www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Kazimiery Pyszkowskiej: "Przetwory w gospodarstwie domowym". 1 kg papryki (kolorowej) Zalewa: 1/2 litra wody 100g cukru 20g soli 100 ml octu 10% Dodatkowo: czosnek suchy koper ziarna pieprzu ziele angielskie liście laurowe Umytą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę ułożyć (ciasno) w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru, kilka ziaren
Di gotujeCzas na przetwory! Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów. Ale cóż trzeba było się poświęcić aby później w zimowe wieczory móc zajadać się pysznymi ogóreczkami. Przepis dostałam od mojej teściowej i został już on wypróbowany przez wielu znajomych jak również i przeze
potrawyregionalneCzas na przetwory! Przepis polecam bo sałatka z ogórków marchewki i cebuli jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł. Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki. Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty. Składniki: 4 kg. ogórków 5 szt. średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju
potrawyregionalnenaczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu
potrawyregionalnezalewy zagotować oddzielnie i zalać ogórki. Przełożyłam ogórki do słoików. Słoiki zagotowałam w garnku z wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut. Gotowe.Smacznego! Polecam też inne przetwory z ogórków OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalnezdrowo na maxa. Przy okazji dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy, o których wcześniej nie miałam pojęcia: m.in.to, że należy zbierać tylko owoce dojrzałe- bardzo ciemne, a podczas przygotowywania przetworów odrzucać wszystkie niedojrzałe, czyli zielone i czerwone owoce, które to zawierają sambunigrynę- toksynę, która uwalnia cyjanowodór i może powodować objawy złego samopoczucia, m.in. mdłości, wymioty i silne osłabienie. Toksyna znajduje się
Smaczne ZdroweZatem ostatni dzwonek na zrobienie przetworów śliwkowych właśnie się rozdzwonił, zatem szybko na targ i zakupcie całe ich naręcze. Poniżej przepis na nasze domowe powidła, pyszne i zaspokajające głód na słodkie, mimo że brak w nich dodatkowych dosładzaczy. Obie z Tośką przepadłyśmy i pożarłyśmy jeden słoik niemalże chwilę po jego napełnieniu. Powidła śliwkowe 6kg śliwek kardamon Śliwki umyć i wypestkować
Przepysznik - BLW i nie tylkoczęsto mieszać ! 2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach ) 3. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy
Gotowanie...to proste !Zimowa duszona marchewka słoikowa To już powoli ostatki jeśli chodzi o przetwory ..niestety , dla mnie ,bo ja bardzo lubię je robić . Cóż wszystko co dobre szybko się kończy , ale puki co jeszcze coś zrobię , a może nawet kilka cośiów . Dzisiejszy coś , to marchewka duszona . Taka marchewka jest po prostu świetna , jako dodatek do schabowego , kiedy mamy ogień w domu
Ogrodnik w podróży10min. Całość zblendowałam, ale nie jest to konieczne. Bulgoczącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Jeżeli się nie zamkną należy jeszcze poddać je pasteryzacji. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: jabłka , żurawina
https:KKuchniaMniamkońcu zabrałam się za przetwory z warzyw :D. Zaczęłam od tych właśnie buraczków z dodatkiem czerwonej papryki, których w żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:) Na 15 słoiczków (średnio 500 ml) 6 kg buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul
Maślane ciasteczkoPrzepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś
W kuchennym oknie Ewytych klasycznych ( ale może to być też kwestia śliwek) ale nie są przez to ani trochę gorsze. Ilość cukru zależy od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodkie przetwory i od słodkości śliwek. Ja wolę mniej słodko i mimo iż moje śliwki nie były bardzo słodkie, dałam mniej ksylitolu niż przewidziano w przepisie. Bardzo polecam leniwcom kuchennym
Stare Garymarchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego ja nie wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki
Nie tylko w kuchni