Kolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru mielony imbir do smaku pieprz do smaku olej Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę z 1 szklanki
Tradycyjna KuchniaKolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść. Składniki: 5 kg papryki 2 szklanki octu 10 łyżek cukru 8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego) 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych) 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego
Lili w kuchniobrzeżach miasta. Wiosną drzewka śliwkowe są pięknie obsypane białymi kwiatami a w lipcu i sierpniu rodzą pyszne owoce. Mirabelki są słodkie a jednocześnie kwaskowe i doskonale nadają się na przetwory . Można robić z nich dżemy, powidła czy kompoty. Mirabelki dojrzewając masowo opadają i takie owoce, mocno dojrzałe, ale nie zepsute, są najlepsze. Łatwo też je zebrać spod drzewa
Smaczna PyzaUwielbiamy pomidory suszone. W tym sezonie postanowiłam zrobić swoje własne pomidory suszone. Pomyślałam, że to nie może być trudniejsze niż ketchup czy inne przetwory. Dostałam dość dużo pomidorów, więc mogłam kombinować. Przeznaczyłam na suszenie 2 kg, pełna nadziei, że będę miała zapas przynajmniej na jesień. Niestety wyszło ledwo 2 słoiczki ale za to jakie… Domowe suszone pomidory Składniki
Pyza i SurówkaMama przygotowała nam już całkiem sporo przetworów na zimę. Kompotów nie robi zbyt dużo, bo część owoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot. Składniki: 5 kg jabłek papierówek 2 łyżki cukru na słoik 0,5 łyżki cukru
Lili w kuchniMama przygotowała nam już całkiem sporo przetworów na zimę. Kompotów nie robi zbyt dużo, bo część owoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot. Tym razem do słoików włożyła po gałązce mięty, żeby kompot miał jej lekki posmak. Składniki
Lili w kuchnirobicie już przetwory z jabłek ? Jeśli tak to polecam Wam pyszne jabłka zimę z nektarynkami. Zaś jeśli jeszcze nie to miejcie ten przepis na uwadze, bo takie jabłka są bardzo smaczne. No i nie wymagają dużego nakładu pracy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? Dla mnie prywatnie to połączeni, a do tego ciasto drożdżowe, przypomina niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu. Składniki : 2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu pestek
Weekendy w domu i ogrodzieSzał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną
Pyza i SurówkaZimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem. Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoiczków. Przepis prawie taki sam jak pikle z musztardą tyle, że do zalewy używa się keczupu. Smak keczupu dowolny jaki lubimy, może być pikantny
Monia miesza i gotujedobrego źródła czyli nie nawożona jakimiś świństwami. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych i dość często robię je w różnych odsłonach. Ale z marchewki można też robić przetwory bo chociaż jest dostępna przez cały rok to przecież dużo łatwiej i przyjemniej otworzyć zimą po prostu słoiczek z marchewkowymi piklami czy dżemem. No właśnie - dżem z marchewki. Pierwszy raz jadłam
Smaczna PyzaPrzedstawiam Wam dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu przetworów :) Brzoskwinie w syropie z dodatkiem herbaty Earl Grey. Będą świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, ciasta, lodów. Można też je zjeść prosto ze słoika :) Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l: 3,5 kg brzoskwiń 4 torebki herbaty Earl Grey 500 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1. Brzoskwinie sparzyć, obrać
Moja Galeria SmakuZapraszam na kolejne przetwory na zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek. składniki: 4 kg średnich ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchewki 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju
Monia miesza i gotujeroku nie będę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu . Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk
Smaczna Pyzaprostu nas zasypywały. Zrywałam je co 2 dni w ogromnych ilościach. Wielu znajomych było wtedy obdarowanych, a i tak nie zdążałam z ich bieżącą konsumpcją i przerabianiem na przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę
Weekendy w domu i ogrodzie