końcu maj to najlepszy dla niego czas. W dzisiejszym wpisie parę słów o właściwościach rabarbaru, o tym
Kulinarne przygody GatitySkładniki – porcja na słoik 4,25 l : 1,5 kg ogórków gruntowych, 2 l przegotowanej ciepłej wody, 2 łyżki soli, zestaw do kiszenia (liście i
Coś bym zjadłaNiedzielny wieczór. Właściwie to późne popołudnie; wieczory dla mnie praktycznie nie istnieją. W każdym razie o godzinie dwudziestej nadal jest ciepło i jasno, a ja mogę
Pożeraczka, czyli raz adobrze