głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzidodatkowo do obu garówczosnek - duża główka na gar, może być więcejkoper lub koperek duży pęk na garchrzansól do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wodyprzygotowaniegar nr 1Warzywa umyć.Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kamionkę lub słój wyparzyć. Na dno każdego
Stare GaryKolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U nas każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybamiPrzetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspady długo nie poleżą i szybko trzeba z nimi coś zrobić. Część wykorzystałam do zrobienia tego pysznego dżemu, część zjemy a wieczorkiem może upiekę szarlotkę. Jako, że sezon na przetwory trwa to nie czekam z wpisem bo może ktoś się skusi na zrobienie takiego dżemu bo jest smaczny. Jak mi sie uda zdobyć jeszcze papieróweczki to na pewno zrobię jeszcze
Ewa w kuchnismaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzetworowa ” raczej nie jestem , dlatego przepisów na przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki
Ostra na Słodkosię, nadal im ciut zazdroszczę ;)Dziś zamiast przepisu chciałabym zaprosić Was do zerknięcia na stronę Anielskie Przysmaki. Znajdziecie tam przede wszystkim wspaniałe miody, ale także przetwory, syropy, konfitury i soki. Wszystkie produkty są najwyższej jakości - gwarantuję to Wam :)Co mnie ujęło w tej akurat firmie?Bardzo profesjonalne i życzliwe podejście do klienta, które
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na pomidory trwa. Nadal możemy kupić je w przystępnej cenie, a dodatkowo na targowiskach czy w osiedlowych warzywniakach są pomidory typowo na przetwory. Maja one dużo miąższu, są aromatyczne pyszne. Kiedyś robienie przecierów było prawdziwą udręką: gotowanie, mieszanie, przecieranie...A kuchnia przypominała krajobraz jak po bitwie. Aż kiedyś ktoś podpowiedział mi najprostszy z prostych
Codzienna kuchnia niecodziennaobrazi się za pierwsze zdania tego wpisu :) Chutney zrobiłam przy okazji robienia powideł śliwkowych. Wykorzystałam do tego celu zmielone przez maszynkę śliwki, które są świetną bazą do tego typu przetworów. Proporcje, jakie podaję są na mniej więcej 1 litr takiego przecieru śliwkowego. Składniki: zmielone śliwki , 8-10 średnich cebul , 4-5 łyżek oleju , sól , 3 łyżeczki mielonego
Codzienna kuchnia niecodziennanada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie :) Składniki: około 2-2,5 kg cukinii , około 1 kg pomidorów , 2 średnie cebule , 4 większe ząbki czosnku , sól - do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaTruskawki przekładamy do słoików i zalewamy syropem. Zakręcamy i gotowe. Słoiki nie wymagają pasteryzowania. Pozostały syrop zagotowujemy, przelewamy do słoika i zakręcamy - możemy go wykorzystać do innych przetworów owocowych. Smacznego
Maminek kulinarnyspiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni. Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów. Składniki: -6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg ) -2 kg cukru Wiśnie płuczemy i odsączamy. Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąć trudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni
Maminek kulinarnyNajlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków. Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę, będziemy mieć smaczną sałatkę. Składniki: -3 kg buraczków -1 kg papryki -1 kg cebuli -3/4 szklanki octu -1 szklanka wody -1/2 szklanki cukru -3 płaskie łyżeczki soli -1 płaska łyżka warzywka -pieprz do smaku
Maminek kulinarnykilka miesięcy na strychu - takie jakieś brudne, zakurzone, zupełnie niewyjściowe... Przy tym jednak obłędnie słodkie i pachnące wprost niewiarygodnie. Dżem! Oczywiście, że idealne na dżem.Problem jest taki, że przetworów nie robię - nie chce mi się... Ciągle mam powidła śliwkowe sprzed dwóch lat. No i tak jakoś... Późno już, a to przecież tak długo gotować trzeba... Eee, może jednak innym
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszenia. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią
SzczyptaSmaQ