przetwory - 15421 przepisów (strona:321/1029)

Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23130

wiem jak Wy, ale ja od dawna nie kupuję mięsnych konserw w puszkach bo po przeczytaniu składu na etykietach odechciewa mi się ich na długo. Do takich przetworów używa się często resztek mięsa, czasami mielonych nawet ze skórą i kośćmi, i wzbogaca je nie tylko dużą ilością tłuszczu, ale też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd

Smaczna Pyza
Śliwki z cynamonem 229

Zarzekałam się, że w tym roku nie robię przetworów, bo jeszcze z zeszłego stoją w piwnicy nie zjedzone, ale siła wyższa... trochę jednak zrobić muszę, bo nie byłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko

Czary - gary w kuchni
Sok z czarnej porzeczki z cytryną – eliksir na odporność i antystres 218

Czarna porzeczka to niewątpliwie jedno z naszych rodzimych „super food”. W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek i czarnej porzeczki, a z innych owoców dopiero w dalszej kolejności. O leczniczych właściwościach czarnej porzeczki już chyba każdy słyszał. Cenne są zarówno owoce, jak i liście tej rośliny. Lista schorzeń, przy których rekomendowana jest porzeczka […] Artykuł

Wiszniówka
Ajvar, Bałkański sos paprykowy 214

Mój blog utonął w ostatnim czasie w przetworach, a jeszcze wiele zostało do zrobienia, cóż taki to czas, który sprzyja gromadzeniu zapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa

Apetyczna babeczka
Konfitura z fig z orzechami wloskimi 160

dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Konfitura z fig , którą proponuję nie jest słodka. Przygotowałam ją jako dodatek do serów i wędlin. Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. Gotować razem z miodem. 3,5 kg fig, 250 g miodu (u mnie faceliowy), 3 laski cynamonu

królestwo garów
Dżem malinowo brzoskwiniowy z pektyną 158

bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego tutaj raczej "wypełniaczem", smaku brzoskwiń. Dżem z typu niskosłodzonych zagęszczanych pektyną, to mój sposób na tegoroczne przetwory owocowe. Potrzebujemy:  750 g malin 250 g brzoskwiń 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wody Maliny, pokrojone brzoskwinie i cukier zagotowujemy i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec

MamaOskarka
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 359

razu do użycia. Gotowy gorący sos przekładać do czystych słoików,dobrze zakręcić i dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 20 min.    Taki sos robię bez cebuli - wszystkie takie przetwory,które są z cebulą psują się znacznie szybciej. Zależy mi by te pyszności przetrwały zimę i wczesną wiosnę.Od dawna nie kupuję gotowców bo ich smak w porównaniu z tym...sami

Niespełnione zdolności kulinarne
Dżem dyniowy 182

Zastanawiałam się , od czego rozpocząć i padło na mój ulubiony dżem dyniowo-pomarańczowy . Dżemy to ulubione przetwory owocowe jedzone zimą przez nas :) Z pewnością ten przepis będzie smakował każdemu kto lubi nowe smaki :) Jak dla mnie dżem idealnie pasuje do naleśników czy jako nadzienie do rogalików, choć jako dodatek do kanapki również jest pyszny.  Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą

Aromatyczne Podróże
Dżem dyniowo-jabłkowy 205

więc i w tym roku postanowiłam przygotować na zimę parę słoiczków - skończyło się , aż na 11 :-) Z resztą dodam iż w tym roku wzbraniałam się przed robieniem przetworów , a moja piwnica ugina się od nich na nowo i tak co roku :-)  Dynię dostałam od rodziców , którą specjalnie dla mnie wyhodowali u siebie w ogródku , kolejna jeszcze na mnie czeka

Aromatyczne Podróże
Czerwona kapusta 185

Sałatka z czerwonej kapusty  Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów.  Kapusta czerwona  Składniki: 2 kg czerwonej

Aromatyczne Podróże
Leczo z papryki i cukinii do słoika 616

wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 182

przykrywamy pokrywką.Gdy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy jeszcze około 20 minut. Zawsze zagotowuję wszystkie słoiki, czy to dżemy czy inne przetwory mam wtedy 100 % pewność że żaden z nich się nie zepsuje i długo postoi :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
przetwory na zimę - puree z dyni 232

mojej kuchni dynia w natarciu. Jemy dynię, przerabiamy dynię i jest to wszystko jakieś takie optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też

babka w formie
Papryka marynowana z miodem 187

powracamy do przetworów. Tym razem marynowana papryka z miodem. Jadłam paprykę w różnych zalewach, ale zdecydowanie ta z dodatkiem miodu smakuje mi najbardziej. Tej samej zalewy będę później używać do sałatki z zielonych pomidorów, ale to jeszcze nie teraz. Gorąco polecam! Składniki: 2 kg czerwonej lub kolorowej papryki cebula olej 1 liść laurowy do każdego słoika 2 ziarenka ziela angielskiego

kuchnia doski
JAGODY W SYROPIE 166

Smak lata zamknięty na zimę w słoiczkach to zdecydowanie smak owoców. Zima będzie jak znalazł. W tym roku jagody obrodziły, grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropie Składniki: 1 kg jagód 0,7 dag cukru Wykonanie: Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin

Z Majeczką w kuchni