Sezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne, z pokolenia na pokolenie, takie jak u mojej kochanej babci . Uwielbiam te ogórki Składniki: 1 kg ogóreczków gruntowych zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 8 łyżek cukru 2 płaskie łyzki soli do kazdego słoika
Z Majeczką w kuchnijuż moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski. Układać w słoiku zasypując na przemian cukrem ok. 1 łyżka na mały słoik. Po kilku godzinach pojawi się sok. Pasteryzować
W kuchennym oknie Ewydolać 1 szklankę wody i po zagotowaniu mieszając drewnianą łyżką gotować z 5 minut wsypać cukier żelujący i mieszając gotować z 3 minuty - to opakowanie cukru jest na kg przetworów gorący sos nakładać do słoiczków i mocno zakręcić - użyłam słoiczki po musztardzie , keczupie odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nie chcę się
W Mojej Kuchni Lubięgruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać żelfix 2:1 i gotować z 5 minut mieszając do wyparzonych słoiczków do pełna dodać gorącą marmoladę i mocno zakręcić zostawić
W Mojej Kuchni Lubięgarnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchnizalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy. /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina
Anioły w kuchniliśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:) /źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Anioły w kuchniWprawdzie sezon na robienie przetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna, bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu. Składniki; 3 kg buraków 4 cebule 4 papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu
Anioły w kuchnipunkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;) Składniki; 2 kg ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek
Anioły w kuchnizapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchnićwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchniogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut. żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego
Anioły w kuchniZawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam
Anioły w kuchnikładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut. źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie
Anioły w kuchniNormalnie uzależniłam się od przetworów:))) Dzisiaj powidła śliwkowe..Smacznego Składniki: 1 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru (lub wg uznania), Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i przełożyć śliwki. Gotować przez ok. 10 - 15 min. Ugotowane śliwki smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć
Anioły w kuchni