Kolejne przetwory na zimę. Tym razem dżemik z czereśni i jagódek.składniki:600 g wypestkowanych ciemnych czereśni400 g jagódok 500 g cukruCzereśnie opłukać, osączyć z nadmiaru wody i wydrylować, potrzebujemy 600 g czereśni bez pestek. Jagody również wypłukać i dobrze osączyć. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem, cukru dałam nieco mniej bo czereśnie były bardzo słodkie. Odstawić na kilka godzin
Monia miesza i gotujePost Przetwory domowe, zapasy na zimę pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedokładniej się wekują. Tak przygotowana frużelina nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji. Przechowywać w spiżarni - u mnie jest to piwnica w bloku, ze ścianą z półkami zastawionymi domowymi przetworami :) Istna spożywcza rozpusta na zimę
Grunt to przepis!Kolejna odsłona porzeczkowej serii przetworów :) tym razem dżemik, najlepiej smakuje z chrupiącą bułeczką, ale może być też wybornym dodatkiem np.: do naleśników :) Polecam zrobienie kilku słoiczków na zimę, na pewno nie pożałujecie :) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki,1 kg cukru,Porzeczki obrać, wrzucić do naczynia z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować ok.1-1,5 godziny na wolnym ogniu
Delicious Titbitssię później do ciast czy tortów. Nie ma to jak domowe dżemy - przynajmniej wiem co w nich jest bo te sklepowe zawierają niewiele prawdziwych owoców. Koniecznie zajrzyj do zakładki Przetwory - zobacz co jeszcze można przygotować z owoców i warzyw do swojej spiżarni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMiała do mnie wpaść Sylwia na robienie przetworów. Później okazało się, że umknęła jej informacja, że na robienie przetworów i skwitowała to tylko z oburzeniem, że zawsze ją zapraszam jak coś trzeba robić. :) Ale wracając do wątku głównego wymyśliłam, że w pierwszej kolejności zrobimy sobie knedle ze śliwkami na obiad. Po drodzy Syl zapytała czy tych śliwek nie można zamienić(...)mięso, ale wtedy pyzy, a nie knedle i narobiła ogromnej ochoty. Koniec końców nie zrobiłyśmy ani knedli ani przetworów tylko obaliłyśmy flaszkę. Na szczęście ochota pozostała i kilka dni później sama zrobiłam pyzy z mięsem - po raz pierwszy w swoim życiu. Oczywiście niezaprzeczalnym autorytetem w tej dziedzinie jest wujek Jacek i nawet przez chwile mi nie przyszło do głowy
Brzuszki ŁakomczuszkiLubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki
Smaczna Pyzacałość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna ! Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem
Smaczna Pyzaprzetwory to dosc nietypowe zestawienie. Nigdy przedtem sie za takowe nie bralam, az do tego roku. Sama nie moge w to uwierzyc, ale to juz kolejny raz gdy znikam w moim magicznym schowku w poszukiwaniu sloiczkow. Przestawiam to i owo w nadziei, ze jednak cos znajde. Nie sadzilam, ze to bedzie tak trudne zadanie, to trudniejsze niz przygotowanie powidel, ktore
Przysmaki KarolkiMoją spiżarka jest mała i niestety, mieści się w niej dużo mniej przetworów niż bym chciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory
Smaczna PyzaSmak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie
Grunt to przepis!Rozpoczął się sezon przetworów..., czyli mój najlepszy czas :) Kocham zapach, jaki wtedy panuje w kuchni :) Soki, dżemy, kiszone ogóreczki... i wiele innych pyszności. Tegoroczny sezon zainaugurowała konfitura z truskawek, bo cóż może być lepszego na jesienną czy zimową chandrę od świeżo upieczonej bułeczki z własnej roboty dżemem truskawkowym :) Składniki: 3 kg truskawek, 1,5 kg cukru, 3 godziny wolnego czasu
Delicious TitbitsOgórki po meksykańsku z dodatkiem kukurydzy cukrowej i chili, to rewelacyjny pomysł na pyszne przetwory na zimę. Przepis jest sprawdzony, a ogórki meksykańskie wychodzą świetne
AniaGotuje.plPyszna domowa konfitura do deserów, naleśników czy drożdżówek. W tym roku moje drzewa z czereśniami bardzo obrodziły, więc było co robić. No i ptaki wyjątkowo
IzabelawkuchniNajlepsze przepisy na ogórki małosolne. Jak zrobić ogórki małosolne. 6 sposobów na ogórki małosolne. Ogórki małosolne to jedna z tych rzeczy, na które latem czekamy z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię