Sezon przetworów uważam za rozpoczęty, a mi jak co roku brakuje słoików, choć staram się nie wyrzucać tych z poprzedniego roku. Mimo to zawsze cierpię na ich deficyt :) Postanowiłam więc przejrzeć oferty sieciówek w poszukiwaniu ciekawych promocji. Poniżej znajdziecie znalezione przeze mnie oferty i informacją o sklepie i czasie trwania promocji. 1. Auchan -> 27 lipiec 2. Alma
Tradycyjna KuchniaZatrzymać lato na dłużej… Kwiaty przekwitają, liście zaczynają opadać z drzew, świeże owoce któregoś dnia się kończą. Jak zachować chociaż cząstkę lata i letnie smaki? Zostają nam przetwory, mrożonki, a – w przypadku owoców – także nalewki. Nic tak nie pocieszy po jesiennym urwaniu chmury i zimowej zadymce jak kieliszek własnoręcznie naszykowanego w środku lata trunku. Zapisz KILKA SŁÓW O NALEWKACH Nalewka
Karo in the Kitchenrazem kompot z czereśni, który warto przygotować, by w zimowe dni cieszyć się smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje. Robicie domowe przetwory? Składniki: czereśnie cukier woda Przygotowanie: Czereśnie umyj, oderwij ogonki. Do wyparzonych i suchych słoików wsyp czereśnie. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie przelej do słoików. Słój zamknij i wstaw do pasteryzacji około
Kukuleczkirazu zakręcać. RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują. Smacznego
kolorowotorcikowokonfitura z czarnej porzeczki Jeśli chodzi o przetwory na zimę to muszę szczerze przyznać, iż czarna porzeczka, to obok czerwonej, jeden z moich ulubionych owoców. Uważam, że właśnie w domowych konfiturach idealnie odnajduje się smak tego niepozornego owocu. Najważniejsze jest by tego smaku nie zagłuszyć zbyt dużą ilością cukru, bowiem aby konfitura była trwała n aprawdę nie trzeba
Miód i pieprzjest przecież skomplikowany w wykonaniu, a jaka satysfakcja, że mamy własne, słodziutkie dzieło :-) Zresztą, ta satysfakcja pojawia się nie tylko przy dżemie z czerwonej porzeczki, ale przy każdych przetworach, które dobrze i smakowicie wyjdą ;-) Ale tym razem skupmy się na czerwonej porzecze i jej przetworzeniu w dżemik. Nie dodawałam do niego żadnych dodatkowych wspomagaczy w stylu żelfix i dżemfix . Jest
WielopokoleniowoUwielbiam przetwory typu 2 w 1. Oprócz pysznych owoców, które mogę wykorzystać zimą do deserów lub ciast zyskuję także smaczny kompot. Składniki 1 kg czereśni ok. 500 ml wody 10- 15 g cukru 1. Z czereśni usuwamy ogonki. Płuczemy pod bieżącą … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZupełnie zaskakujący smak, dodatek cytryny i mięty sprawia, że dżem jest cytrusowy i świeży. Z pewnością cukinia sama w sobie nie jest kojarzona ze słodkimi przetworami, ale ten dżem to prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę. Składniki: - 1 kg cukinii bez skóry i pestek - 15 dag cukru - 1 cytryna, sok i otarta skórka - 1 galaretka cytrynowa
Apetyczna babeczkadzień spędziłam na działce zbierając dobro natury. Przywiozłam ze sobą między innymi czerwoną porzeczkę z której przygotowałam od razu kompot na zimę. Spodziewajcie się również innym przepisów na domowe przetwory :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki cukier wedle uznania 0,5 l wody Przygotowanie: Przebrane, umyte owoce wsyp do słoika. ( do połowy słoika) Zagotuj wodę z cukrem
Kukuleczkirazu zakręcać. RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują. Smacznego
kolorowotorcikowopiekarniku ok 25. min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/ BosowKuchni Artykuł Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSezon na rabarbar już za pasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni . W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko , w drugim zaś mandarynka . Połączyłam te idee
Grunt to przepis!jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy
Bajeczna KuchniaLubię tradycyjne przetwory. Czasem wracam do starych, zapomnianych receptur. Nie oznacza to wcale, że jestem zamknięta na nowe smaki- wręcz przeciwnie. Zwłaszcza teraz, gdy zostałam posiadaczką malutkiego ogródka ziołowego, mam większe pole do popisu. Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem
Wrzosowa Polana