przetwory - 14998 przepisów (strona:329/1000)

Kolorowe pikle warzywne 157

Przyznajemy, że w tym roku jeszcze przetworów warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kompot ze śliwek do słoików na zimę 153

Sezon na przetwory ze śliwek już w pełni. U nas też spiżarka zapełnia się słoiczkami z ich udziałem. Dzisiaj dla Was pyszny kompot ze śliwkami w roli głównej. Moja mama przygotowywała taki odkąd pamiętam i dzisiaj dziele się z Wami tym klasycznym ale jakże sprawdzonym i niezastąpionym przepisem. Kompot ze śliwek do słoików na zimę SKŁADNIKI: około 4 kg śliwek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów 185

pewnością Wasze spiżarnie zapełniają się pysznymi domowymi przetworami. U nas cały czas słoiczków przybywa. Dzisiaj przepis z którym spotkałam się nie tak dawno jednakże już od pierwszego kęsa wiedziałam, że nie może ich zabraknąć u mnie. Przepis na ogórki z chilli, papryką i suszonymi pomidorami pochodzi ze zbiorów mojej cioci, a ja tylko troszeczkę zmieniłam jego smak. Przyznam, że przepis

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cytryna do herbaty, w rumowym syropie 223

zaparzonych listków - do samego, czystego naparu. W przeciwnym razie kwas cytrynowy wejdzie w reakcję z substancjami zawartymi w liściach i zrobić się dla nas bardzo szkodliwy. Czy robicie domowe przetwory tak jak ja? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 167

kominku (!) Jednym słowem "aż przyjemnie postać chwilę w kolejce". Ale chwilę, nie całe lato! Czekam więc stale na lato w wersji bez kominka. A czekanie umilam sobie szykowaniem kolejnych przetworów, nie koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i  towarzystwo

KUCHARNIA
CZARNA PORZECZKA -SOK 143

minut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w piekarniku i w nim wekuje przetwory

w mojej kuchni
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 133

dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali Hiram scandinavo ... Ingredienti : 1 kg di rabarbaro 1 kg di zucchero 3 cucchiai di zenzero scorza di 1 limone Esecuzione : rabarbaro

w mojej kuchni
Jabłka w słoiku----Mele in un vaso 229

Składniki 1 kg jabłek 2 łyżki miodu -chyba ,że są bardzo kwaśne to więcej sok z cytryny Wykonanie Jak co roku wśród moich przetworów zimowych nie może zabraknąć tartych jabłek w słoikach.. Polecam! Umyte i osuszone jabłka, obrać, i odrzucić gniazdka nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim miód

w mojej kuchni
Ogórki kiszone 176

puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy. Ogórki są twarde, chrupkie i wytrzymują dwie zimy.  Przepis dołącza do miksa przetwory

Humanistka w kuchni
Papierówek czas - jabłka z rodzynkami 187

Jabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki... Przepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówki szklanka rodzynek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2-3/4  szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy

Humanistka w kuchni
Mus jabłkowy z czekoladą 182

Przepis bierze udział w akcji przetwory:  3 kg papierówek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny 9 kostek czekolady Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę

Humanistka w kuchni
Jabłka na szarlotkę 198

Przepis bierze udział w akcji przetwory: 4 kg papierówek cukier 1, 5  szklanki cukru 2 cukry cynamonowe 1,5 łyżeczki kwasku Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy jakkolwiek. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, wrzucamy jabłka, cukier, kwasek i cukry cynamonowe. Mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem

Humanistka w kuchni
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 252

Zima to znakomity czas na robienie przetworów z cytrusów, na które sezon w pełni, a przez to wysoka jakość owoców i atrakcyjna cena. Do moich ulubionych należy pomarańcza z imbirem i marynowanym czerwonym pieprzem. Słodycz pomarańczy przełamana dodatkiem soku z cytryny, rozgrzewający imbir i pieprz, a na końcu lekko wyczuwalna goryczka. Znakomity dodatek do gorących grzanek lub bułeczek na śniadanie

SzczyptaSmaQ
Konfitura cytrynowa 145

Nigdy nie zajmowałam się przetworami... Ostatnio znalazłam na pewnym blogu przepis na konfiturę cytrynową do herbaty. Pomyślałam, że będzie idealna na chłodne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi ze strony  niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć

KasiekGotuje
Dżem wiśniowy z lawendą 157

Uwielbiam wiśnie! Co roku przygotowuje z nich przetwory, w tym dżemy z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda   SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni

Pyry na Gaz